Igen kedvező üzleti lehetőségek várnak a szoftveres robotikában(robotic process automation – RPA) utazó cégekre, körükben ma még kevés a nagy név. A szoftverrobotok piaca ugyanis tavaly már 63 százalékot bővült, idén pedig már átlépi az 1 milliárd dolláros küszöböt.

Szovtverrobotok

A digitalizáció világméretű terjedésének köszönhetően tavaly már a szoftverrobotok növekedtek a leggyorsabb ütemben a nagyvállalati szoftverek közül, éves bővülésük meghaladta a 63 százalékot. A globális piac nagysága megközelítette a 850 millió dollárt, ami idén elérheti az 1,3 milliárd dollárt is – derül ki a Gartner friss elemzéséből.

A többi üzleti szoftverhez képest ugyanakkor még meglehetősen szerény méretű szoftveres robotika a jövő egyik nagy ígérete. Nem véletlen, hogy ezen a ma még egymilliárd dollár alatti piacon máris tolonganak a szállítók. A közöttük folyó igen komoly versenyt, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a toplista tíz cégén belül egy év alatt igen nagy volt az átrendeződés.

Tavaly az öt legnagyobb RPA szállító mondhatta magáénak a piac 47 százalékát. A lista hatodik, hetedik helyén állók viszont három számjegyű növekedést produkáltak, ami előtt-utóbb átrendezheti a vezető ötösfogatot is.

Szoftverrobotok piaca

A szoftveres robotikát legnagyobb arányban Észak-Amerikában használnak az üzleti világban, a kontinens részesedése 2018-ban 51 százalékos volt, ami viszont két százalékponttal maradt el az egy évvel korábbitól.

Nyugat-Európa áll a képzeletbeli dobogó második helyén 23 százalékkal. A piacvezető trojkába még Japán fért bele, amely egy év alatt 124 százalékkal növelte a szoftveres robotika alkalmazását. Elemzők szerint az RPA szoftver egyre népszerűbb a vállalatok és intézmények körében, mert gyorsabban telepíthető, mint a hasonló opciók körébe sorolt üzleti folyamat menedzsment platformok, vagy az üzleti folyamatok kiszervezése.

Noha a szoftverrobotok megtalálhatók szinte minden gazdasági ágazatban, de a legnagyobb alkalmazóknak mégis inkább a bankok, biztosító társaságok, a távközlési és más közműcégek számítanak. Ezek a vállalkozások ugyanis számos régi rendszert örököltek meg, amelyek integrálásához a legjobb eszköznek az RPA megoldásokat gondolják.

A Gartner várakozásai szerint a szoftveres robotika három éven belül teljesen átalakul majd. A nagy szoftvercégek – az IBM, a Microsoft és az SAP partneri együttműködés, vagy felvásárlás útján lépnek majd a piacra. Ezzel egyidejűleg az új szállítók fontolóra veszik azt is, hogy adaptálják a hagyományos RPA képességeket sok egyéb mellett a valós idejű analitikában is.

Nagyon izgalmas időszak következik az RPA piac szereplőinek az életében. A jelenlegi szállítók még erősebb versennyel szembesülnek, mivel jönnek az új trónkövetelők. A piac felgyorsult növekedése pedig eltünteti a határokat az RPA és más automatizálási technológiák között, mint amilyen az optikai karakterfelismerés, vagy a mesterséges intelligencia – emelik ki a Gartner elemzői.