Hamarosan a hullámok energiáját is lehet áramtermelésre hasznosítani, a drónokkal pedig költséghatékonyan ellenőrizni a szélturbinák működését. Létezik már olyan intelligens, IoT-alapú megoldás is, amellyel az ipari célú energiafelhasználás komplex rendszere önállóan irányítható. Az újításokon a startupok és az iparág klasszikusai egyaránt gőzerővel dolgoznak.

IoT innováció

Az utóbbi években az energetikában is sorra megjelennek az áttörést hozó innovatív fejlesztések, amelyek nagy része startupokhoz köthető. Hasonlóan azonban a pénzügyi szektorhoz, ebben a ralliban sem akarnak lemaradni az újításra kész iparági nagy szereplők sem.

Úttörő szerepet játszanak az európai startupok

A startupok növekvő szerepére utal a 2010-ben alapított InnoEnergy európai befektetőtársaság legfrissebb hatástanulmánya, az Impact Report. A jelentés szerint 2011-2017.között az általuk támogatott, energetikával foglalkozó startupok 1741 állást hoztak létre Európában, eközben több mint 56 ezer embert juttattak energiához a fejlődő országokban.

Az előrejelzések alapján ezek a vállalkozások 809,5 millió euróval csökkentik az energiaköltségeket, illetve 5,5 tonnával a széndioxid-kibocsátást, ami olyan mintha 47 ezer autót kivonnának a forgalomból.

Jó néhány érdekes fejlesztést köszönhet az európai energetika a startupoknak. Az InnoEnergy által támogatott induló vállalkozások közül a legutóbbi jelentés két skandináv céget emel ki, a svéd CorPower Oceant és a dán Pro-Dome-ot.

A hullámenergiában rejlő lehetőségek

A CorPower Ocean innovációja bóják segítségével képes a hullámok energiáját elektromos árammá átalakítani. „Európai viszonylatban a hullámenergia óriási lehetőségeket rejt magában. Nagy exportpotenciállal rendelkező, új iparág építhető rá” – hangsúlyozta a Patrik Möller, a CorPower vezérigazgatója. Az első kísérleti telepeket már 2021-2023 során tervezik kiépíteni, és így 2023-ra megteremthetik a kereskedelmi telepek előfutárait.

A Pro-Dome a szélturbinák lapátjainak ellenőrzésére szakosodott automatizált drónok vezető fejlesztője olyan újítással jelentkezett, amely a szárazföldi szélturbinák ellenőrzésének a költségeit csökkenti. A cég szakemberei eddig már több mint 2300 lapátvizsgálatot hajtottak végre Európában és Dél-Amerikában. Legújabb innovációjuk egy olyan automatikus kárfelmérő eszköz, amely egyfelől csökkenti a szélturbina vizsgálatok idejét, másfelől növeli azok pontosságát.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával működő InnoEnergy októberben mutatta be a legújabb innovatív vállalkozásokat Európa egyik legnagyobb energetikai eseményén. A The Business Booster-en (TBB) rendezvény célja, hogy előmozdítsa Európában a tiszta energiával kapcsolatos újításokat.

Mit tudnak a nagyok?

Egy másik közelmúltbeli eseményen az energetika régi motorosa a Schneider Electric állt elő legújabb fejlesztéseivel. Az Innovation Summit Budapest a digitalizációnak az ipari célú energiafelhasználásra gyakorolt hatásaival foglalkozott.

Jelenleg több mint 20 milliárd az internetre kapcsolt eszközök száma, amely öt éven belül várhatóan megduplázódik. Ez alapjaiban változtatja meg a vállalatok napi működését. Az ezek nyomán exponenciálisan növekvő információtömeg tárolásával és feldolgozásával az energiaigény is ugrásszerűen megnő. A cégek csak úgy őrizhetik meg a versenyképességüket illetve növelhetik a hatékonyságukat, ha az adatok hasznosítása mellett az energiafelhasználásukat is optimalizálják.

Több mint 50 százalékos részesedéssel jelenleg az ipar számít a legnagyobb energiafogyasztó szektornak. Szakértők szerint azonban 2030-ra az informatika veheti át a vezető szerepet. Az energiafogyasztás 2040-ig közel 30 százalékkal növekszik, ezen belül is a villamos energia iránti kereslet nő a leggyorsabban.

Komplex energiarendszerek IoT alapú irányítója

Az eseményen élőben mutatták be a Schneider Electric hatékony energiafelhasználást szolgáló EcoStruxure elnevezésű digitális platformját, ami mesterséges intelligencia(AI) által vezérelt analitikát használ és a dolgok internetén (IoT) alapuló technológia.

„Használatával a piacról napjainkban hiányzó szakképzett munkaerő jelentős része is pótolható, míg a működési költségek 30 százalékkal csökkenthetők” – emelte ki Veres Zsolt, a Schneider Electric magyarországi leányvállalatának országigazgatója.

Fontos ugyanis, hogy a jövőbeni intelligens megoldások képesek legyenek kiváltani, vagy hatékonyabbá tenni az emberi munkát. Az adatfolyam azonnali feldolgozásával és értelmezésével pedig tudják önállóan is irányítani a komplex rendszereket. Ebbe beletartozik a meghibásodásoknak nemcsak a valós idejű jelzése, hanem az előrejelzése, a távoli elhárítása, az ütemezhető karbantartás, az üzembiztonság, a gyártási, termelési vagy egyéb munkafolyamatok felügyelete, illetve a felhasznált energia optimalizálása.

A nyílt architektúrájú platform egymással összekapcsolt és kommunikáló eszközökre épül, ezeket a helyi üzemeltetéshez szükséges felügyeleti és vezérlőszoftverek egészítik ki. A cég ígérete szerint bármely gyártó kommunikációra képes eszközei integrálhatók a rendszerbe. Hat különböző EcoStruxure megoldáscsomag készült négy felhasználói piacra, beleértve a kereskedelmi épületeket, adatközpontokat, ipari létesítményeket és az energiahálózatokat.

A rendezvényen debütált a villamos elosztórendszerek egyik fontos elemének számító légmegszakítók legújabb generációja, a Masterpact MTZ. Az eszköz képes visszajelzést adni állapotáról, jelzi, ha nem megfelelően működik és azt is, hogy hol kell keresni a probléma forrását. Előre megmutatja a szükséges karbantartásokat és a hibaelhárítás menetét. A helyszínen, de biztonságos távolságból, okostelefonról kezelhető. Az energiaadatok nyomon követhetők, a nem várt leállások száma csökken, a helyreállítási idő pedig lerövidül, energiahatékonyságot és költségcsökkenést eredményezve.