Minden évben hoz valami különlegességet a Black Friday(BF) kínálatába az eMAG, ez idén sincs másképp, most többféle az online térben meglehetősen szokatlan termék közül is válogathatnak a cég webshopjába november 18-án látogatók. Ez ugyanis az idei BF-nap a piacvezető online kereskedőnél.

eMag

Három éve akár repülőgépet, tavaly pedig már ingatlant is vehettünk (BF) akcióban az eMAG-nál. Idén az értékálló befektetéseinket támogató aranyrudakat vásárolhatunk, de ha épp traktorra, furgonra, vagy motorkerékpárra van szükségünk, azt is beszerezhetjük a Fekete Pénteken.

Visszajöttek az árérzékenyek a piacra

Idén a korábbiaknál is komolyabb kihívások várnak még az év vége felé is az e-kereskedelmi cégekre. Mint azt az e-kereskedelmi szektor legnagyobb hazai szervezete, az Ecommerce Hungary Egyesület nagyvállalati tagozatának az elnöke Györke Zoltán kiemeli, a legfrissebb előrejelzések szerint a szektor éves növekedése 8-10% körül alakulhat, ami elmarad az éves átlagos inflációtól. Így tulajdonképpen novemberben, a Black Friday akciók idején dől el, hogy a fenti jóslatok válnak-e be vagy képes lesz reálértéken is növekedésre az online szektor.

Az is tanulságos lesz, hogy miként változik az online (és offline) fogyasztói magatartás a mai recessziós-inflációs időszakban, így az idén mind a vevők, mind az eladók számára a korábbiaknál is kiemeltebb jelentőségű a Black Friday.

A Fekete Péntek a legnagyobb és kihagyhatatlan eseménye az online kereskedelemnek – ezt már Várkonyi Balázs, az eMAG elnöke üzente a vállalat idei BF akciójára rendezett sajtótájékoztatóján. Piackutatói adatokat idézve kiemelte, hogy az e-kereskedelemmel itthon már 4,4 millió ember került közelebbi kapcsolatba, és már 1,6 millióan vannak, akik mobilappról is vásároltak.

Míg az utóbbi egy-két évben a BF szempontok között nem feltétlenül az ár állt az első helyen, hanem a megbízhatóság, az ingyenes szállítás stb., idén úgy tűnik, visszajönnek az árérzékenyek a piacra – emelte ki az elnök. Lesznek, akik a havi nagybevásárlást (is) elintézik a Fekete Pénteken.

Ő is jelezte, hogy a gazdasági helyzet miatt stagnáló, csökkenő kereslettel számolnak 2022-ben, abban az évben, amikor a termékkínálatuk már eléri a 4,5 millió-féle árucikket, vagy szolgáltatást, amit mint megtudtuk pár éven belül a duplájára tervez növelni a cég. Ezt viszont már a jelenlegi 7 ezer piacteres partner dinamikus bővítésével tudnak és szeretnének elérni.

Elkészült a dunaharaszti logisztikai bázis első üteme

Emlékeztetett rá, hogy az idei év több szempontból is mérföldkőnek számít a cég életében, egyrészt lezárult a három-négy éve folyó eMAG-edigital fúzió, másrészt a Dunaharasztiban épülő giga logisztikai központ első üteme befejeződött, így a mostani BF rendelések egy részét is már innen szolgálják ki. A cég ígérete szerint a Fekete Pénteken feladott megrendeléseket legkésőbb december másodikáig teljesítik.

Az említett cégátszervezési és beruházási lépések fontosak a társaság további régiós terjeszkedéséhez, aminek a következő célpontjai a horvát, a szlovén, a szlovák és a cseh piacok lesznek.

Daniel Spiridon, a megújuló cégvezetésben Várkonyi Balázs korábbi ügyvezető igazgatói feladatait átvevő topmenedzser kiemelte, hogy idén 420 ezernél több lesz a leértékelt termék a BF napján november 18-án, az árengedmények összértéke eléri a 3 milliárd forintot. A közelmúltban végrehajtott 4,3 millió eurónyi fejlesztés keretében növelték a szerverek és a felhő használatát és egyéb korszerűsítést is végeztek a társaság IT infrastruktúrájában.

Sásdi Norbert, kereskedelmi igazgató szerint az idei Black Friday slágerei az energiatakarékos berendezések, háztartási gépek és az olyan otthoni kiegészítők lesznek – a ledes fényforrásoktól az okoseszközökig -, amelyek alkalmazásával csökkenteni lehet a rezsiköltségeket.

A fentiekhez igazodva az eMAG mintegy 32 ezer darabos akciós háztartási kis- és nagygépes készlettel készül, emellett közel 18 ezer leárazott televízió is a kínálat része lesz, amelyek ára az igazgató szerint csak minimálisan emelkedett.

A műszaki fronton ezen felül mintegy hétezer laptoppal és csaknem nyolcezer okostelefonnal is készül az eMAG. Élénk keresletre számít a cég a gaming kategóriában is, de a vevők nem a konzolokat, hanem inkább a monitorokat és egyéb kiegészítőket keresik majd.

Idén a több mint 70 ezer leárazott termékkel kiemelt szerepet kap az eMAG Black Friday-án a ruha és divat termékkategória is, amely a világtrendekhez igazodva a hazai online kiskereskedelemben is átveszi a vezető szerepet a műszaki kategóriától a GKID piackutató cég előrejelzése szerint.

A ruha- és cipővásárlásnál az eMAG egyszerű és ingyenes visszaküldést tesz lehetővé az easybox csomagautomatákon keresztül, így a nem megfelelő méretű termék visszajuttatása is könnyebbé válik.

Erre figyelmeztet a szakma meghatározó szervezete

A szakmai szervezet (ECH) a közleményében hangsúlyozza, hogy a BF előnyei vitathatatlanok, a kijelölt napokon jó áron (vagy akciósan) szerezhetők be a kiszemelt termékek. A vásárlók elkerülhetik a bevásárlóközpontokban ez idő tájt uralkodó káoszt; a hosszú sorokat és tömött parkolóházakat is.

Fontos szempont, hogy ha a vevők megbízható webshopot választanak, akkor az ajándékok pontosan érkeznek meg a karácsonyfa alá, a kereskedők pedig rendelkezésre állnak az esetleges felmerülő bonyodalmak esetén is.

Az ECH kiemeli, mindezek mellett elengedhetetlen a fokozott elővigyázatosság. Ezt szolgálják a jogszabályváltozások is, köztük az a május óta élő direktíva, ami szerint a kereskedőknek a kedvezményes ár mellett fel kell tüntetniük az elmúlt legalább harminc napban alkalmazott legalacsonyabb árat is.

Az egyesület felhívja a figyelmet arra is, hogy ne legyünk áldozatai az „ezen az áron, csak most” mentalításnak. Mindenkinek az javasolják, hogy alaposan tájékozódjon, hiszen a kedvezmények nemcsak a BF napra korlátozódnak. Szinte egész novemberben akciós ajánlatok várják az érdeklődőket, ezért úgy vélik, hogy ha valaki esetleg lemarad az egyikről, az talál majd másikat.

A szervezet figyelmeztet azokra a csapdákra is, amelyek ellenőrzésével a fogyasztók jó eséllyel elkerülhetik, hogy átverés áldozatává váljanak. Ezek közé sorolható többek közt a magyar ügyfélszolgálat és elérhetőségek megléte, valamint a visszaküldési lehetőségek biztosítása.