Az okostelefonok globális nagykereskedelmi ára a világpiacon idén átlépi a 300 dollárt, ami 2013 óta az iparág legmagasabb ára ebben az árkategóriában. Az áremelkedés oka nemcsak a világméretű alkatrészhiányban keresendő.

Okostelefonok nagykereskedelmi ára

Idén 11 százalékkal emelkedik az okostelefonok nagykereskedelmi ára, a tavalyi 279 dollárról 310 dollárra. Ezzel egyidejűleg a globális okostelefon-nagykereskedelmi bevételek még ezt az mértéket is meghaladva, várhatóan 21% -kal nőnek, elérve a 435 milliárd dollárt, ami ugyancsak iparági csúcsot jelent.

Ez utóbbinak az oka egyfelől az okostelefon eladások 9 százalékos emelkedése,az előző év azonos időszakához képest, valamint a magasabb átlagár – derül ki a Strategy Analytics kutatásából. Az idei az első alkalom, hogy az átlagos globális nagykereskedelmi ár átlépte a 300 dolláros határt az elmúlt kilenc évben.

Globális okostelefon-nagykereskedelmi ár és bevétel

Okostelefonok nagykereskedelmi ára
Forrás: Strategy Analytics, Inc.

A drágulás hátterében az 5G okostelefonokra fókuszálás, az alkatrészhiány miatt előálló szűkös kínálat áll, amelyek együttvéve áremelkedéshez és új hardver innovációkhoz vezetnek, ilyen a Samsung kagylószerűen összecsukható modellje.

Az elemzők szerint a 600 dollár feletti okostelefonok hajtották a piacot. Ennek hátterében az iPhone 12 széria megnövekedett eladásai, a Samsung összecsukható készülékei, valamint az egyre nagyobb számú kínai gyártó prémium telefonjainak a megugró értékesítései szerepelnek.

A szakemberek idesorolják a OnePlus 9-es sorozatot, a Xiaomi 11 sorozatot, az OPPO Reno, valamint a Vivo X sorozatot. Az újonnan piacra dobott iPhone 13 sorozat az idei negyedik negyedévében tovább erősíti az említett trendeket.

A piackutató előrejelzése szerint a „600 dollár vagy annál magasabb” árkategória eladott darabszámban mintegy 34 százalékkal, bevétel alapján pedig akár 48 százalékkal is növekedhet, ami jelentősen felülmúlja a teljes piac, illetve más ársávok teljesítményét.

Jövőre viszont várhatóan némi árcsökkenéssel lehet számolni, a globális okostelefon -nagykereskedelmi árak 300 dollárra mérséklődhetnek. A kínálati korlátok és az alkatrészárak emelkedése, valamint a várható iPhone SE -modell, amelyet 2022 első felében fel kell frissíteni, csökkentik az árakat. Az árcsökkenés viszont csak átmenetinek ígérkezik, a szakértők 2023-2025 között ismét emelkedő árakkal számolnak.

Négy ország: Kína, az Egyesült Államok, Japán és India adják majd 2022-ben a globális nagykereskedelmi bevételek 53 százalékát. Ezen belül Japán és Dél -Korea mondhatja magáénak a legmagasabb okostelefon -nagykereskedelmi árakat,, míg India és néhány afrikai ország a legalacsonyabb árakat kínálja.