Az okostelefonok megjelenésével központi kérdés lett a – „meddig bírja egy feltöltéssel a készülék”. Az egyik ismert szakportál összeállította a legjobb teljesítményű akkumulátorral rendelkező android operációs rendszerű telefonok toplistáját, amelyek között nemcsak prémium modellek vannak.

A legjobb akkumulátor-üzemidejű androidos okostelefonok

A hagyományos mobilok korában volt, hogy akár egy hétig is működött egyhuzamban egy-egy jobb készülék. Az okostelefonok nagyobb tudása viszont kompromisszumot követel a felhasználóktól, akik sok esetben kénytelenek beérni a napon belüli újratöltéssel.

Vannak azonban üdítő kivételek is, amelyek „jó csillagállás mellett” és persze jó műszaki háttérrel akár a másfél-kétnapos folyamatos működést is állják. Az Android Authority portál elkészítette a legjobb akkumulátor üzemidővel rendelkező androidos telefonok tízes toplistáját.

A nagyobb nem mindig a legjobb

A listán nemcsak a legnagyobb kapacitású akkumulátorral rendelkező android telefonok szerepelnek. A nagyobb ugyanis nem mindig a legjobb, különösen, ha lassú a töltése. Azok az eszközök kerültek a válogatásba, amelyek hosszú üzemidőt, megbízható (gyors)töltést és hosszú élettartamot kínálnak. A listán a zászlóshajóktól a pénztárcabarátabb lehetőségekig majd minden kategória szerepel.

1. Samsung Galaxy S22 Plus

A Samsung Galaxy S22 Plus összességében valamivel kevesebb tudást kínál, mint az S22 Ultra, de jobb vétel azok számára, akiknek fontos az akkumulátor üzemideje, és élettartama. A készülék 4500 mAh-s összkapacitású cellákat tartalmaz, 45 W-os vezetékes és 15 W-os vezeték nélküli töltési támogatással. A telefon támogatja a fordított, vezeték nélküli töltést is. A tesztek során nagyjából hét órás képernyőidőt mutatott az eszköz. Ez nem elég ahhoz, hogy átvészeljünk vele két teljes napot, de normál használat mellett másfél napos működésre képes az akkumulátor.

2. Pixel 7 Pro

A Pixel 7 Prot egyértelműen a legjobb akkumulátoros telefonok közé sorolja a teszt, amelyek 5000 mAh-s cellákkal rendelkeznek. A Pixel 6 Pro-hoz hasonlóan azt is állítja, hogy az eszköz kiváló töltési sebességet is kínál a Google 30 W-os töltőjével. A telefon képernyőideje mintegy 6,5 óra. A telefon Google Tensor G2 lapkakészlettel rendelkezik, amely felveszi a versenyt a legjobb alternatívákkal. A 12 GB RAM mellett ez az eszköz a teljesítményében sem marad el. A nagyméretű AMOLED képernyő QHD+ felbontással és 120 Hz-es frissítési frekvenciával is rendelkezik.

3. Vivo X80 Pro

A Vivo X80 Pro jó okkal szerepel a legjobb akkumulátoros telefonok listáján. A készülék 4700 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, 80 W-os töltéssel és 50 W-os vezeték nélküli töltéssel. A tesztelés során nagyjából hét óra képernyőidőt mutatott, ami körülbelül másfél napos átlagos használatot jelent. Jelenleg ez a márka legjobb telefonja, és azoknak szól, akik nagy teljesítményű készüléket keresnek. A Snapdragon 8 Gen 1 lapkakészletnek és a 8/12 GB RAM-nak köszönhetően könnyedén megbirkózik a feladatokkal. A telefonnak azonban van egy nagy hátránya, hogy túl sok benne a kéretlen előretelepített szoftver, és az elérhetősége is meglehetősen korlátozott jelenleg.

Androidos okostelefon

4. ASUS ROG Phone 6 sorozat

A jelenlegi „játékkirály” nem meglepetés ezen a listán, hiszen a telefonon végzett tevékenységek közül a játékok „eszik” a legnagyobb mértékben az akkumulátor élettartamát. Az ASUS úgy tűnik semmit sem akart a véletlenre bízni a legújabb ROG Phone 6 sorozatával, felszerelte egy pár 3000 mAh-s akkumulátorral, amelyek így összesen 6000 mAh-t tesznek ki. A játéerőművet még 65 W-os vezetékes töltéssel is bővítette, amely 36 perc alatt képes a teljes feltöltésre.

A felhasználó átlagos igénybevétel mellett két napos akkumulátor-élettartamra számíthat a ROG Phone 6 sorozatnál. Az ASUS hívők bánatára az Asus úgy döntött, hogy kihagyja a vezeték nélküli töltést, ami akár érthető is lehet, mivel a telefon erőteljes használat mellett is felforrósodhat. A sorozat topmodellje a Phone 6 Pro lehet akár 18GB RAM-mal is felszerelve.

5. Xiaomi Redmi Note 11

A tesztelők szerint nehéz felülmúlni a Redmi Note 11-et, ha olcsóbb eszközökről van szó, mivel a készülék nagyon jó ár-érték arányt kínál. A specifikációk közé tartozik a Snapdragon 680 processzor, akár 6 GB RAM-mal és 128 GB tárhellyel, és a 6,43 hüvelykes 1080p AMOLED képernyő 90 Hz-es frissítési gyakorisággal.

