Szintet lép a magyar felsőoktatás és a Microsoft stratégiai együttműködése azzal, hogy több vezető egyetemen a mesterséges intelligencia(MI) kutatását célzó tudásközpontok jönnek létre.

MI tudásközpontok a hazai egyetemeken

Már jó ideje és a legváltozatosabb formában vannak jelen a technológiai multik a magyarországi egyetemek életében. Legutóbb a Microsoft számolt be arról, hogy a felsőoktatással meglévő kapcsolatát MI tudásközpontokkal bővíti, ahol a hallgatók fontos társadalmi hasznosságú alkalmazásokat fejleszthetnek a Microsoft legújabb technológiáinak a felhasználásával.

Képfelismerő neurális hálózatok, szövegbányászat

Az MI tudásközpontok első kedvezményezettje a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem, ahol a kutatók drónok által készített felvételek elemzéséhez alkalmaznak képfelismerő neurális hálózatokat a Microsoft FPGA alapú technológiájának használatával. (Field-programmable gate array – a felhasználás helyén programozható logikai kapumátrix.)

A Pécsi Tudományegyetem projektjében több százezer gyógyszerfelhasználói vélemény szövegét tartalmazó adatbázist dolgoztak fel a fejlesztők szövegbányászattal. A Debreceni Egyetem Klinikai Központja a labordiagnosztikai eredmények nagy tömegű elemzésével vizsgálja a cukorbetegség megjósolható szövődményeit.

Elindult már az MI tudásközpont a Budapesti Gazdasági Egyetemen és az Óbudai Egyetemen is, ahol jelenleg is zajlanak a kutatások, ezek témáját és első eredményeit később hozzák nyilvánosságra.

Oktatói képzések, speciális tananyagok

A kutatói hálózatot a Microsoft Magyarország az oktatók számára biztosított képzésekkel, és speciális tananyaggal támogatja. A cég az Azure felhő számítási kapacitásait is tanárok és hallgatók rendelkezésére bocsátja, hogy a mesterséges intelligenciát adó technológiákról frissen szerzett ismereteik birtokában kísérletezzenek tovább és teszteljék a fejlesztéseiket.

A hosszú távú szakmai együttműködés célja, hogy a technológiai oktatásnak ne csak szerves részét képezzék az olyan modern technológiák, mint a mesterséges intelligencia(AI) vagy a gépi tanulás(ML) és ezek kombinációja, hanem, ezekre a technológiákra építve olyan fejlesztések szülessenek, amelyek a mindennapi élet javításához járulnak hozzá.

Az MI tudásközpontokban koncentrálódik a legújabb technológiákkal kapcsolatos tudás és rendelkezésre áll a megfelelő szoftveres háttér is annak érdekében, hogy a legtehetségesebb diákok és szakmai mentoraik akár egyedülálló új kutatásokat végezzenek a mesterséges intelligencia lehetőségeit kihasználva.

Az MI tudásközpontok hozzájárulnak ahhoz is, hogy a digitalizáció lehetőségei szervesen beépüljenek a hazai felsőoktatásba, még versenyképesebb tudást eredményezve. A Microsoft Magyarország támogatásával az elmúlt fél év alatt 5 MI tudásközpontban indult el a munka: a központok egészségügyi, mérnök-informatikus és gazdasági területeket fednek le.