Tombol a Black Friday láz, ami már a netes csalók Mekkája is. Kimondottan erre az időszakra hoznak létre hamis webáruházakat, amelyek irreálisan olcsó ajánlatokkal kecsegtetnek. Ha bedőlünk nekik, nemcsak a vásárlást, de a bankkártya-adatainkat is bukhatjuk.

Black Friday

Novembert lassan már kinevezhetjük Black Month, vagyis Fekete Hónapnak, annyira szétterül a karácsony előtti időszakot beelőző Black Friday szezon. Az előre beharangozott tömeges akciók nemcsak a vevők, hanem a netes csalók érdeklődését is felkelti – hívja fel a figyelmet Solymos Ákos, a QUADRON Kibervédelmi Kft. szakértője.

A hamis webáruházak 2017 óta nagyságrendekkel nagyobb mértékben tűnnek fel, és mindig az aktuális trendekhez igazodnak. Míg nyáron nyaraláshoz és üdüléshez kapcsolódó termékekkel lepik el az internetet, karácsony közeledtével főleg a játékok, elektronikai cikkek, valamint az okoseszközök a slágerek. Egy ideje már a Black Friday is kiemelt időszak a számukra, nekünk pedig ha nem vagyunk óvatosak akár gyásznappá is válhat, már ami a pénzünket illeti.

„Fekete Péntek közeledtével gombamód szaporodnak a hamis webáruházak, amelyek a termékeiket irreálisan alacsony áron kínálják. Az egyik csaló webáruházban nemrég találtunk egy átlagban 140 ezer forintos népszerű építőjáték kastélyt, kb. 21 ezer forintért. Másik jellemző példa egy, a valóságban több mint félmillió forintos fényképezőgép, amely az áruházban szintén 20 ezer forint körül mozog – tehát a webáruház kb. félmillió forint kedvezményt ad, sőt ennyi pénzért még házhoz is szállítják a világ bármely részére. Sajnos vannak, akik ezt el is hiszik. Legyünk résen!” – tanácsolja Solymos Ákos.

Honnan ismerjük fel, hogy kamu webáruházzal van dolgunk?

Ha gyanúsan olcsó hirdetést látunk, mindig bizonyosodjunk meg arról, hogy nem hamis webáruházból készülünk rendelni. Az ilyen oldalak kinézete nagyon egyszerű, a domain nevet pedig általában pár hete vagy hónapja jegyezték be – sokszor kifejezetten a Black Friday alkalmából, hiszen ezeknek az új portáloknak nincs rossz előélete.

Erről a www.who.is oldalon magunk is meggyőződhetünk. Szintén fontos jel, hogy a regisztrációhoz bármilyen adatot megadhatunk bármilyen mezőben, telefonszámnál például összevissza karaktereket. Ez azért lehet gyanús, mert a valós áruházak törekednek az adattisztaságra, hiszen ha nem jó például a cím, akkor a csomag nem fog odatalálni, ám a hamis webáruházakban a regisztráció után már vásárolhatunk is, ennek viszont inkább ne örüljünk. Óvatosságra int az is, ha a webáruház tulajdonosa minden kapcsolati és egyéb adatot elrejt az érdeklődők elől.

A hamis webáruházak elkérik a kártyaadatainkat is – ezt az egyet ellenőrzik, mivel innen jön a „bevétel”, – máshogy nem is lehet fizetni. A kártyáról azonnal levonják a vásárlás összegét, sok esetben pedig a megadott kártyaadatokat azonmód el is adják az internetes feketepiacon. Fizetés után pedig az örökkévalóságig várhatjuk a megvett terméket. Ha csalásgyanús weboldalt, vagy ilyen reklámot észlelünk, ellenőrizzük le a https://www.scamadviser.com oldalon, és ha veszélyesnek ítéljük jelentsük az üzemeltetőknek.

Már a pénzfelvétel is fokozott körültekintést igényel

„Kiemelt időszakokban, mint amilyen a Black Friday szezon, a készpénzfelvétel esetén is legyünk óvatosak. ATM használat során – főleg forgalmas csomópontokon – minden esetben ellenőrizzük, hogy csalók nem helyeztek-e fel egy plusz „csőrt”, azaz műanyag előtétet a kártyabeadó nyílásra.

Mozgassuk meg finoman a csőrt, és nézzünk körbe az ATM felületén, nincs-e rejtett kamerára utaló kis nyílás, vagy egy plusz PIN kód beviteli billentyűzet az eredeti felett, amivel a támadók a kódunkat szeretnék ellopni. Ha bármi gyanúsat tapasztalunk, értesítsük a banki ügyfélszolgálatot. Népszerű kártyamásoló helyeken a „csőr” már tiszta ragasztó, annyiszor volt rajta kártyamásoló eszköz” – emeli ki Solymos Ákos.

Hozzáteszi: sokat segít az is, ha limitet állítunk be a kártyánkon, valamint üzenetes értesítést kérünk a banki tranzakcióinkról, hogy minden esetben azonnal értesüljünk a sikeres és sikertelen fizetésekről. A kártyánkat se adjuk ki a kezünkből: elég egy fotó a két oldaláról, és csalók máris tudnak fizetni a kártyaadatainkkal. Szintén hasznos, ha elmentjük a telefonunkba bankunknak azt a számát, amelyen le tudjuk tiltatni a kártyánkat, hogy vészhelyzet esetén azonnal tudjunk intézkedni.