Az Európai Szabadalmi Hivatal friss statisztikái között az élbolyban szerepel az egyébként tisztes történelmi kort megért Siemens. A müncheni nagyvállalat jelenleg 11 meghatározó technológiai területen folytat kiterjedt kutatás-fejlesztési tevékenységet.

Innovációs pályákon a Siemens

Első lépés a blokklánc alapú digitális kötvénypiacon

Miután a Siemens fejlesztőként már eddig is úttörőnek számított a digitális átalakulásában, felhasználóként megtette az első lépést a németországi digitális kötvénypiacon. Első német vállalatként 60 millió euró értékű egyéves lejáratú digitális kötvényt bocsátott ki nyilvános blokkláncon, az ottani 2021. június óta hatályban lévő elektronikus értékpapír-törvény(eWpG) adta keretek között.

A kötvény blokkláncon történt kibocsátása számos előnnyel jár a hagyományos pénzügyi folyamatokhoz képest. Szükségtelenné teszi a papír alapú globális tanúsítványokat és a központi elszámolást. A kötvény közvetlenül eladható a befektetőknek anélkül, hogy közvetítőként bankra lenne szükség.

A Siemens élt a törvény adta lehetőségekkel, kivéve a fizetést, ami még klasszikus módszerekkel történt, mivel a digitális euró még nem volt elérhető a tranzakció időpontjában. A tranzakciót két napon belül sikerült lebonyolítani.

A világ vezető szabadalmaztatói között

Ez csak egy példa a müncheni nagyvállalat mindennapjaiból. A konszern kutatás-fejlesztési tevékenységeinek zöme új megoldások, eljárások kifejlesztésére irányul. A 175 éve alapított társaság számos profilváltozáson ment át történelme során, mérnöki vállalatként viszont minden időszakát az erős k+f szemlélet és az ennek nyomán született számtalan találmány jellemezte.

Az Európai Szabadalmi Hivatal friss statisztikái szerint a vállalat Németországban az első, Európában a második számú, a globális rangsorban pedig a hatodik a 2022-ben benyújtott 1735 szabadalmi bejelentés alapján.

A társaság tavaly világszerte 2650 szabadalmat és 4650 találmányt jelentett be, ami munkanaponként 21-et jelent. A találmányok spektruma a hidrogénüzemű vonatoktól és a villamosenergia-hálózatok stabilizálására szolgáló intelligens megoldásoktól, az ipari digitalizációs technológiákonát az egészségügyiterápiáig is terjed.

A konszern a bevételeinek 7-8 százalékát költi évente kutatás-fejlesztésre, a legutóbbi üzleti év végén globálisan több mint 46 700 szabadalommal rendelkezett. A társaság világszerte 46 900 főt foglalkoztatott a k+f területen.

A világ vezető szabadalmaztatói 2022-ben
(A benyújtott szabadalmi bejelentések alapján)

Innovációs pályákon a Siemens
Forrás: EPO

Széles piaci és felhasználói kört fognak át a társaság alaptechnológiái

A Siemens úgynevezett alaptechnológiái(CCT) jelenleg tizenegy technológiai területetre terjednek ki. Az AM könnyebb, teljesítményoptimalizált és potenciálisan olcsóbb ipari termékeket kínálhat, amelyek akár a vállalatok ökológiai lábnyomát is csökkenthetik – a fokozott működési rugalmasság, a piacra jutási sebesség, a nagyobb üzemi termelékenység és az ellátási lánc rugalmassága mellett.

Az additiív gyártás, a kiberbiztonság, az adatelemzés és mesterséges intelligencia(AI), a teljesítményelektronika, a szimuláció és digitális iker, a fenntartható energia és infrastruktúra, az automatizálás, az integrált áramkörök és elektronika, a hálózati kapcsolatok, a szoftverrendszerek és folyamatok, valamint a felhasználói élmény, területeivel a Digital Industries üzletág kutatói fejlesztői foglalkoznak.

Innovációs pályákon a Siemens

Az additív gyártás akár 30 százalékos termelékenységnövekedést vagy akár 85 százalékkal kevesebb energiafogyasztást is jelenthet, amit az additív gyártási (AM) alkalmazások tesznek lehetővé.

Az Internet of Things (IoT) a fizikai világ és a digitális világ integrációját jelenti. A webhelyekhez hasonlóan a fizikai „dolgok” is az interneten keresztül kapcsolódnak egymáshoz. Az IoThatalmas tempóban növekszik, és máris eszközök milliárdjai csatlakoznak egymáshoz, lehetőséget teremtve új szolgáltatások és innovatív új üzleti modellek számára. A technológia óriási lehetőségeket rejt magában az ipari szektor számára is.

A mesterséges intelligencia egy sor programozási technikát tartalmaz, amelyet a természetes tanulás ihletett. Az AI lehetővé teszi a számítógépes rendszerek számára, hogy olyan problémákat oldjanak meg, amelyeket hagyományos programozással nem lehet kezelni. Ilyen lehet például a szöveg olvasása és értelmezése, az autóvezetés, a képek felismerése és az ipari gépek irányítása.

