Az elmúlt két évben megduplázódott a mobil adatforgalom, az 5G felhasználók számában pedig Európa továbbra sem tudja lekörözni Észak-Amerikát, valamint Ázsiát.

5G előfizetések a világon

A világjárvány alatt felgyorsult a digitalizáció, aminek nyomán – a gazdasági és geopolitikai nehézségek ellenére – az elmúlt két évben duplájára nőtt a mobil adatforgalom – derül ki az Ericsson Mobility Report friss kiadásából.

A gazdasági válság és az ukrajnai háború miatt a korábban vártnál 100 millióval kevesebb lehet az idei év végén az 5G előfizetések száma a világon, de várhatóan így is átlépi majd az egymilliárdos határt – állítja az idézett jelentés.

A mobilhálózatok legújabb generációja rohamléptékkel terjed, világszerte már 210 mobilszolgáltató cég indította el 5G hálózatát, így az Ericsson öt év múlva már 4,4 milliárd 5G előfizetéssel számol, ami az akkori, összesen 9,1 milliárdnyi mobil előfizetés közel felére rúg majd.

5G előfizetések a világon

Régiónk még jelentős lemaradásban

A növekedésben továbbra is jelentős földrajzi különbségek figyelhetők meg. Észak-Amerikában és Ázsia északkeleti részén, elsősorban Kínában, Dél-Koreában és Tajvanon már idén minden ötödik mobilelőfizetés 5G-s lesz. Ugyanez az arány Nyugat-Európában még csak 6%, míg Közép-Kelet-Európában még az 1%-ot sem éri el.

Ám amíg a kontinens nyugati fele a következő öt évben várhatóan felzárkózik az éllovas térségekhez, szűkebben vett régiónkban a szakértők szerint szerényebb növekedés várható, ami a jelentés alapján részben a lassabb frekvenciakiosztásnak, részben a fogyasztók mérsékeltebb vásárlóerejének tudható be, ami kevésbé ösztönzi a fejlesztésre a szolgáltatókat.

Az egy előfizetőre vonatkozó adatforgalom is jelentősen megugrott

A jelentés hangsúlyozza, hogy az elmúlt két évben a járvány alatt a világ mobilhálózatain zajló adatforgalom megduplázódott, és elérte a havi 93 exabájtot (mintegy 100 milliárd gigabájtot). Összehasonlításul: ez közel négymillió évnyi HD minőségű film streamingjének felel meg.

A dinamizmust részben az előfizetések számának növekedése indukálta, részben az, hogy a felhasználók is egyre nagyobb adatforgalmat bonyolítanak le. Egy átlagos okostelefon-felhasználó esetében ez havi 15 gigabájtot jelent. Ennek legnagyobb részét a nagyfelbontású videók adják, a teljes adatforgalomnak immár 69 százaléka videótartalom, ami 2027-re várhatóan 79 százalékra ugrik.

5G előfizetések a világon

Jelentősen nő emellett azoknak a száma, akik a vezetékes internetelérést váltják majd ki 5G csatlakozással, a fix bekötésű vezeték nélküli elérések, vagyis a FWA (Fixed Wireless Access) kapcsolatok száma idén elérheti a 100 milliót, öt éven belül pedig megközelíti majd a negyedmilliárdot.

A jelentés rámutat, hogy a teljes mobilos adatforgalom 368 exabájtra növekedhet (ez a jelenlegi négyszerese) – ebben várhatóan nagy szerepet játszanak majd az olyan technológiák, mint a virtuális- (VR), a kiterjesztett- (AR) és a vegyes (MR) valóság. Ha ezek mégsem terjednek majd a prognosztizált gyorsasággal akkor, az adatforgalom növekedése is szerényebb lesz.

Jelentős gazdasági potenciál rejlik a Standalone 5G-ben

A jelentés kitér arra is, hogy 2021 végéig világszerte mintegy 20 mobilszolgáltató indított el a közepes- és alacsony frekvenciasávokra csatlakozó, úgynevezett standalone 5G hálózatot, mely a 4G hálózatoktól függetlenül képes az 5G NR (New Radio) berendezéseket üzemeltetni.

Ezeken a hálózatokon a távközlési szolgáltatók immár az 5G technológia minden képességét ki tudják használni. Így egy vállalkozás, amelyik saját 5G hálózatán akarja okos gyárát, raktártechnológiáját és egyéb ipari létesítményeit működtetni, egyszerűbben tudja kialakítani a hálózatot és bevezetni az új technológiát.

 

„Azzal, hogy egyre több régióban indulnak el világszerte a standalone 5G hálózatok, a távközlési szolgáltatók is egyre inkább készen állnak rá, hogy a mobil szélessávon túl is kiaknázzák a technológia előnyeit. Mivel a vállalkozások digitalizációs törekvéseinek alapja a jó hálózati infrastruktúra, az ezt kihasználó cégek új szolgáltatásokat kínálhatnak ügyfeleiknek és ezzel akár versenyelőnyre is szert tehetnek” – emelte ki Peter Jonsson, a jelentés vezető szerkesztője.