Aztán ott van az 5000 mAh-s akkumulátora, amely több mint másfél napos használathoz elegendő, még 90 Hz-re állított kijelző mellett is. A frissítési gyakoriság 60 Hz-re csökkentése csaknem két teljes napos akkumulátor-élettartamot biztosít. A Note 11 dobozában egy 33 W-os töltő található, amely alig több mint egy óra alatt tölti fel a teljesen lemerült telefont is.

6. OnePlus 10 Pro

A OnePlus 10 Pro 5000 mAh-s akkumulátorral rendelkezik, amely támogatja a 80 W-os töltést, valamint az 50 W-os vezeték nélküli, és az 5 W-os fordított vezeték nélküli töltést is. A készülék a tesztelés során körülbelül 6-7 óra képernyőidőt nyújtott, a használati szokásoktól függően.

A OnePlus 10 Pronak a figyelemfelkeltő dizájn és az erőteljes teljesítmény mellett nagyméretű, 6,7 hüvelykes QHD+ képernyője van, 120 Hz-es frissítési gyakorisággal. A telefon az oldalán található figyelmeztető csúszkával is rendelkezik, és akár 12 GB RAM-mal is rendelkezik, ugyanakkor nincs IP-besorolása.

A még újabb OnePlus 10T gyengébb akkumulátorral rendelkezik, ami öt-hat órás képernyőidőt jelent. Mindazonáltal támogatja az egyik leggyorsabb 150 W-os töltést, amely a teszt szerint mindössze 19 perc alatt tölti fel a cellát nulláról 100 százalékra.

7. Motorola Edge Plus (2022)

A tesztelés alapján ez a modell egy másfél napos akkumulátor-élettartamú telefon. A 4800 mAh-s akkumulátorral felszerelt készülék 30 W-os gyorstöltéssel is rendelkezik, amely körülbelül egy óra alatt tölti fel a cellát. A telefon támogatja a 15 W-os vezeték nélküli töltést, és képes kezelni az 5 W-os fordított vezeték nélküli töltést is.

Az okostelefon Snapdragon 8 Gen 1 chipkészlettel, 6,7 hüvelykes képernyővel, minőségi hangszórókkal és három hátsó kamerával rendelkezik, és támogatja a 6 GHz alatti és az mmWave 5G-t is.

A tesztelők szerint ugyanakkor ez a modell úgymond távolról sem tökéletes. Bár az akkumulátor élettartama kiváló, az összeépítés minősége némi kívánnivalót hagy maga után. A kamerák átlagosak, a frissítési politika pedig megkérdőjelezhető.

8. Motorola Moto G Power (2022)

A Motorola egy másik készülékkel is be tudott bekerülni az első tízbe, az igen kedvező árú Moto G Power (2022) ára mindössze 199 dollár(kb.80 000 Ft). Ami az akkumulátort illeti, a modellben mindezek ellenére egy nagy, 5000 mAh-s cellát találhatunk. Az akkumulátor ezzel a kapacitással akár 2-3 napig is bírja enyhe vagy közepes használat mellett. Az alacsonyabb ár velejárója ugyanakkor, hogy az eszköz nem támogatja a vezeték nélküli töltést.

A készülékhez ugyanakkor egy visszafogottnak nevezhető, mindössze 10 W-os töltő tartozik, ami azt jelenti, hogy eltart egy ideig, amíg az eszköz feltöltődik.

9. Samsung Galaxy A53

A Samsung a zászlóshajós S22 Plus mellett egy középkategóriás telefonnal is be tudott kerülni a tizekbe. A 450 dollárért árult Galaxy A53 a teszt alapján azt mutatja, hogy milyen jó lehet egy olcsóbb androidos telefon is.

A készülék akkumulátor kapacitása 5000 mAh, amivel két napra nem, de másfél napos akkumulátor-élettartamra számítani lehet kezelhető. A gyorstöltési sebesség 25 W-ra korlátozott és a telefon nem tartalmaz vezeték nélküli töltést.

A 6,5 hüvelykes kijelző Full HD+ felbontással és 120 Hz-es frissítési gyakorisággal rendelkezik. RAM-ja: 4 GB és 8 GB RAM között választható, tárhelye akár 256 GB-ra is bővíthető. A telefonba a Samsung saját Exynos 1280 processzorát építette bele. Jó minőséget ad a kamerarendszere a 64 MP-es főkamerával, az 5 MP-es makró objektívvel, illetve van még benne egy 32 MP-es szelfi lencse is.

10. Oppo Find X5 Pro

Az Oppo a Find X5 Proval került be a legjobb akkumulátor teljesítményű okostelefonok közé. Az üvegnél kétszer erősebb kerámia hátlappal rendelkező készülék Snapdragon 8 Gen 1-et, 8/12 GB RAM-ot tartalmaz.

A 6,7 hüvelykes QHD+ AMOLED panelt is tartalmazó képernyő 120 Hz-es frissítési gyakorisággal rendelkezik. Az eszközben található még egy gyors, kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasó, valamint minőségi sztereó hangszórók is.

Az akkumulátor kapacitása 5000 mAh, a modell támogatja a 80 W-os vezetékes töltést, valamint az 50 W-os vezeték nélküli töltést. Hat-nyolc órányi intenzív használatot is kibír, amivel viszonylag könnyen átvészelhetjük az egész napot is.