Az Óbudai Egyetem (ÓE) területén 5G technológiájú dedikált mobilhálózatot épít a Yettel, amit oktatási és munkaerő-toborzási együttműködéssel is kiegészít.

Privát 5G hálózatot épít a Yettel

Ezekről írt alá megállapodást Kovács Levente, az ÓE rektora, és Dávid Zoltán, a Yettel stratégiai vezérigazgató-helyettese. A stratégiai együttműködés keretében a mobilszolgáltató az egyetem Bécsi úti campusának területén létesíti a dedikált 5G hálózatot, amihez tesztelési célra SIM-kártyákat és végberendezéseket is térítésmentesen biztosít az intézmény számára.

Bevezetés az 5G technológiába

A megállapodás része továbbá az is, hogy a mobil operátor részt vesz a Neumann János Informatikai Kar Biomatika és Alkalmazott Mesterséges Intelligencia Intézetében induló távközlési tematikájú tantárgy tantervének a kialakításában is.

A „Bevezetés az 5G technológiába” címet viselő tárgyat a 2022/2023-as tanévben indította az egyetem, amit már közel ötven, az MSc-képzésben tanuló informatikus és mérnök hallgató választott. A tantárgy keretében a távközlési iparágról, a hazai piac sajátosságairól, spektrumhasználatról és -gazdálkodásról, energiahatékonysági beruházásokról, az 5G jövőbeni felhasználási lehetőségeiről, továbbá az IoT-technológiáról, valamint a privát hálózatokról is tanulhatnak a diákok.

Az új kurzuson a hallgatók a gyakorlati életből vett valós alkalmazási példákon keresztül, az ismereteket megtapasztalva, elméleti és gyakorlati ismeretekhez is jutnak.

Munkahelyeket is hozhatnak az üzleti kapcsolatok

A stratégiai megállapodás keretében az egyetem és a Yettel a jövőben együttműködik egy munkaerő-toborzási és gyakornoki program kialakításában is.

„Az Óbudai Egyetem mindig is nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy fejlessze ipari kapcsolatait annak érdekében, hogy a képzés során a hallgatók ne csak az elméleti, hanem a gyakorlati készségeiket is elmélyíthessék” – emeli ki Kovács Levente.

„Az eddigiek alapján azt látjuk, hogy a hallgatók már most erősen érdeklődnek a mobiltechnológiában rejlő lehetőségekkel kapcsolatban. Abban bízunk, hogy az 5G hálózat telepítésével hozzájárulhatunk az egyetem fejlesztési programjához, amelynek része az 5G mobiltechnológiában rejlő lehetőségek feltárása, valamint az új technológia gyakorlati tulajdonságainak és előnyeinek felismerése” – hangsúlyozza Dávid Zoltán, a Yettel stratégiai vezérigazgató-helyettese.