A mesterséges intelligencia(AI) lassan beköltözik az okostelefonokba is, emelve a felhasználói élményt. Ehhez viszont a gyártóknak már komplex chipkészletre van szükségük, ami az eszközön dolgozza fel a megnövekedett adatmennyiséget. A Huawei és az Apple után most a Samsung jelentette be legújabb ilyen irányú fejlesztését.

Mesterséges intelligencia

A Samsung bemutatta legújabb, következő generációs mobil SoC alapú lapkakészletét, az Exynos 9820-at, amit elsőként a Galaxy S10-be lesz épít be a koreai gyártó. Ez az első olyan chipje a Samsungnak, amiben helyet kap az okostelefonok mesterséges intelligencia funkcióit kezelő neurális feldolgozó egység(NPU) is – írja a Business Insider.

Felhőben lassabb az adatfeldolgozás

Az Exynos 9820 hétszer gyorsabban hajtja végre az AI-val összefüggő feladatokat, mint az előző generációs SoC, az Exynos 9810, miközben csökkenti az áramfelhasználást és javítja az olyan AI-alapú funkciók teljesítményét, mint a képfelismerés, a fordítás és a beszéd átírása. Ezen kívül a chip folyamatosan igazítja a kamera beállításokat a fotózni kívánt környezethez, és segít a kiterjesztett (AR), valamint a virtuális valóság(VR) alkalmazásokban.

Az új chipfejlesztés fontos lépés a mobilgyártók, így a Samsung számára, mivel az AI egyre inkább központi szerepet tölt be az okostelefonok felhasználói élményének a növelésében.

Az AI algoritmusok eszközökön való futtatása felértékelődik a felhővel szemben, mivel a mesterséges intelligencia-alkalmazások masszív adatterheléssel járnak. Ezt a mennyiséget a felhő önmagában nem képes eredményesen feldolgozni, mivel a legkisebb feladatok is időigényesek és stabil hálózati kapcsolatot igényelnek. A felhő inkább kiegészíti az eszközön végzett adatfeldolgozást.

Ahogy a nagyok versengenek

Az új lapkakészlet segít majd az okostelefonpiacon jelenleg piacvezető Samsungnak abban is, hogy jobban állja a versenyt a konkurenciával, közülük is a trónkövetelő riválissal, a Huawei-jel szemben. A Huawei 2017  szeptemberében mutatta be a Kirin 970 SoC-t, rá egy évre, pedig a következő generációs Kirin 980-at, amely a Huawei Mate 10 és Mate 20 okostelefonjainak a lelke. Mindkét chipnek dedikált mesterséges intelligencia feldolgozó egységei vannak, amelyek felgyorsítják az AI feladatok végrehajtását a szóban forgó okostelefonokon.

A Huawei jelenleg a világ második legnagyobb okostelefon-gyártója. Nemrégiben körözte le az okostelefont, mint termékkategóriát feltaláló Apple-t, de máris tovább ambícionálja magát. A cég konzumer részlegének a vezetője Richard Yu a CNBC-nek adott interjújában 2020 végére pozícionálja a jövendő világelsőségüket. Addig is még 2019 második negyedévében piacra akarnak dobni egy 5G-képes összehajtható kijelzős telefont is.

Az Apple is 2017 szeptemberében lépett a porondra az A11 Bionic chipjével, amely egy egyedi gépi tanulási algoritmusok kezelésére szánt neurális motorral rendelkezik, és amelyet az almalogójú gyártó az iPhone 8, 8 Plus, valamint az X modellekbe épített be. Egy évre rá megjelent az A12, amely magában foglalt egy az AI feladatok végrehajtását gyorsító korszerűbb neurális motort.

Jönnek a mobilos hang-asszisztensek

Ahogy egyre több okostelefon-gyártó használ olyan chipeket, amelyek támogatják az eszközön való adatfeldolgozást, annál valószínűbb, hogy nőni fog a hangalapú asszisztensek mobilos használata is. Bár ezek valóban előretörőben vannak még van mit tenni a technológia párbeszéd rendszerének a javítása érdekében, különösen, ha bonyolult kérésekről vagy oda-vissza interakciókról van szó.

Az eszközön folyó közvetlen adatfeldolgozással a hangalapú asszisztensek gyorsabban tudják majd feldolgozni a parancsokat, gyorsabban is válaszolnak rá, ami csökkentheti a késleltetett válaszokkal járó frusztrációkat.