E-sportokra is fogadhatunk már: a Szerencsejáték Zrt.-nél párhetes teszt után szeptembertől hivatalosan is megjelent ez a lehetőség. A legnépszerűbb 11 hagyományos e-sportjáték 81 piaccal, a szimulátor típusúakból pedig további három sportág vált fogadhatóvá.

E-sportfogadás

Jövedelmezőnek ígérkezik az e-sportfogadás a Szerencsejáték Zrt. számára. Már a háromhetes tesztidőszak heti 400 milliót, vagyis együttvéve több mint egymilliárd forintos bevételt hozott az állami lottótársaságnak – tudtuk meg az új termék bejelentése alkalmából tartott tájékoztatón.

Az e-sportjátékokra a Tippmix földi és a Tippmixpro online rendszerében lehet fogadni, így az újdonság iránt érdeklődök akár együtt is fogadhatnak e-sportra és a hagyományos sportmérkőzésekre.

Három új termékkel is válaszol a cég a kihívásokra

„A koronavírusjárvány kihívások elé állította a hazai szerencsejáték ipart is. A karantén idején volt olyan hét, hogy a bevételek akár 40 százalékkal is visszaestek, júniusig 9 százalékos volt a forgalom elmaradás – emelte ki Czepek Gábor, a társaság vezérigazgatója.

Hozzátette: a következő időszakban a kihívásokra az online fogadási lehetőségek bővítésével és több új termék felgyorsított bevezetésével kíván válaszolni a lottótársaság. Ezek közül az első a három hónap alatt elindított e-sportfogadás, amitől középtávon azt várják, hogy a teljes sportfogadás bevételének a 10 százalékát hozza.

Az új termékek indításának célja nem pusztán a termékportfólió bővítése, hanem a fiatalabb generációk bevonása, az új játékos igények kielégítése. Az e-sportok ugyanolyan elemeket tartalmaznak, mint bármelyik hagyományos sport – értelmezhető benne a játék részeredménye, végeredménye, az egyéni teljesítmény -, ezért erre a területre is teljes egészében érvényesek a klasszikus sportfogadás szabályai.

Mi van a kínálatban?

A lottótársaság kínálatában a versenyszerű videojátékozás, vagyis az e-sport kategóriában a legnépszerűbb nemzetközi játéktípusok érhetőek el. Ilyen a többjátékos online csatateres játékok (MOBA) közül a League of Legends (LOL), a Dota 2, az Arena of Valor és a King of Glory (utóbbi kettő mobiljáték).

A belsőnézetű lövöldözős játékokból a Counter Strike: Global Offensive (CS:GO), a Rainbow Six Siege, Call of Duty és az Overwatch, a valósidejű stratégiai játékokból pedig a Startcraft 2 alkotja a portfoliót. Ott van a kínálatban a Hearthstone, valamint az egyik kategóriába sem sorolható Rocket League. Ezen kívül fogadható a szimulátor típusú e-sportok közül a FIFA20, az NBA2K és az NHL2K is. Az e-sport mérkőzések döntő többségéhez pedig élő közvetítés is elérhető a Tippmixpro oldalán.

Az e-sportok fogadási mechanizmusa megegyezik a jelenlegi Tippmix és Tippmixpro sportmérkőzésekével. Ugyanolyan módon lehet fogadni egy szervezett bajnokságon belüli videojáték mérkőzésre, mint Bajnokok Ligája mérkőzéseire.

Az e-sport fogadás ma már a globális fogadási piac egyik legdinamikusabban bővülő szegmense. A járványidőszakban az élő sportesemények kínálatának beszűkülésével egyidejűleg többtízszeresére nőtt az e-sportfogadás forgalma a legnagyobb nemzetközi sportfogadási oldalakon. A vírusidőszak a hagyományos e-sportok népszerűségét kiteljesítette, és a szimulátor típusú játékok előre nem várt robbanásszerű térnyerése következett be.

Mivel a League of Legends, a Dota 2 és a CS:GO adja a nemzetközi e-sport fogadási forgalom túlnyomó részét, a Szerencsejáték Zrt. kínálatában is ez a három játék jelenik meg a legtöbb fogadási piaccal, valamint ezen e-sport játékok esetében elérhető a mérkőzés előtti fogadás mellett az élő fogadás is.

A virtuális labdarúgás, azaz a FIFA szintén fogadható élőben is, ahogy a szimulátor típusú játékok közül a kosárlabda és a jégkorong is.

Több százezres már a hazai amatőr e-sportolók száma

Az e-sport piac Magyarországon is évről évre növekszik, a felnőtt lakosság közel kétharmada játszik rendszeresen videojátékokat. Hazai kutatások szerint a piac mérete már eléri a 24 milliárd forintot, az e-sport bajnokság összdíjazása pedig a 15 millió forintot.

Ugyanakkor a profi főállású e-sportolók száma mindössze 10 fő, noha azon játékosok száma, akik e-sport játékokkal játszanak, maguk is versenyzők, vagy részt vettek már offline e-sport rendezvényen idénre már elérte az 540 ezer főt – hangzott el a bejelentésen.

A lottótársaság a vele szerződésben álló 5 ezres alvállalkozói értékesítő hálózat tagjainak is lehetőséget adott a további bővítésekre. Az erre a célra szánt több mint 5 milliárd forint fejében fejlesztéseket várnak tőlük, legyen az POS terminál, vagy a wifi elérhetőség biztosítása, javítása.

Az eseményre meghívták Molnár Gábort a legeredményesebb hazai e-sportolót is, akit többek között az e-sport hasznával kapcsolatban faggattak. Elmondta, hogy a sportszerű videojátékok segítségével remekül elsajátítható az angol nyelvtudás, segít a gyors döntéshozatalban, a reflexek fejlesztésében. Utóbbi kettő hasznos lehet akár az autóvezetésnél is.