Noha még mindig a Facebook a legnépszerűbb marketingeszköz a kkv-k körében, egyre többen váltanak az Instagramra, annak hatékonysága miatt. Hiába van sok alternatív online eszköz, az egyre költségérzékenyebb kkv-k keresik az ingyenes vagy olcsó eszközöket.

Közösségi média

A fenti megállapítás a kisvállalatokra specializálódott Marketing Commando 1250 fő megkérdezésével készült nem reprezentatív online felmérésében olvasható.

A tízes toplista élén évek óta nincs változás

Az első háromban nincs változás: a Facebook a legnépszerűbb eszköz a kis- és középvállalatok marketing eszköztárában. Második helyen van a saját honlap, amit az ajánlás követ. Az Instagram a negyedik helyre ugrott, hajszálnyival megelőzve a Google-t. Évek óta először idén erősödött a keresőoptimalizálás, amit a blog, az ajánlatkészítés, a hírlevél és a YouTube követ.

A legnépszerűbb kkv-marketingeszközök (2019)

 1. Facebook (79%)
 2. Honlap (65%)
 3. Ajánlás (51%)
 4. Instagram (45%)
 5. Google (43%)
 6. Keresőoptimalizálás (36%)
 7. Blog (33%)
 8. Ajánlat készítése (32%)
 9. Hírlevél (31%)
 10. YouTube (29%)

A válaszadó kkv-k közel négyötöde használja a Facebookot marketingcélokra, ami nagyon magas arány. Hiába csökken egyre az elérés, hiába nő a tartalom előállítás és a hirdetés költsége, a közösségi média platform nem veszít a népszerűségéből, negyedik éve első a soros éves listán. Paradoxon, hogy a válaszadók ugyanakkor nem bíznak benne. Mindössze a 18 százalékuk tartja hitelesnek, amit a Facebookon lát, ezzel szemben a Google találatait 60%.

A kkv körből egyre többen pártolnak át az Instagramra, a magas organikus elérés, az alacsony hirdetési költségek miatt, és mert ott egyelőre még hatékonyan elérhetők a fiatalabb generációk. Az Instagram ugyanis a Facebook tulajdonában van, amely a korábbi tapasztalatok alapján bármikor megváltoztathatja a feltételeket. Addig is, akinek a célközönsége instázik, annak tanácsos azt használni – javasolja Wolf Gábor a Marketing Commando vezető tanácsadója.

Emelkedő online költségek

A válaszadó kkv-k évente átlagosan 5 millió forintot költenek marketingre. Az online hirdetési költségek 63 százalékuk szerint emelkedtek a tavalyihoz képest. A fejlesztési költségeket 60%, a tartalomfejlesztési kiadásokat 37% értékelte magasabbnak.

Wolf Gábor szerint a drágulás hatására a marketingeszközök közt egyre népszerűbbé válnak az ingyenes, vagy olcsóbb lehetőségek, amivel a kkv-k kompenzálni próbálják a megdrágult hirdetéseket.

Tovább nehezíti ugyanakkor a cégek helyzetét, hogy túlkínálat van marketingeszközökből. Tíz év alatt tízszeresére, több mint százra bővült a marketingeszközök száma. Ebből a bénító kínálatból leggyakrabban a trendi vagy az egyszerű megoldásokat választják a kkv-k, a célravezető helyett.

Érdemes offline eszközökkel is kísérletezni

Amikor megjelenik egy új marketingeszköz, kevesen használják, nincs verseny, alacsony a költség, nagy a hatékonyság. Ahogy az újdonság elterjed, egyre többen kezdik használni, nő a verseny, nőnek a költségek, romlik a hatékonyság. Ez játszódott le korábban az offline világban is.

„Az új eszközök keresésénél érdemes kísérletezni offline eszközökkel is. Ugyanis, ha nem a gyakoriság, hanem a hatékonyság szempontjából vizsgáljuk a kkv-k által használt marketingeszközöket, egészen más sorrendet kapunk. Míg gyakoriság alapján egyetlen offline eszköz sem szerepel a top tízben, hatékonyság szerint négy is” – emeli ki a vezető tanácsadó.

A kkv marketingeszközök sorrendje hatékonyság szerint (2019)

 1. Ajánlás – offline
 2. Facebook
 3. Google
 4. Honlap
 5. Webshop
 6. Networking – offline
 7. Hírlevél
 8. Keresőoptimalizálás
 9. Hideghívás – offline
 10. Rendezvény – offline