Az automatizált, digitalizálódó és big data környezet, a hálózati technológiák és az okos eszközök terjedése nyomán az ezekhez kapcsolódó speciális műszaki tudás értékelődik fel a következő években– állapítja meg egy friss hazai kutatás.

Jövő mérnökei

Magyarországon is az automatizáció, robotizáció, mesterséges intelligencia, felhő innovatív infrastruktúrák, valamint az adatrobbanás határozza meg a következő 5 évben a gazdaság fő irányvonalát.

Hosszú távra rendezkedhet be a villamosmérnök, a gépészmérnök, informatikus mérnök

Emiatt a jövőben a mérnökök és IT szakértők még hangsúlyosabb szerephez jutnak a munkaerőpiacon és a gazdaságban – derül ki az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) és a Tech People munkaerő közvetítő cég legutóbbi kutatásában. A felmérésbe 75 legmeghatározóbb, száz főnél több műszaki szakembert foglalkoztató hazai gyártó- és termelővállalatának felsővezetőit vonták be.

A megkérdezett felsővezetők közel fele úgy látja, hogy a jelenleg létező és népszerű mérnöki pozíciók – mint a villamosmérnök (elektronikai mérnök), a gépészmérnök, az informatikus mérnök, vagy a mechatronikai mérnök – iránti kereslet a jövőben is megmarad.

Ezen felül a válaszadók közel 60 százaléka úgy gondolja, hogy a következő években hangsúlyosabb szerephez juthatnak:

   • a gyártástámogató mérnökök
   • az ipari mérnökök
   • a folyamatmérnökök
   • az elektromechanikai mérnökök
   • a fejlesztő- és tesztmérnökök
   • a minőségirányítási mérnökök
   • az automatizálási mérnökök
   • az energetikai/környezetvédelmi mérnökök
   • az IoT mérnökök

Ők mind olyan specializált tudás birtokában vannak, ami az automatizált, digitalizálódó és big data-alapú ipari környezetben igen nagymértékben felértékelődik. Nem meglepő módon a megkérdezett felsővezetők az informatikai fejlesztők iránt is kiugró érdeklődést jósolnak a hálózati technológiák fejlődése, az okoseszközök terjedése és a felhasználói igények változása miatt.

A munkaerő-piaci pozíciót javíthatja az IT-tudás

Hozzájuk hasonlóan a programtervező informatikusok, az adatbáziskezelők, a szoftverfejlesztők és a felhő-alapú technológiákban jártas szakemberek is óriási lehetőségek előtt állnak a munkaerőpiacon.

Egyesek szerint a gyors technológia fejlődés nyomán azzal is számolni kell, hogy még ebben az évtizedben drasztikusan csökken a tisztán mérnöki szakmák iránti piaci kereslet. A megkérdezett felsővezetők harmada nyilatkozott úgy, – iparágtól függetlenül – hogy egyes mérnöki pozíciók versenyképességének nélkülözhetetlen eleme lesz az IT tudás és tapasztalat.