Elkészült a Nemzeti Adó- és Vámhivatal(NAV) régen várt számlavizualizációs eszköze, amellyel az XML formátumban elérhető online számlaadat-szolgáltatásokból lehet számlaképet készíteni. Ez egy újabb fontos lépés az e-számlázásra való átálláshoz.

Újabb lépés a valódi e-számlázás felé

A NAV XML-t, ami a szakértők szerint fontos lépés ez az Európai Unió(EU) által tervezett elektronikus számlázásra való átálláshoz, a belföldön használt számlázó és könyvelő programok többsége már megérti vagy alkalmassá tehető arra, hogy megértse.

Egységesülő adatvizualizáció

Fontos változások előtt áll a hazai vállalati számvitel: a küszöbön álló uniós intézkedéscsomag újabb lendületet ad az e-számlázásnak és a számviteli digitalizáció terjedésének – hívta fel már hónapokkal korábban a figyelmet a Grant Thornton nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég.

Egyfelől kötelezővé válik az e-számla alkalmazása, másfelől az EU-s szabályozás kijelöli a számviteli-, adózási- és az ezzel összefüggő az adatszolgáltatási gyakorlatok hosszú távú fejlesztési irányát.

Az XML fájlok transzformálására képes XSLT-vel az adóhivatal egy olyan vizualizációs megoldást nyújt, amivel egységesíthetők a számlaképek. A kötelező online számla-adatszolgáltatás révén ma már minden belföldön kiállított számlához automatikusan létrejön az azon szereplő adatokat tartalmazó NAV XML állomány, amely az adóhivatal rendszerén keresztül a vevőhöz is eljuttatható.

A hagyományos számlázási folyamatban, a vevő a képformátumban érkezett számláról nézi le és rögzíti be a számlaadatokat, vagyis a képből készít adatot. Miért ne lehetne ez fordítva?

„Az új megközelítés lényege, hogy mivel az adatok kézi közreműködés nélkül, gyorsan és hatékonyan áramolnak a különböző rendszerek között (eladó, vevő, adóhivatal), ezért alapvetően meghagyjuk azokat adatként a digitális térben, és csak néhány, zömében jóváhagyási lépésnél vesszük ki onnan, azért, hogy hagyományos képi elrendezést (vizualizációt) készítsünk hozzájuk” – mondja Kóczé Péter, a nemzetközi üzleti- és adótanácsadó cég digitális üzletágának vezetője.

A vevő oldalán a számlafogadó rendszerben sok esetben csak ez az XML dokumentum volt eddig elérhető, és nem készült hozzá szemmel is könnyen értelmezhető számlakép. Ez pedig nehezítette a számla összevetését annak papír vagy PDF alapú megjelenésével, vagy a számla befogadásakor, jóváhagyásakor.

Nehezen szabadulunk a papírtól és a pdf alapú számláktól

Tanácsadó cég a közelmúltban készült felmérése szerint hiába a digitalizáció és az uniós szabályozás, az e-számlázásban, különösen Magyarországon a papír és pdf utcahosszal vezet.

Az adatalapú elektronikus számla megjelenését (számlaképét) a vevő oldalán nem az eladó, hanem a vevő programja határozza meg. Ez lehet egy iktatórendszer, de lehet akár maga a könyvelő program is, ahová kézi rögzítés nélkül érkeznek meg ezek a dokumentumok.

A megoldás előnye, hogy így minden beszállító esetében, aki adatalapú elektronikus számlát küldött, ugyanazzal az elrendezéssel lehet a számlázási adatokat megjeleníteni. Nincsen szükség az eredetileg kép vagy PDF formában érkezett számlák adattá alakítására a további feldolgozáshoz, ugyanakkor,ha képként is szeretnénk megjeleníteni az adatokat, akkor azt egy minden beszállítóra egységes elrendezésben tehetjük meg -hívják fel a figyelmet a szakértők.

Az eszköz ingyenesen letölthető és használható

A számlavizualizációs eszköz, amely díjmentesen letölthető és használható, képes bármely belföldi adózó által kiállított számla adatszolgáltatásából való egységes elrendezésű számlaképének előállítására.

Ezek a vizualizációk azonban csak abban az esetben használhatóak fel számlaként, ha azok NAV e-számlához kapcsolódnak, azaz a NAV XML adatszolgáltatás maga a számla is.

A NAV mostani bejelentésével ugyanakkor teljes egészében még nem oldódnak meg az e-számvitellel kapcsolatos kihívások, amik elhárítására a tanácsadó cég a következőket javasolja:

• érdemes olyan megoldásokat alkalmazni, amely PDF és HTMLformátumban is elő tud állítani számlaképeket a NAV XML dokumentumokból

• határon átnyúló szolgáltatásokat nyújtó vállalatoknak nem nélkülözhető a többnyelvű megoldás (magyar, angol és például német nyelven)

• általános XSLT nyelven is elkészült az adatvizualizáció, amely a fejlesztők számára jelent támogatást a megoldás integrálására a meglévő könyvelő vagy vállalatirányítási rendszerekbe. Így közvetlenül ezekben a programokban is elérhetőek az automatikusan letöltött vagy fogadott számlaadat-szolgáltatásból készített, emberi szemmel is jól olvasható egységes számlaképek.

• A NAV kiadott egy asztali alkalmazást is azok kedvéért, akik a vállalatirányítási rendszerük vagy a könyvelő programjuk mellett is szeretnének számlaképeket konvertálni.