A céges digitalizáció felgyorsítását célozza a Siemens most bejelentett új, komplex digitális üzleti platformja, az Xcelerator, amely a dolgok internetéhez(IoT) kapcsolódó hardverek és szoftverek portfólióját, a meghatározó piaci partnerek ökoszisztémáját és az erre épülő piacteret tartalmazza.

Nyilt platformmal erősít a Siemens

Újabb nagy lépést tett a német nagyvállalat a digitális üzleti világ kitágítása érdekében. A cégcsoport elindította nyílt digitális üzleti platformját, a Siemens Xceleratort, amely vállalatmérettől függetlenül segíti az ügyfeleit a digitális átalakulásuk felgyorsításában, kötődjenek azok akár az iparhoz, az épületekhez, a hálózatokhoz vagy épp közlekedéshez.

A Siemens Xcelerator egy nyílt digitális üzleti platform, amely egyszerűbbé, gyorsabbá és méretezhetővé teszi a felhasználók számára a digitális átalakulást. A Siemens Xcelerator a dolgok internete(IoT) által támogatott hardverek, szoftverek és digitális szolgáltatások válogatott portfólióját tartalmazza, köré épül a partnerek folyamatosan növekvő ökoszisztémája; és egy fejlődő piactér, amely megkönnyíti az ügyfelek, a partnerek és fejlesztők közötti interakciókat és tranzakciókat.

Ehhez kapcsolódóan a Siemens az Xcelerator bevezetésével a teljes hardver- és szoftverportfólióját lépésről lépésre modulárissá, felhőkapcsolatúvá alakítja át, amit szabványos alkalmazásprogramozási felületekre (API-kra) épít.

„A Siemens Xcelerator minden eddiginél könnyebbé teszi a vállalatok számára a digitális átalakulásban való eligazodást – gyorsabban és nagyobb léptékekben. Azáltal, hogy a valós és a digitális világot az operatív és információs technológián keresztül kombináljuk, megerősítjük ügyfeleinket és partnereinket a termelékenység, a versenyképesség és az innovációk fokozásában” – emelte ki a bejelentési kapcsán Roland Busch, a Siemens AG elnök-vezérigazgatója.

Intelligens X épület – SaaS alapon

A digitalizációt gyorsító platform első újgenerációs ajánlataként a Siemens Smart Infrastructure elindította a Building X-et, az új intelligens épületcsomagot, amely nyitott, interoperábilis és teljes mértékben felhőalapú.

A megoldás egy végponttól végpontig terjedő adat- és elemzési csomag, amely az adatsilókat olyan területekre bontja, mint az energiagazdálkodás, a biztonság és az épületkarbantartás..

Az X épület az ezen a területen érdekelt felhasználók kihívásaival foglalkozik, beleértve az épülethasználókat, ingatlanbefektetőket, ingatlancégeket és létesítménykezelőket, akik mostantól ezen az egyetlen platformon, digitalizálhatják és használhatják a különböző forrásokból, tudományágakból és rendszerekből származó, épületekre vonatkozó adataikat.

Ez lehetővé teszi a meglévő szoftvereik és ökoszisztémáik integrálását, beleértve a harmadik féltől származó alkalmazásokat is. A csomag moduláris, AI-kompatibilis alkalmazásokat és beépített kiberbiztonságot kínál.

Az X épület egyesíti az épületek valós és digitális világát azáltal, hogy több forrásból származó adatokat egyesít egy digitális épületüzemeltetési ikerpárba. Egy-egy épület virtuális ábrázolásával az épületüzemeltetők gyorsabban megoldhatják a problémákat.

Nyilt platformmal erősít a Siemens

A nyitottságnak és a felhőtechnológiának köszönhetően a megoldás megkönnyíti az ügyfelekkel és partnerekkel való közös megoldásokat is, a kihívások gyorsabb kezelésére. A közös megoldások mellett a felhasználók több kész alkalmazás közül is választhatnak.

Az Energy Manager nyomon követi egy épület vagy épületflotta energiafogyasztását, költségeit és CO2-lábnyomát, és szükség esetén korai korrekciós intézkedéseket tesz lehetővé. A múltbeli adatok alapján előrejelzi az energiafogyasztást, és támogatja a felhasználókat fenntarthatósági céljaik követésében, segítve őket a nettó nulla épületek elérésében.

Az Operations Manager valós időben üzemelteti és felügyeli az épületgépészeti berendezéseket és alkalmazásokat. Egyetlen pontról képes figyelni a helyszíni flottát, és gyors választ nyújt a problémákra, miközben csökkenti az állásidőket. A felhasználók profitálhatnak a megnövekedett üzletmenet folytonosságból és a jobb reakcióidőből.

A Security Manager egységes és automatizált munkafolyamatokkal működteti és karbantartja a biztonsági rendszereket. Központilag kezeli a napi biztonsági műveleteket és incidenseket az összes rendszeren.

A 360°-os Viewer App virtuális 3D-s környezetként jelenít meg egy-egy helyet, amely lehetővé teszi a beltéri navigációt, hogy a felhasználó betekintést nyerhessen a berendezések topológiájába és telepítésébe.

