Míg az előbbiek piaca egy év alatt csupán 9 százalékkal bővült, a logisztikai és a szállítmányozást támogató robotok értékesítésének a növekedése megközelítette az 50 százalékot – derül ki a nemzetközi robotikai szövetség(IFR) friss kutatásából.

Robottechnikai eszközök

A professzionális kiszolgáló robotok értékesítése összességében 37%-kal nőtt tavaly, ezen belül a legnagyobb ugrást 47 százalékkal a szállítmányozó és logisztikai robotok értékesítése érte el. Földrajzi régiók szerint a legerősebb a növekedés Európában, amely a teljes piac 38%-át fedi le, második helyen áll Észak-Amerika 32%-kal és Ázsia 30%-kal.

Mindeközben a szövetség által kiadott „World Robotics 2022 – Service Robots” jelentés szerint a fogyasztói szolgáltató robotok, ahová a robotporszívók is tartóznak jóval szerényebb, mindössze 9 százalékos növekedést tudnak felmutatni.

Így alakul az egyes robotkategóriák piaca

Tavaly a világon mintegy 121 ezer professzionális kiszolgáló robotot értékesítettek – ezek több mind egyharmada áru- vagy rakománymozgatási feladatot lát el. Ilyen jellegű szolgáltató robotokat összesen 286 cég gyárt, ezek többségét beltéri környezetben, például gyárakban használják.

A vendéglátó robotok népszerűsége ugyan növekszik, de a piaci potenciáljukhoz képest még mindig alacsonyak az eladási mutatók: 2021-ben több mint 20 ezer darab kelt el belőlük, az is igaz, hogy ez viszont igen nagyléptékű, 85%-os növekedés 2020-hoz képest. Az ebbe a kategóriába tartozó robotokat étel- és italkészítésre, vagy mobil tájékoztatásra használják.

Az orvosi robotok eladása 23%-kal ugrott meg. A legtöbb ezek közül sebészeti robot, de sok rehabilitációs és non-invazív, vagyis behatásmentes terápiás robotot értékesítettek a gyártók. Az egészségügy területén ugyanakkor a diagnosztikai robotok aránya még mindig meglehetősen alacsony.

A professzionális takarítórobotok iránti kereslet 31%-kal nőtt, annak nyomán, hogy több mint 12 600 darab eladásáról számoltak be a gyártók a múlt évben. A fő alkalmazási terület ebben a csoportban a padlótisztítás, de a fertőtlenítő folyadékot permetező vagy a vírusok elpusztítására specializálódott eszközök iránt is erőteljesen nőtt az igény a világjárvány kezdete óta.

A robotika fontos szerepet játszik a mezőgazdaság digitalizálásában is, 2021-ben több mint 8 ezer ilyen profilú robot talált gazdára, 6 százalékkal több mint 2020-ban. Ezek a robotok főként a takarításban és az állatgondozásban vesznek részt.

 

Robottechnikai eszközök