A világméretű válság első jelei már az információtechnológiában(IT) is megjelennek. Az iparág vezető piacán az USA-ban elindultak a leépítések, és ismét előtérbe kerül az IT-feladatok kiszervezése. A recessziót a magyar IT-szakma még kevésbé érzi, újabb külföldi cégek telepednek meg nálunk.

IT szektor válságállósága

Háború, energiaválság, alapanyag- és chiphiány, infláció, kontinenseket érintő aszály és a világszinten lassuló gazdasági növekedés kedvezőtlen hatásait már az egyik legválságállóbb szektornak tartott technológiai ipar is megérzi.

Ennek első látható jelei, hogy több nemzetközi nagyvállalatnál is leépítésekbe kezdtek, így tett a Google, a Facebook, a Netflix és a Robinhood, de más techóriások is elkezdték meghúzni a derékszíjat – hívja fel a figyelmet Eyal Zucker, az Exadel amerikai szoftvercég budapesti irodájának a vezetője.

A negatív hatásokra itthon is fel kell készülni

Hozzáteszi: az elmúlt bő évtized gazdasági és digitális fellendülésének legnagyobb nyertese a technológiai szektor volt. Világcégek nőttek ki a semmiből, és teljesen átalakították a hétköznapi és üzleti életet.

„Észak-Amerikában viszont már készülnek a piaci szereplők az egyre borúsabb világgazdasági folyamatok hatásaira. Több vezető nagyvállalat, startup és scale-up cég is megszorításokkal, elbocsátásokkal, de legalább létszámstoppal készül a recesszió időszakára. Ezek a hatások Európába és Magyarországra is átgyűrűznek, és várhatóan megváltoztatják a technológiai munkaerőpiac dinamikáját” – tette hozzá a szakember.

Ismét előtérbe kerülhet az IT-outsourcing

A versenypiaci vállalatok virágzó üzleti környezetben bővülnek, ha negatív folyamatokat tapasztalnak átszerveznek, megtakarítanak és a rugalmasabb, olcsóbb, könnyebben és gyorsabban szabályozható üzleti folyamatok felé fordulnak. Ez igaz a technológiai cégekre is, amelyek történetében már nem először kerül elő a kiszervezés, az outsourcing műfaja.

A nehezebb gazdasági környezetben ugyanis jobban megérheti egy nagyvállalatnak, ha csökkenti a saját IT-szakértői állományát, és a feladatok, fejlesztések egy részét inkább külsős partnerekre bízza, akiket rugalmasabban és költséghatékonyabb lehet felbérelni egy munkára, vagy fordítva, szükség esetén könnyebb és gyorsabb megszüntetni a megbízást, mint egy munkavállaló esetén.

Maguk a szakemberek is egyre nyitottabbak az ezt a trendet segítő atipikus foglalkoztatási formák: akár a külföldi távmunka, vagy a digitális nomádság iránt. Legutóbb a hazai informatikusok kapcsán került szóba a téma, igaz itthon elsősorban a KATA adózási forma váratlan és hipergyors átalakítása miatt.

A szakma érdekképviseleti szervezete, az IVSZ(Informatikai Vállalkozások Szövetsége) szerint az atipikus foglalkoztatáshoz jobban igazodó adórendszer csökkentheti a nálunk még igen komoly, jelenleg 26 ezerre becsült informatikushiányt, azáltal, hogy az IT-szakemberek egyszerre több céggel is leszerződhetnek.

Az ezt eddig segítő KATA-rendszer átalakítását Vinnai Balázs, a szervezet elnöke előkészítetlennek és az ország versenyképessége szempontjából károsnak tartja, ezért javasolja, hogy a módosítások csak 2023. január 1-jén lépjenek életbe, és addig a digitális gazdaság szereplőivel egyeztetett új, egyszerűsített adónemet dolgozzanak ki.

Mit profitálhat az átalakulásból a hazai IT szektor?

„A globális recesszió nyomán bekövetkező átalakulás előbb- utóbb Magyarországon is éreztetni fogja a hatását, ami ebben a régióban nem feltétlenül csak negatív lehet” – emeli ki Eyal Zucker.

A szakember úgy véli, hogy a több partner számára, több szektorban, több programnyelven is dolgozó IT fejlesztő vállalatok számára az eddigieknél is nagyobb tér nyílhat a bővülésre. Magyarországon sok a jól képzett szakember, és ha az itt működő technológiai outsourcing cégek képesek versenyképes alternatívát mutatni, akkor a hazai szakemberek jelentős részének kínálhat ez a szektor itthon is karrier lehetőséget.

Az Exadel néhány hónapja nyitott irodát Budapesten, és másfél éven belül további 100 fővel kívánja növelni a létszámát. A szoftverfejlesztőközpont vezetője szerint a recesszió rossz, de nem fogja visszaszorítani a digitális megoldások fejlődését, sőt ösztönözheti is azt. Arra viszont fel kell készülnie a technológiai szektornak, hogy a bővülési ütem és főleg annak szerkezete változni fog – az eladósodott vállalatok helyett előnybe kerülnek majd a nyereséges, egészséges cash-flow-val rendelkező cégek.

Budapestre hozza európai regionális központját a BlueVoyant

Az ugyancsak amerikai székhelyű kiberbiztonsági cég, a BlueVoyant 2021-től van jelen Budapesten. A vállalat nemrégiben a magyar fővárost jelölte ki európai terjeszkedésének a bázisául, de nálunk hozta létre új, kiberbiztonsági műveleti központját(Security Operations Center-SOC) is. Itthon eddig főként a pénzügyi, média és kormányzati szektorban vannak ügyfeleik, köztük a hazai piacvezető öt bank egyike, vagy az egyik legnagyobb hazai médiavállalat.

Az öt éve alapított cég szerint a kibertérben jelenleg is zajló támadások nem újkeletű fenyegetések, hanem a felgyorsuló digitalizáció hozza ezeket magával. Ma is a leggyakoribbak a zsarolóvírusos (ransomware) támadások, amelyek akár adott cég egészét is megbéníthatják.

Még ennél is komolyabb problémát okoznak azok a fenyegetések, amik a vállalatok szerteágazó beszállítói láncát célozzák. A BlueVoyant nemrégen bemutatott új platformja négy üzletágon keresztül nyújt védelmet nem csupán a belső, hanem a teljes vállalati ökoszisztéma számára.

„Magyarországot a több mint hat lehetséges helyszín közül választottuk ki, hogy az európai ágazat központja legyen” – hangsúlyozza Rácz György, a BlueVoyant Európáért felelős elnöke, a BlueVoyant Magyarország ügyvezető igazgatója.

Hozzáteszi: a kiberbiztonság és a képzett emberi erőforrás hiánya egyre sürgetőbb témává válnak mind a hazai, mind az európai piacon, ami a menedzselt felhőalapú szolgáltatások irányába tereli a piaci szereplőket.