A hazai IT-szakma ma még igencsak Budapest fókuszú, alkalmazotti státusz jellemzi, a seniorok nettó 600-900 ezer forint között keresnek. Elsődleges igényeik között egyaránt szerepel a homeoffice és a modern iroda.

IT fizetések itthon

Közel ezer informatikus bevonásával készített felmérést a No FluffJobs állásportál, amely azzal tűnik ki a toborzócégek közül, hogy a hirdetőinek kötelezővé tette a fizetési sáv megadását is. Az online kutatásból kiderül, hogy ténylegesen milyen céges juttatások és előnyök fontosak az informatikusok számára, és hogy mennyit is keresnek itthon átlagosan az IT-szakemberek.

A zömük még alkalmazotti státuszban dolgozik

A felmérés egyértelműen rámutat, hogy a hazai IT-szakma Budapesten összpontosul: a megkérdezett informatikusok több mint a négyötöde dolgozik a fővárosban. A fennmaradó 19% zöme Szegedre, Debrecenbe, Miskolcra és Székesfehérvárra koncentrálódik.

 

IT munkahelyek

Meglepő, hogy még ebben a szakmában is alkalmazotti státuszban dolgozik a munkavállalók 86,5 százaléka, 10 százalékuk vállalkozóként foglalkoztatott, és még meglepőbb, hogy az amúgy egyre fontosabbá váló projektalapú foglalkoztatás a válaszadók mindössze 1 százalékát érintette.

A válaszadók többsége 15-15%-ban full-stack fejlesztéssel, valamint backenddel foglalkozik, a harmadik leggyakoribb terület a válaszadók között a termék és projektmenedzsment 12,5%-kal. (A fogalmak tisztázásában segít korábbi ezzel kapcsolatos cikkünk.) Érdekesség, hogy a megkérdezett informatikusok csupán 1 százalékának szakterülete a mesterséges intelligencia.

Még mindig az egyik legjövedelmezőbb szakma

Az informatikus szakma régóta az egyik legjövedelmezőbb hivatásként van számontartva, melyet a kutatás eredményei is alátámasztanak.(A kérdőívet kitöltők több mint fele 5 év feletti gyakorlattal rendelkező senior volt, harmaduk medior(2-5 év tapasztalattal), míg a legkisebb csoportot a juniorok és gyakornokok alkották.)

A tapasztalt IT-specialisták 40%-a nyilatkozott úgy, hogy keresete a nettó 600 és 899 ezres fizetési sávban mozog, 20 százaléka 900 ezer és 1,2 millió forint közötti összeget vihet haza havonta. Azok, akiknek a havi fizetése még ezt is meghaladja a válaszadók 9 százaléka volt havi fizetése pedig az 1,2 milliót is meghaladja.

A mediorok kétharmada, míg a juniorok 55 százaléka nettó 300 és 599 ezer forint között keres, a kezdők 44 százaléka 100 és 299 ezer forint között jelölte meg a fizetését.

 

IT keresetek

Ma mit várnak el a munkáltatójuktól az IT-szakemberek?

A pénz ma már nem minden, és ez különösen igaz az IT-szférára, ahol a cégek kínálta előnyök között leggyakrabban a rugalmas munkaidő, a homeoffice lehetősége és a modern irodai környezet szerepel.

A homeoffice a járvány kitörése előtt is preferált elvárása volt a munkavállalóknak, de idén ez még jobban felértékelődött. Az informatikusok munkahelyükkel szemben támasztott igényei a gyakorlati tapasztalatok függvényében meglehetősen eltérőek.

Míg a pályakezdők számára fontos a továbbképzések lehetősége, igénylik a pihenőszobát, az ingyen kávét és üdítőt, addig a medior és senior szakemberek számára a rugalmas munkaidő, a lapos szervezeti hierarchia, a magán egészségbiztosítás, a céges autó és parkolási támogatás válik egyre meghatározóbbá.

 

IT igények

Az IT-s jelöltnek a legfontosabb, hogy magas fizetést kapjon, és legyen lehetősége egy csocsószobában levezetni a napi fáradalmakat – gyakran hallani ezt az általánosító, és kissé már kőkorszaki véleményt vállalati oldalról, amikor az információtechnológiai szakemberek elvárásairól esik szó.

„Az IT-s szakember nem egy bináris rendszerben működő robot. Sokkal összetettebb gondolatok, motivációk, elvárások mozgatják a karrierútja tervezése során. A jelöltek nemcsak a magasabb fizetés vagy a jobb légkör reményében váltanak munkahelyet. A szakmai fejlődés, a rugalmas munkavégzés lehetősége vagy az egyéb béren kívüli juttatások nem kevésbé fontosak számukra, mint bármely más szektorban dolgozó fehérgalléros munkavállalónak”– emeli ki Bozsoki Ádám, a No FluffJobs country managere.