Várhatóan szeptemberre készül el a legnagyobb hazai webkereskedő új, közel 117 ezer négyzetméteres alapterületű, számos automatizált megoldással felszerelt logisztikai bázisa.

eMAG—Extreme gigaberuházása Dunaharasztiban

A Dunaharasztiban mintegy 35 milliárd forint értékű beruházással épülő, ultramodern óriás raktár a tervek szerint őszre készül el, és már az idei karácsonyi szezonban meg is kezdi a működését.

A termékkínálat megduplázására készül a hazai cég

A központ nemcsak a magyarországi cég, de mintegy hatezer hazai eMAG Marketplace partnere termékeinek és logisztikájának is helyet ad. A beruházást a Nemzeti Befektetési Ügynökségen keresztül 4,8 milliárd forinttal támogatja az állam.

A logisztikai bázisok szaporodását a magyarországi e-kereskedelem dinamikus növekedése is hajtja. A tavaly közel 70 millió hazai rendelés által generált 1203 milliárd forintos forgalom egy év alatt harminc százalék feletti bővülést hozott.

A fejlesztést az eMAG-Extreme Digital rohamosan növekvő árukínálata önmagában is indokolja, hiszen az eMAG.hu webáruházban mostanra már csaknem 4 millió fajta termék található a mosogatókapszulától kezdve az elektromos rollerig, ami akár meg is duplázódhat – hangzott el az új bázis bejelentése kapcsán megrendezett sajtóeseményen.

A beruházás részleges automatizáltsága mellett munkahelyeket is teremt: az eMAG-Extreme Digital az első évben a létesítményben mintegy 350 embert foglalkoztat, de a tervek szerint négy éven belül várhatóan 600 főre bővülhet majd az itt dolgozó logisztikai alkalmazottak száma.

A munkafolyamatok meghatározó része robotizált lesz

A létesítmény jelentős alapterülete miatt szükség van számos robotizált megoldásra is, hiszen a hazai mellett hat további piacra (horvát, szlovén, szlovák, osztrák, német, cseh) is szállítanak majd innen termékeket. A raktárbázis automatizálásához, a rendelések minél gyorsabb kiszolgálásához több mint 5 milliárd forint értékű technológiai beruházásra lesz szükség, de a munkafolyamatok nem lesznek teljesen automatizáltak – válaszolta kérdésünkre Várkonyi Balázs, az eMAG-Extreme Digital ügyvezetője.

Hozzátette: „Jelentős fejlődésen ment keresztül a magyarországi e-kereskedelmi szektor az elmúlt években: a hazai vásárlók elvárásai is egyre magasabbak, nem akarnak napokig várni egy termék érkezésére, gyorsabb és kényelmesebb átvételre vágynak. Annak köszönhetően, hogy május eleje óta egységesen az eMAG.hu platfromon kínáljuk a teljes szolgáltatási és termékportfóliónkat, lehetővé tette, hogy az ilyen technikai és logisztikai fejlesztésekre még nagyobb fókuszt helyezzünk”.

Az eMAG-Extreme Digital dunaharaszti raktárbázisa egyben a romániai székhelyű eMAG-vállalatcsoport első külföldön létesített, saját tulajdonú logisztikai központja lesz. A létesítmény építése már megkezdődött, a projekt generál kivitelezője a BaupartnerConstruct, amely több hasonló raktárat épített a cégcsoportnak Romániában. A dunaharaszti raktár létesítése része az eMAG-cégcsoport regionális terjeszkedésre, technológiára szánt mintegy 255 milliárd forintnak megfelelő beruházási csomagjának.