A teljesítményelektronika az elektromos áramot bármikor, bárhol és az alkalmazásnak megfelelő formában teszi elérhetővé.Az ipari teljesítményelektronika tömegpiacait olyan új alkalmazások alkotják, mint a megújuló elektromos energiaforrások, az elektromos autók és az e-töltés, az akkumulátortárolás, az egyenáramú infrastruktúra és az autonóm robotika.

A digitális iker egy fizikai objektum virtuális ábrázolása, és az egyik módja a valós tárgyak digitális világba való integrálásának. A Siemens megközelítése lefedi az eszközök teljes életciklusát, a tervezéstől és a gyártástól az üzemeltetésig, a szervizelésig és karbantartásig. Digitális ikreket képeznek olyan termékekhez, mint a vonatok, gépek és repülőgépek, valamint olyan összetett rendszerekhez, mint az épületek, vegyi üzemek és elektromos hálózatok.

A fenntartható és költséghatékony ipari elektronika számos rendszer képességeinek és teljesítményének a középpontjában áll. Az egyik vezető elektronikus tervezőautomatizálási eszközgyártó vállalatként a Siemens olyan tervezési folyamatra összpontosít, amely a modellalapú rendszertervezéstől a gyártási adatokig vezet.

A tervezéshez, megvalósításhoz és ellenőrzéshez szükséges eszközök adják a hatékony tervezési módszerek és a digitális ikerpárok alapját, amelyek IC és PCB (nyomtatott áramköri kártya) architektúrákat foglalnak magukban.

Az ipari szoftverek területén a német vállalat már több mint 20 éve számít az egyik innovátornak, és ugyanezt a szerepet kívánja betölteni az ipar digitalizálása terén is. A Software Systems &Processesrészleg a kutatásra, az előfejlesztésre és az innovatív szoftvertechnológia átadásával vállal fontos szerepet a digitális átalakulásban.

Az innovációs üzleti platformok korát éljük

A Siemens nyílt digitális piactere részeként létrejött Siemens Xcelerator egy olyan üzleti platform, amely IoT-kompatibilis hardverek, szoftverek és digitális szolgáltatások portfólióját tartalmazza a Siemenstől és tanúsított harmadik felektől, megkönnyítve az ügyfelek, partnerek és fejlesztők közötti interakciókat és tranzakciókat.

Az IndustrialOperations X újgenerációs ipari IoT megoldásokat fejleszt. Ezen platform célja, hogy egyesítse a megoldásokat és az alkalmazásokat, a szenzoroktól az edgecomputingon át a felhőig, az IoT-ig mint szolgáltatásig és az alacsony kódú fejlesztési képességekig.

A Digital Industries üzletág 2022-ben elindította a nyílt Industrial Edge ökoszisztémát, ahol a harmadik féltől származó alkalmazásszolgáltatók a Siemens Industrial Edge platformon alapuló megoldásokat kínálhatnak. Mindezt egy olyan IT platformon, amely lehetővé teszi az IT technológiák és alkalmazások skálázható telepítését, termelési környezetben.

Az ügyfelek így az odaillő szoftverkomponensek számos gyártó és szolgáltató által kínált széles választékából kereshetik meg a nekik megfelelőket, amelyeket aztánegyszerűen integrálhatnak a gyártási folyamataikba.

Az Industrial Edge Ecosystem kínálatában szerepel egy mesterséges intelligencia-alapú edge alkalmazás, amely növeli a meghajtók elérhetőségét. Az üzletág megerősítette a szoftverszolgáltatásokra(SaaS) való átállását is az NX szoftver (NX X) felhőalapú verziójának bevezetésével, amely egyesíti a számítógéppel segített tervezőszoftverek, a központosított tárolókapacitás és a natív együttműködés előnyeit.

Az additív gyártás legújabb fejlesztéseivel pedig lehetővé teszi a fogyasztói végtermékek költséghatékony egyedi gyártását is. A Profinet IO privát 5G hálózaton keresztül már elérhető az ipari adatok biztonságos, valós időben történő továbbítása az ipari alkalmazásokhoz.

Ezt a VXLAN (VirtualExtensible LAN) átviteli technológia teszi lehetővé a Digital Industries Scalance 5G útválasztóiban és biztonsági berendezéseiben. A Digital Industries elsődleges befektetései a legutóbbi pénzügyi évben saját gyárautomatizálási, mozgásvezérlési és folyamatautomatizálási üzletágaihoz kapcsolódnak.

A vállalat a technológiai innováció terén nyitottságra, kapcsolatokra törekszik. Szorosan együttműködik vezető egyetemek, kutatóintézetek és akadémiai induló vállalkozások tudósaival, nemcsak kétoldalú megállapodások keretében, hanem közfinanszírozott projektekben is.

A társaság globális kockázati befektető részlege, a Next47 tőkével segíti az induló vállalkozások terjeszkedését. Az egység az anyavállalat újgenerációs üzleteinek létrehozója azáltal, hogy innovatív vállalatokat épít, vásárol, és minden egyes szakaszban partnerséget is köt velük. A Next47 arra fókuszál, hogy előrejelezze a feltörekvő technológiák milyen várható hatással lesznek a különböző piacokra.