Programozó lennél, de nehezen igazodsz el a mai kínálatban? Nem tudod mi a különbség a frontend, backend és a full-stack programozói munka között? A szakértők majd eligazítanak.

Szakmai kisokos

A jelentősen megváltozott mai világban egyre többen gondolkodnak „tuti jövőbiztosnak” ígérkező szakmaváltásban. Olyanban, ahol az átlagosnál több az álláslehetőség, jobbak a fizetések és gond nélkül megoldható a home office. Erre az egyik legkézenfekvőbb válasz a programozás.

A minuszos.hu a PROGmasters programozóiskola szakértőit kérte fel arra, hogy segítsenek eligazodni a mai lehetőségek között.

Mit csinál a frontend fejlesztő?

A frontend fejlesztő a program azon részével foglalkozik, amivel a felhasználó találkozik. Azokat a funkciókat és információkat, amiket a backend programozó állít elő, a frontend programozó jelenít meg vizuálisan. Egy honlap vagy mobilalkalmazás létrehozásakor például a frontend fejlesztő feladata az, hogy láthatóak legyenek a szövegek, az oldal különböző részei, a színek, és így tovább.

A frontend fejlesztés egy olyan terület, ahol számos kisebb-nagyobb kihívással nézhetsz szembe nap mint nap és a munkád gyümölcsét azonnal láthatod. Jó választás lehet, ha érdekelnek a vizuális megoldások, ugyanis – bár nagyobb cégekre ez nem jellemző – kisebb cégeknél előfordulhat, hogy a design is a frontend fejlesztő feladata. Nem utolsó sorban pedig a frontend programozói szakma egy keresett, piacképes, magas fizetéssel kecsegtető szakma.

A backend fejlesztéshez fontos a struktúrákban gondolkodás

A backend fejlesztő a kód nem látható részeivel, a program belsejével foglalkozik. Feladata például, hogy betöltsön az oldal, hogy jó adatbázisba és jó helyre tudjon megérkezni a felhasználó által beírt információ. A backend programozó felelős a funkciók belső struktúrájának megfelelő kialakításáért, az adatbázis kezeléséért, az admin felület kialakításáért, és így tovább.

A backend fejlesztéshez szükséges, hogy struktúrákban gondolkozz és érdekeljen, hogy valami hogy működhet. Ha szereted a komplex logikai feladványokat, testhezálló lehet számodra ez a terület. Ebben a szakmában nem csak folyamatosan fejlődhetsz és tanulhatsz, de egy nagyon keresett, magas fizetést ígérő szakmáról van szó.

Kettő az egyben, ezt adja a full-stack pálya

A full-stack fejlesztőnek ismernie kell nem csak a felhasználói kezelőfelületek technológiai hátterét, de a háttérben futó rendszert és az adatbázist is. A cél az, hogy megértsd és átlásd, hogyan működik az alkalmazás kívülről és belülről is. Valamint, hogy bármely területen be tudj kapcsolódni a munkába és javaslatokat tudj tenni a szükséges technológiai változtatásokra.

A full-stack fejlesztői pálya tökéletes választás, ha érdekel a frontend és a backend programozás is. Ha ezt az utat választod, képes leszel leprogramozni egy terméket egészen a kezdetektől a kész állapotig. Jó választás lehet, ha szereted a változatosságot és az igazán komplex feladatokat. Ez is egy olyan terület, ahol folyamatosan fejlődhetsz és igazán magas fizetésre tehetsz szert.

Az pedig, hogy milyen jövedelmekkel kecsegtet a programozói és általában az informatikusi szakma a Hays éves jelentései nyújtanak kellő kiindulási pontot. A tavalyi évről szóló legfrissebb kutatásról és a legkeresettebb, legjobban fizető szakmákról itt írtunk.