A Schaeffler legújabb szombathelyi üzemében elektromosmotor-alkatrészeket és rendszereket állítanak elő. A telephely e-mobilitási k+f központként is működik a jövőben.

Első e-mobilitással foglalkozó gyár

A német ipari csoport Szombathelyen nyitotta meg első, tisztán e-mobilitási komponenseket és rendszereket gyártó telephelyét, amely Magyarországon is az első olyan gyár, ahol kizárólag elektromos motorokhoz készítenek alkatrészeket.

Teljesen digitalizált, modulárisan felépített gyártórendszer

A 15 ezer négyzetméteres gyártási területen lévő csarnokok modulárisak, és teljesen digitalizáltak, a gyártás automatizált, széles körben használnak hozzá robotokat. Két év múlva várhatóan évi 800 ezer termék gördül majd le a gyártósorokról a több műszakos munkarendben, 2026 és 2029 között pedig már évi 1,8 millió alkatrész készül az autóipari partnerek számára.

„Komoly lépéseket tettünk az e-mobilitás területén, 2022-től 2-3 milliárd eurós éves rendelésbevételt várunk az e-mobilitás üzletágtól. A szombathelyi gyár és kompetenciaközpont fontos szerepet fog játszani ebben, szorosan együttműködve a Bühlben működő vezető üzemünkkel”– emelte ki Jochen Schröder, a Schaeffler AG e-mobilitási részlegének vezetője.

A Schaeffler 2020-ban kezdte második üzemének építését Nyugat-Magyarországon, pár kilométerre az első gyártól, amely 1996 óta működik. Az új üzem fotovoltaikus rendszerekből és a gyár tetejére telepített környezetbarát napelemekből nyeri a villamosenergiát.

A tisztított szennyvíz és az esővíz-gyűjtő medence hatékonyabbá teszi a vízfelhasználást. A hőszivattyúk, az intelligens fűtés- és hűtéskezelés, valamint az energiatakarékos LED izzók intelligens vezérléssel, garantálják az energiahatékony működést.

Elindult a toborzás a gyártásba és a fejlesztésbe is

A szombathelyi telep, amely nem a gyártóüzemekből, hanem egy kutatási-fejlesztési központból is áll, összesen mintegy 3500 embert foglalkoztat majd. A vállalatnál már elindult a helyi toborzás. Első körben 150 új pozícióra várnak jelentkezőket, többnyire a gyártási folyamatokra, valamint a kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos területeken.

A Schaeffler-csoport globális autóipari beszállító. A cég 1968 óta van jelen Magyarországon, ma négy telephelye van az országban: 2 üzem Szombathelyen, egy Debrecenben és egy iroda Budapesten. Termékportfóliójának részét képezik a motorokba, sebességváltókba és járművekbe gyártott precíziós komponensek és rendszerek, valamint a többféle ipari felhasználásra is alkalmas gördülő- és csúszócsapágy megoldások. A mintegy 84 ezer főt foglalkoztató, családi tulajdonban lévő Schaeffler-csoport árbevétele megközelítőleg 12,6 milliárd euró volt 2020-ban.