Európában egy év alatt számos szakmában lehetett felmutatni komoly növekedést a foglalkoztatásban. Ezek között dobogós hely jut a magasabban képzett infokommunikációs szakembereknek, de egyre nagyobb az igény a mérnökökre és a technikusokra is.

Infokommunikáció

Most látott napvilágot az Európai Unió statisztikai hivatalának az ezzel kapcsolatos friss jelentése. Az Eurostat felmérte mennyivel nőtt a foglalkoztatás a legkülönfélébb szakmákban 2021 első negyedéve és 2022 azonos negyedéve között.

A jelentés megállapítja, hogy a legnagyobb arányban az élelmiszeripari munkások iránt nőtt a kereslet, ami meghaladja a 25 százalékot is. A második legnagyobb arányú, 15,6%-os növekedés a lakossági szolgáltató szektorban következett be, ahol olyan szakmák képviselői dolgoznak, mint az utaskísérők, konduktorok, idegenvezetők, szakácsok, pincérek és pultosok, fodrászok, kozmetikusok, valamint az építés- és háztartásvezetők. Az idei év első negyedévében ez a foglalkozási csoport 7,6 millió alkalmazottat foglalkoztatott uniószerte.

A harmadik helyre az informatikai és távközlés technológiai szakemberei kerültek, számuk egy év alatt 4,1 millióról 4,5 millióra bővült, ami 9,6%-os növekedést jelentett. Ebbe a csoportba sorolhatók a szoftver- és alkalmazásfejlesztők, elemzők, valamint az adatbázis- és hálózati szakemberek.

A legnagyobb növekedést mutató 10 szakma az EU-ban

Két csoportban nőtt még 9 százalék felett a dolgozók száma: a jogi, szociális, kulturális és a területeken (+9,4%), valamint a vendéglátás, kiskereskedelmi és egyéb szolgáltatások vezetői sorában. Az idei első negyedévben ezek a csoportok 3,5, illetve 2,4 millió munkavállalót jelentettek.

A vezető szakmák listáján hasonlóan nagy arányban nőtt a foglalkoztatottak száma az üzleti és adminisztrációs szakterületeken (+7,4%), a nyomdászatban (+6,7%), az informatikai és távközlés technikusok körében (+5,9%), a mérnöki területen (+5,7%), valamint a termelés és a speciális szolgáltatások vezetőinél (+5,3%).

A másik oldalon a legnagyobb arányú visszaesés(-12,6 %) a mezőgazdasági, erdészeti és halászati szakmákban következett be – áll a jelentésben.