Az innovatív eszközök technológiai képességeinek a felsorolásánál nem elég a techguruknak üzenni, azokat az átlagfelhasználó nyelvére is le kell fordítani. CPU, GPU, NPU, mAh, nanométer, memória, IP68, hogy csak néhányat említsünk azok közül, amelyek az egyik csúcsmobil magyarországi premierjén szóba kerültek.

Huawei Mate 20

Több mint egy órát tartott az új és újszerű képességek a felsorolása, a készülék minapi magyarországi premierjén. Szó se róla a főszereplő Mate Pro 20 okostelefonnal számos technológiai áttörést ért el a Huawei, amely mára a világ második legnagyobb mobiltelefon gyártójává nőtte ki magát. Az áttörésnek számító fejlesztéseket márka hazai szakemberei a résztvevők számára –általában is üdvözlendő módon – igyekeztek átlagfelhasználói közelségbe hozni.

Technológia a felhasználó nyelvére fordítva

Hiszen nem elég a techguruk nyelvén beszélni, akik általában is jól boldogulnak a gyártók innovációinak a megértésével. A műszaki területen nem jártas vásárlók ingerküszöbét azonban nem igazán érik el a ráadásul angol hátterű két-hárombetűs rövidítések és általában a technológiai szakzsargon.

Ahhoz, hogy az egyébként borsos árú készülékek esetleges megvásárlása mellett döntsenek, már „előnézetben” is komoly felhasználói élményekhez kell, hogy jussanak.

Tudjanak például mit kezdeni a premieren bemutatott Mate Pro 20 szívének számító, mesterséges intelligenciát használó chipkészletével, a Kirin 980-nal. Ennek 7 nanométeres lapkakészlete, többmagos CPU- és GPU architektúrája a felhasználó nyelvére fordítva gyorsabb működést és kevesebb energiafelhasználást, vagyis hosszabb üzemidőt eredményez. A készülék a világ első 1,4 Gbps mobilnetes letöltési sebességre képes okostelefonja, az egyéb vezeték nélküli technológiának számító Wi-Fi-ben pedig akár 1733 Mbps letöltési sebességet is támogat.

A hozzá tartozó kettős neurális feldolgozóegység (DUAL-NPU) egyik része masszív mesterséges intelligencia-számításokat végez, míg a másik a felhasználói élményt javító konkrét feladatokra összpontosít.

Felveszi a versenyt a profi fotó és video eszközökkel

A háromszoros hátlapi kamera már nem újdonság a kínai gyártónál, tavasszal bemutatott P 20 Pro modellje is ilyennel ellátott. A kamerarendszer a Huawei ígérete szerint olyan fotózási élményt nyújt mint egy profi fényképezőgép. A 40 megapixeles RGB-objektív gondoskodik a fényképek részletgazdagságáról , a 20 megapixeles ultra széles látószögű kamerával tájképeket és extrém közeli makró képeket egyaránt lehet készíteni. A 8 megapixeles teleobjektív lencserendszerrel pedig a távoli témákra lehet ráfókuszálni.

A Mate 20 Pro minden eddiginél több, 1500 helyzetet és több mint 5000 tárgyat képes felismerni, 25 különböző kategóriában és ezeknek megfelelően választja ki az optimális kamera beállításokat. A készülék automatikusan állítja be a színeket, a fényerőt és a kontrasztot.

A mesterséges intelligencia funkciók között ott van az úgynevezett 4D prediktív fókusz, ami a mozgásban lévő tárgyak és személyek útját kiszámítva képes a tűéles fotók készítésére. Mesterséges intelligencia támogatja a készülékben a nagy mélységélességű képek – vagyis a Bokeh-hatás – készítését is.

Aki ilyen készüléket használ, az az ugyancsak a mesterséges intelligencia alapú videó funkcióknak köszönhetően saját ízlése szerint szerkesztheti a videók fényerejét, telítettségét és színárnyalatait. A Mozi mód segítségével pedig átszínezheti a videók hátterét, akár a retro stílust jelentő fekete-fehérre is.

Kettős biztonság, gyors töltés akár vezeték nélkül is

A háromdimenziós nagyméretű kijelzővel (6,39 hüvelyk) ellátott Mate 20 Pro képernyőjének a feloldásához kétféle biometrikus módszer is jár: egyfelől ott a kijelzőbe épített ujjlenyomat olvasó, másfelől a háromdimenziós arcfelismerés. A kamera a felhasználó arcának sok ezer pontját képes beolvasni a másodperc töredéke alatt. Becsapni és illegálisan hozzáférni is nehezen lehet az eszközhöz, mert a rendszert úgy fejlesztették ki, hogy alvó ember arcát „nem ismeri fel”, illetve nem azonosít olyan személyt, aki nem néz a készülék kamerájába. Mindezek jól jöhetnek az arcképes azonosítást igénylő mobilos pénzügyi tranzakcióknál. Az arcazonosítóval biztonságosan hozzáférhetünk a lezárt alkalmazásokhoz és a személyes adatokat tartalmazó privát képernyőhöz is.

Az új csúcsmobil 4200 mAh-s akkumulátorral felszerelt, itt a gyártó nem jelzi, hogy egy átlag felhasználónál ez hány órás üzemmódot jelez, de elhangzott, hogy még extrém használat mellett sem kell napközben konnektor után nézni.
Ha már tölteni kell, a 40 wattos SuperCharge gyorstöltési technológiával fél óra alatt 70 százalékos töltöttséget lehet elérni. Aki hajlandó az extrákra is költeni, vagyis megveszi a készülékkel kompatibilis vezeték nélküli töltőt, az fél óra alatt 30 százalékkal növelheti a lemerülőben lévő akkumulátor energiáját. Újdonság a WirelessReverseCharging, vagyis a vezeték nélküli fordított töltés, aminek a segítségével a mobiltelefonról más vezeték nélkül eszközök is tölthetők.

Az IP68 minősítés pedig víz- és porállóságot jelent, legalábbis addig, hogy ne kelljen aggódni, ha a telefonra ráborul vagy ráfröccsen egy kis folyadék.

A készülék 6 gigabájtos memóriával és 128 gigabájt belső tárhellyel felszerelt, de van benne már egy nano memóriakártya(NM) hely is, amivel a tárolókapacitás 256 gigabájtig növelhető.

Mindezek megemésztése után, aki gyors döntést tud hozni, és előrendeli a készüléket grátisz megkapja a gyártó legújabb sportóráját is.