„Az X épület az adatsilók ellenszere. Mostantól az intelligens épületrendszerek által generált összes adatot egyetlen adattóban kapcsolhatjuk össze, szaporítva az intelligens épületeket, és közelebb kerülhetünk az autonóm, nettó nullakibocsátású épületekre vonatkozó elképzeléseinkhez – hangsúlyozta Matthias Rebellius, a Siemens AG igazgatótanácsának tagja, a Smart Infrastructure vezérigazgatója.

Az X épület szoftverszolgáltatási SaaS (software-as-a-service) modellben érhető el, előfizetéses alapon, így a felhasználók mindig hozzáférhetnek a legújabb funkciókhoz, és az épület életciklusa során olyan frissítéseket találhatnak, amelyek megfelelnek változó igényeiknek.

A SaaS-modell mellett az ügyfelek választhatják a Siemens Xcelerator Building Services teljes körű programját is, amelyet az X Building engedélyez. Ebben a modellben a Siemens a technológiáinak kombinációját használja ki, párosítva a digitális épületek szakembereinek szakértelmével.

A programokat úgy alakították ki, hogy előre meghatározott eredményeket érjenek el, például a működési és energiaköltségek csökkentésében, az eszközök teljesítményének optimalizálásában.

Az intelligens épületcsomag részeként a Siemens megállapodott a Brightly Software, az USA egyik vezető eszköz- és karbantartási szoftvercégének megvásárlásáról. Az akvizícióval a német nagyvállalat erősíti az épületekkel kapcsolatos digitális és szoftveres know-how-ját. Az amerikai cégtől hozott tudás az Xcelerator épület portfóliójának a központi eleme lesz.

A Siemens az IIoT megoldások integrációjára is készül

A német nagyvállalat azt is tervezi, hogy Industrial Operations X néven integrálja az ipari dolgok internete (IIoT) megoldásait is, amely az érzékelőktől az edge-n át a felhőig, az IoT as-a-szolgáltatás és az alacsony kódú fejlesztési képességeket, valamint egyéb használatra kész alkalmazások széles választékát egyesíti.

Az új felállás lehetővé teszi az automatizáció valós világából származó adatok fúzióját az információs technológia digitális világával, amihez a Siemens átfogó vertikális IT/OT integrációs tudását és képességeit adja. Az adatsilók lebontása pedig segít a vállalatoknak teljesítményük, termelékenységük, rugalmasságuk és fenntarthatóságuk növelésében.

Partnerség az NVIDIA-val

A Siemens erős partneri ökoszisztémát tervez kiépíteni egyfelől a meglévő stratégiai partnerségekre építve, mint ami már létezik az Accenture, az Atos, az AWS, a Bentley, a Microsoft és az SAP esetében, másfelől szándékában áll a partnerségi ökoszisztéma bővítése további kis-, közép- és nagyvállalatokkal.

Az Xcelerator keretében az első jelentősebb partnerségi megállapodást a Siemens az NVIDIA-val kötötte. A két vállalat ennek kapcsán eddigi partnerségük kiterjesztését célozta meg, hogy lehetővé tegyék az ipari metaverzum és a mesterséges intelligencia által vezérelt digitális ikertechnológia használatának növelését, amellyel egyben új szintre emelhető az ipari automatizálás.

Az együttműködés első lépéseként a két társaság azt tervezi, hogy összekapcsolja a Siemens Xceleratort és az NVIDIA Omniverse-t, a 3D-s tervezés és együttműködés platformját. Ez lehetővé teszi az ipari metaverzum létrehozatalát a Siemens teljes értékű digitális iker modelljeivel és az AI-kompatibilis, valós idejű NVIDIA szimulációval, utóbbit világszerte jelenleg több mint 25 ezer vállalat használja már.

Az Omniverse hozzáadása a partner ökoszisztémához felgyorsítja a digitális ikrek használatát, amelyek a termelés és a termék életciklusa során javíthatják a termelékenységet és a folyamatokat. Bármilyen méretű vállalat képes lesz a digitális ikreket alkalmazni valós idejű teljesítményadatokkal; innovatív ipari IoT-megoldásokat létrehozni; hasznosítható adatokat nyerni a felhőben, vagy a peremhálózaton.

„A Siemens és az NVIDIA közös elképzelése szerint az ipari metaverzum vezérli a digitális átalakulást. Ez csak az első lépése annak a közös erőfeszítésünknek, hogy ezt a jövőképet valóra váltsuk ügyfeleink és a globális gyártóipar minden része számára” – mondta Jensen Huang, az NVIDIA alapítója és vezérigazgatója.

Az új platform a Siemensnek is segít a digitális növekedési céljai megerősítésében

A Siemens Xcelerator platform bevezetése logikus soron következő lépés a Siemens digitális stratégiájában. Az üzleti platform elindítása összhangban van a vállalat szolgáltatások irányába történő elmozdulásával, és megerősíti a digitális üzletágra meghirdetett évi 10 százalékos növekedési célt. Az üzletág bevételei a tavalyi pénzügyi évben elérték az 5,6 milliárd eurót.