A közvetlen és erős napfényt az elektronikai eszközök sem bírják, esetenként túlmelegedhetnek, ami lerövidíti a a készülékek és akkumulátoraiknak az élettartamát. Szakértői tanácsok a hőség okozta problémák elkerülésére.

A mobilunk is hőgutát kaphat

A PC-kben található belső ventilátorok arra szolgálnak, hogy lehűtsék az eszközt a számítógépen belüli alkatrészek mozgásából származó hőtől. Bármilyen külső hőforrás, például a nap viszont már túlságosan megterhelő a számukra ahhoz, hogy azt is tudja kezelni a ventilátor.

Hőségben inkább árt a védőtok

Normál hőfokú időjárásnál jó szolgálatot tehet a mobiltelefonokon a védőtok. A forró nyári napokon azonban a legjobb azt eltávolítani, akárcsak néhány percre is. Az ugyanis ilyen helyzetben inkább hőszigetelőként működik, ha a telefon felmelegszik, a tok benntartja a hőt. Így inkább vegyük azt le, hogy a hő gyorsan el tudjon oszlani, vagy használjunk vékonyabb védőtokot.

Ha több órára tervezünk a vízparton tartózkodni, kapcsoljuk ki telefonunkat, vagy legalább kapcsoljuk repülőgép üzemmódba, a folyamatosan a hálózaton lévő készülék ugyanis jobban fel tud melegedni.

Módosítsuk a telefonunk beállításait

Először is kezdhetjük azzal, hogy a lehető legalacsonyabbra csökkentjük a képernyő fényerejét, így az kevésbé terheli meg az akkumulátort, ami miatt kevésbé melegszik fel. Az adatforgalom kikapcsolásával is kíméljük az akkumulátort.

Ha a telefonunk automatikusan állítja maximálisra a fényerőt, amikor kint tartózkodunk, fontoljuk meg ennek a funkciónak a kikapcsolását.

Hőségben, ha lehet kerüljük a mobilos játékok használatát, a videók vagy a fényképek szerkesztését is, de nem tesz jót a készüléknek a gyorstöltéshez való csatlakoztatás sem, mert mindezek gyors felmelegedéshez vezethetnek – javasolják a bespokesoftwaredevelopment.com/ szakértői.

A zseb helyett táskában tároljuk, használjunk telefonhűtőt, vagy ventilátort

Noha a zsebünk a legpraktikusabb helynek tűnhet a mobilunk tárolására, de a test melege sem tesz jót a készüléknek, az amúgy is magas külső hőmérsékletű közeg mellett. Ha kint tartózkodunk, a legjobb, ha a telefonunkat a táskánkban tartjuk.

Telefonhűtőt is csatlakoztathatunk az eszközhöz, amit főleg a gamerek figyelmébe ajánlanak a szakértők. A hűtőborda technológia képes hidegen tartani a készüléket, még nagy hőségben is. Ezek az eszközök már megfizethető áron érhetők el egyes webáruházakban.

Hűtő helyett jó szolgálatot tehet a ventilátor használata is, ami azért előnyös, mert lassan hűti le a készüléket, vagyis kevésbé valószínű, hogy ezzel kárt okozna.