Több újdonsággal is indítják az évet az ismert közösségi alkalmazások. A Rakuten Viber ismertette szuperapplikációs terveit, a Google keresőjében pedig már a képalapú keresést és a szöveges keresést egyszerre is használhatjuk.

Közösségi appok

Magyarországon a vállalkozások 48 százaléka használja már az üzenetküldő alkalmazásokat és a közösségi hálózatokat – ez 10 százalékos növekedést jelent 2019 óta, ami várhatóan tovább emelkedik – hívta fel a figyelmet online tájékoztatóján Cristina Constandache, a Rakuten Viber bevételi igazgatója.

Erre a trendre építve a Viber két új funkciót vezetett be: a Business Inboxot és Commercial Accountot, előbbi egy külön mappa a márka és a felhasználó közötti interakciókra, ami közvetlenül a Csevegések képernyőről érhető el.

A Business Inbox-szal a közösségi app javítani akarja a márkák és a felhasználók közötti kommunikációt, emelni az ügyfélszolgálati élményt, és nem utolsósorban növelni a márkahűséget.A Viber belső felmérése szerint a magyarországi felhasználók közel háromnegyedének tetszik az újítás, amit kényelmesen használhatónak is találtak.

A másik frissítés a Commercial Account, ami lehetővé teszi a felhasználóknak, hogy egy helyen keressenek és fedezzenek fel minden üzleti információt és kommunikációs csatornát. A megoldás két fő előnye a kereshetőség és a hozzáférhetőség.

A felhasználók megtalálhatják a márkákat, és proaktívan kezdeményezhetnek beszélgetéseket, ami a felhasználóknak nagyobb mozgásteret ad, a márkáknak pedig jobb ügyfélélményt. A mikrovállalkozásoknak szánt új ajánlatot a tervek szerint még az idén bevezetik.

Az ellenőrzött márkák üzleti üzenetei alapértelmezés szerint a Business Inboxba kerülnek, amely a privát fiókok számára nem elérhető. Az új funkció célja, hogy a potenciális csalók számára még nehezebbé tegye a márkák nevében való visszaéléseket és kommunikációt, a felhasználók számára pedig megkönnyítse a valódi márkák felismerését.

A Commercial Account „kék pipa” jelzéssel lesz ellátva, és egy helyen jeleníti meg az összes üzleti információt. Így a felhasználók könnyen felismerhetik a valódi, megbízható márkát.

Viber

Így hozhatjuk ki a legtöbbet a vizuális keresésből

A virtuális tér másik szereplője a Google a keresőfunkciókat javító új megoldásokat indított el. Ennek eredményeként a Lens és a Multisearch segítségével mostantól akár a képalapú keresést és a szöveges keresést egyszerre is használhatjuk.

A cég többféle hétköznapi példát is felhoz ennek igazolására. Ha például új bútort keresnénk a lakásunkba a Multisearch így segíthet: ha az alap keresésünk során találunk egy nekünk tetsző dohányzóasztalt, de más formátumút szeretnénk, mondjuk kör helyett téglalap alakút, a Multisearch segítségével hozzáadhatjuk a „téglalap” szót is.

A Multisearch segít, ha megtetszik egy minta, amit szívesen megnéznénk egy ruhadarabon is, elegendő csak lefotózni, és kiegészíteni a keresésünket a „póló” szóval.

Előfordul, hogy kedvenc növényünk megbetegszik, készítsünk képet róla, majd adjuk hozzá a Multisearch kereséshez a „hogyan kell gondozni” szöveget. Egy eltörött kerékpár-alkatrész esetén pedig képpel együtt rákereshetünk a „hogyan javítsuk meg” kifejezésre is.

Gyakori eset, hogy jegyzeteket készítünk egy megbeszélésen, amikre digitális formában is szükségünk lehet. A Lens segítségével bármelyik írott szövegünket beszkennelhetjük.

Információgyűjtés, szövegfordítás, útbaigazítás

Szeretnénk több információt kapni a fényképeken és videókon látható tárgyakról, vagy helyekről? Az Androidon mostantól elérhető a „Searchscreen” lehetőség is. Ha valamelyik barátunk videót küld arról, amint éppen felfedezi Párizst, és mi szívesen megtudnánk többet is a háttérben felbukkanó nevezetességekről, akkor tartsuk hosszan lenyomva a telefonunk képernyőjét, majd koppintsunk a „Searchscreen” lehetőségre.

A Lens azonosítja nekünk, hogy a videón feltűnő helyszín a Palais du Luxembourg – erre a találatra rákattintva még több információt kideríthetünk a kiválasztott látványosságról. Ezzel a technológiával a fényképeken, vagy videókon látottakra is könnyen rákereshetünk az ismert webhelyeken és applikációkban, például az üzenetküldő és egyéb videós alkalmazásokban.

Külföldön is szeretünk étterembe járni, de mi van ha nem értjük, ami az étlapra le van írva. Nyissuk meg a kamerát a Lens-ben, válasszuk ki a fordítás lehetőséget, és egy pillanat múlva saját anyanyelvünkön olvashatjuk az összes előétel, főétel és desszert nevét.

Ha bárhol eltévedtünk, nincs ok az aggodalomra. Nézzük meg a Google Maps gyalogos navigációjának élő kép funkcióját, amely a kiterjesztett valóság technológiájával nyilakat és egyéb útbaigazításokat jelenít meg, hogy megmutassa, merre kell mennünk.

Mostantól az élő képpel ellátott keresést is használhatjuk arra is, hogy a telefonunkat felemelve megtalálhassuk és beazonosíthassuk a körülöttünk lévő dolgokat – például a bankautomatákat, az éttermeket vagy a vasútállomásokat.

A Google a közelmúltban több városban, köztük Párizsban és Londonban is elindította az élő kép keresést, amit a következő hónapokban további helyekre, például Barcelonára, Madridra és Dublinra is kiterjeszti majd.