Nem egyszerű applikációt, hanem komplett ökoszisztémát jelent a hazai bankok digitalizációjában az Erste Bank hétfőtől élesre váltó új lakossági célú digitális platformja, ami felváltja a pénzintézet jelenlegi lakossági Netbank és MobilBank megoldását, de új kártyát és díjcsomagot is hoz.

Erste George platform

„Új időszámítás kezdődik, George megérkezett Magyarországra is, a hazai lakossági ügyfelek február 8-tól használhatják az Erste Bank digitális platformját” – jelentette be a mai online tájékoztatón Jelasity Radován, a hitelintézet elnök-vezérigazgatója.

A platform az Amazon felhőjét használja

A bankcsoportnál ez a megoldás amúgy már több mint nyolc éve létezik, de most érkezett el abba a fázisba, hogy a közép-kelet-európai régióban is elérhető legyen. A platformot jelenleg öt országban hatmillió lakossági ügyfél használja. A személyre szabott digitális pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó megoldás továbbfejlesztésén 250 informatikai szakember dolgozik folyamatosan.

George sokkal több, mint egy szimpla banki applikáció, a platform – egyedüliként a magyar piacon – az Amazon felhőjében fut. Moduláris rendszere révén univerzális banki szolgáltatásai is személyre szabhatók. A platformon kezelhetők a folyószámlák és a hozzájuk kapcsolódó kártyák, a befektetési számlák, és nyártól elérhetővé válik a teljesen online személyi hitel felvétel is – emelte ki a vezérigazgató.

Hozzátette: a koronavírusjárvány felpörgette a digitalizációt a csoporton belül is, ahol a magyarországi leánybank jó helyzetben van, mivel itt van a legtöbb „már digitalizálódott” ügyfél.

Utóbbiak aránya jelenleg 60 százalék, de ez az új digitális platformmal felmehet 75 százalékra is. A hazai Erste abban is kitűnik a csoportból, hogy náluk a digitális ügyfelek negyedének már értékpapírszámlája is van.

Mit tud az újfajta megoldás?

A számlák és funkciók közötti navigálást George csemperendszere segíti, az egyes modulok színe, háttere egyénileg állítható, így lehet ránézésre megállapítani, hogy éppen melyik számlát vagy szolgáltatáscsomagot kezeljük. A személyességet segíti, hogy az egyes partnerekhez céges logókat, fényképet is rendelhetünk, így látjuk is, kinek utalunk.

A rendszer komplex digitális pénzügyi asszisztensé tehető: a hazai banki rendszerekben elsőként alkalmazott rugalmas, szabad szavas keresője az első néhány karakter után felkínálja a feltételnek megfelelő összes tranzakciót.

A platform a költéseket kategóriákba rendezi a kártyatársasági adatok alapján, amiket aztán a felhasználók szabadon szűkíthetnek, vagy épp bővíthetnek, további kategóriákba rendezhetnek.

Az egyes kiadásokat besorolhatják és hashtagelhetik, ezek alapján a rendszer figyelmeztet arra, hogy ideje autópálya matricát újítani, vagy jelzi, ha egy termékkategóriában, mondjuk ruhavásárlásnál, túlléptünk a tervezett havi limiten.

A megoldás képes a számlák, akár a jótállási jegyek tárolására is – így a kiadásokhoz könnyedén hozzárendelhetők a garanciajegyek, miközben a rendszer emlékeztet arra is, ha közeleg a személyi igazolványunk lejárati dátuma.

A tranzakciók során keletkező jelentős mennyiségű adatot sem hagyja parlagon a platform, azokat havi és éves bontásban elemzi, pontos képet adva arról is, hogy mennyi pénz áll a rendelkezésünkre, de George pénzügyi mentorként is segíti pénzügyi ismereteink bővülését, egyéni tanácsokat, ötleteket is ad.

A lakossági ügyfelek a hétfőtől életbe lépő új rendszerrel a mobiljukról is nyithatnak értékpapírszámlát, kezelhetik befektetéseiket, vásárolhatnak állampapírokat, választhatnak befektetési alapok közül. Egy grafikus felületen pedig megnézhetik, hogy éppen mekkora hozamot termelt a portfóliójuk.

Az átállás lépései

Az Erste Bank több mint 300 ezer magyarországi MobilBank felhasználója automatikus frissítésként kapja meg George-ot a következő hetekben, míg a NetBank esetében az átállás fokozatos lesz. A webes felületet egy ideig a hagyományos megoldással párhuzamosan érik el az Erste meglévő ügyfelei.

Nyár közepétől viszont a lakossági ügyfelek már csak az új platformmal bankolhatnak a mobil- és az internetbankban. A rendszer egyébként havi gyakorisággal frissíti magát.

Elhangzott, hogy ugyancsak nyártól George a Google Pay-jel bővül, így az androidos mobilokkal rendelkező ügyfelek is élhetnek az egyszerű mobilfizetés lehetőségével, de jön a telefonon vásárláskor igénybe vehető részletfizetésés egy új kedvezményrendszer, amely a különböző vásárlások után kínál visszatérítési lehetőséget.

A digitális platformmal párhuzamosan jön a George számla, az első csomagdíjas terméket teljesen online, videós azonosítás segítségével lehet igényelni azoknak, akik még nem rendelkeznek folyószámlával a banknál.

A csomag díja automatikusan igazodik a számlaforgalomhoz: 250 ezer forintos havi forgalomig 390, 400 ezer forintos havi forgalomig 990 forintért kínál digitális csatornák – online megbízások és átutalások, bankkártyás fizetések – használata esetén egyéb költségektől mentes csomagot az ügyfeleknek havi legalább százezer forintos jóváírás teljesítése esetén. A bevezető kampányban az első három hónap díját elengedi a pénzintézet és hasonló díjmentességet ad erre az időre az értékpapírszámla-vezetésre is.

A platformmal együtt debütáló George kártya a formátumában tér el a megszokottól, a magyar piacon egyedüliként álló helyzetű lesz – alkalmazkodva ahhoz, hogy a kártyát ebben a helyzetben használják, helyezik be az automatába vagy a fizető terminálba – indokolták a banki szakemberek.