Magyarország tavaly óta hét helyet csúszott vissza a világ 110 országának digitális jólétét értékelő rangsorban. Leköröznek bennünket a visegrádi hármak is.

Digitális életminőség

A világ lakosságának 90 százalékát lefedő „Digitális életminőség –index(DQL)” rangsorát harmadik éve készíti el a Surfshark kiberbiztonsági cég. A tanulmány öt alapvető digitális jóléti pillér alapján értékeli az országokat: az internet megfizethetősége és minősége, az adott ország e-infrastruktúrája, e-biztonsága és az e-kormányzás szintje szerint.

Ennek alapján Magyarország 2020-as 25. helyről a 32. helyre esett vissza, régiós összevetésben megelőz minket Szlovákia, Lengyelország és Csehország is. A 38 európai országot figyelembe véve a 22. helyen állunk.

Az indexen belül hazánk összességében valamivel jobban áll a netbiztonságot (28.) és az internet minőségét nézve(29.), mindkét pillér 20% -kal jobb, mint a globális átlag. Romlott ugyanakkor a pozíciója az internet megfizethetőségében (37.), az e-infrastruktúrában (32.) és az e-kormányzatban (45.).

Netminőségben a legjobbak között, megfizethetőségben visszaestünk

Ennek ellenére Magyarország világméretekben a legjobbak között, vagyis a 8. helyen áll a szélessávú internet sebességét (167,815 Mbps) tekintve, ami háromszor gyorsabb, mint Ukrajnában (61,921 Mbps). A COVID-19 világjárvány kezdete óta a hazai szélessávú internet sebessége 51 %-kal javult.

Magyarországnak ezzel szemben van hová fejlődnie például az internet megfizethetőségében, amely tavalyhoz képest 55% -kal romlott. Idén a magyaroknak havonta közel 2 órával kell többet dolgozniuk, hogy megvásárolhassák a legolcsóbb szélessávú internetcsomagot, másfél órával többet, mint 2020-ban.

Globális összevetésben a vezetékes szélessáv idén kevésbé megfizethető, az embereknek 11% -kal, vagyis 25 perccel kell többet dolgozniuk ahhoz, hogy megengedhessék maguknak a szélessávú internetet, ezzel szemben a mobilinternetért 29% -kal (28 perccel) kevesebbet.

A világ legrosszabb minőségű internete a legkevésbé megfizethető. Néhány országban, például Nigériában, Elefántcsontparton és Maliban az embereknek egy heti munkára van szükségük ahhoz, hogy megengedjék maguknak az internetet.

Dániában a legjobb a digitális életminőség

Az összesített rangsorban a legmagasabb pontszámot elérő 10 országból 6 található Európában, ami megegyezik a tavalyi eredményekkel. Dánia második éve áll az első helyen áll a DQL -ben, a skandináv országot szorosan követi Dél -Korea. Finnország áll a 3. helyen, míg Izrael és az Egyesült Államok fér még bele a vezető ötösfogatba. A sereghajtó 5 ország: Etiópia, Kambodzsa, Kamerun, Guatemala és Angola.

Digitális életminőség

A Surfshark egy virtuális magánhálózati szolgáltatást nyújtó vállalat, székhelye a Virgin-szigeteken található. Az általa készített tanulmány az ENSZ, a Világbank, a Freedom House, a Nemzetközi Távközlési Unió(ITU) és más források által rendelkezésre bocsátott nyílt forráskódú információkon alapul.