Májműtét távoperációval, bányászat emberi munka nélkül, csak néhány az 5G technológián alapuló legfrissebb innovációkból. A jövőkutatók szerint az 5G használata egyre inkább gazdasági szükségszerűség, a jólét infrastrukturális alapja.

Hatalmas technológiai változás az 5G

November közepéig 122 kereskedelmi 5G szolgáltatás indult el a világon. Eleddig 129 országban 407 szolgáltató invesztált az újgenerációs hálózatokba – derül ki a globális iparági szervezet a GSA legfrissebb jelentéséből.

Egyre nagyobb a verseny az alkalmazások területén is

Ma már azonban nem is feltétlenül ezek építése hozza lázba a technológia iránt érdeklődőket, hanem sokkal inkább az ezekre alapozó ipari, vagy társadalmi jellegű alkalmazások. Az ilyen rendszereket fejlesztő cégek között is egyre nagyobb a verseny, napról-napra gyarapodik az 5G-szabadalmak száma.

Utóbbiak egyötödét a kínai Huawei mondhatja magáénak, az elmúlt évtizedben 4 milliárd dollárt invesztált az 5G-be. (A fejlesztésre szánt pénzből Magyarország is részesült, a cég tavasszal indította el itteni k+f bázisát, a budapesti Infoparkban.)

A cég az újgenerációs technológiára alapozott újdonságait a napokban online sajtótájékoztató keretében mutatta be, köztük egy 5G-alapú – teljes mozgásszabadságot biztosító – távorvoslási és elsősegélynyújtó rendszert, de megtudhattuk, hogy a technológiát Kínában már a bányászatban, a kikötői logisztikában vagy a nyomdatechnikában is bevetették.

Az 5G-technológia üzleti jelentőségét mutatja, hogy kiépítése háromszor gyorsabban zajlik, mint a korábbi mobilhálózatoké: csak az elmúlt egy évben majdnem 100 különböző 5G végfelhasználói eszközt fejlesztettek ki, ugyanez a 3G és a 4G esetében több mint három évig tartott.

Az ötödik generációs mobilhálózati technológia nem egyszerűen a megszokott mobilkommunikáció, hanem alapjaiban változtathatja meg a gazdasági ágazatok szinte minden szegmensét a következő években.

A világ 5G hálózatok alakulása

Májműtét távoperációban

A Huawei előrejelzése szerint 2030-ben a mobilhálózatok – a jelenlegi 1,3 milliárd sokszorosát – több mint 100 milliárd kapcsolatot bonyolítanak majd, ennek legnagyobb részét az 5G adja, egyre inkább elmosva a fizikai és virtuális világ közötti kapcsolatot. A következő évtized közepére az 5G-által hajtott digitális gazdaság értéke eléri a 12,3 ezer milliárd dollárt, és akkorra a világ GDP-jének 4,6 százalékát adja majd.

Az 5G nagy sávszélessége és alacsony késleltetése új távlatokat nyit meg számos iparágban és szektorban, köztük az orvoslásban is. A távkonzultáció, az elsősegélynyújtás, a műtéti útmutatás, de akár az operáció is megoldható úgy, hogy az orvos nem tartózkodik a helyszínen.

Idén januárban a Fujian Unicom, a Huawei, a Fujian Meng Chao Hepatobiliaris Kórház és a Suzhou Kangduo robot közösen hajtották végre az első állaton elvégzett májműtétet, 50 kilométer távolságból.

Az operáció során aprólékos és precíz mozdulatokkal 0,2 mm vastag ereket vágtak át egy alig 0,025 mm mozgású szikével. A műtétet 4K-s kamerák közvetítették, 120 Mbps sávszélesség mellett csupán 5 ezredmásodperces késleltetéssel.

Pekingben már működik az 5G távorvoslási és elsősegélynyújtási projekt. A szolgáltatás négy nagy területet fed le, ennek része a helyszíni távoli elsősegélynyújtás, a távfelügyelet szállítás közben, a kórházi betegek állapotának értékelése és diagnózisa, valamint távműtéti útmutatás.

Magát a hálózatot a China Unicom építette ki a városi Expo Parkban, a park közelében lévő nagy kórházakban, valamint a parktól a kórházakig vezető főutak mentén. Ha a modell hosszútávon is beválik, a módszert más tartományokra is kiterjesztik.

A jövő bányászai

A kínai Henan tartományban a világon elsőként indítottak be egy teljesen emberek nélküli bányát. A Yuehui vállalat távvezérlő rendszerét három évvel ezelőtt fejlesztették ki, de csak most, az 5G-hálózat kiépítését követően helyezték üzembe.

Az 5G lehetővé teszi a bányagépek, például a kotrógépek táv- és automatikus vezérlését akár 1000 km távolságból is drasztikusan lecsökkentve ezzel az emberi sérülések veszélyét. Jelenleg egy központi állomás, több mint 30 autóból álló gépjárműpark, három kotrógép és egy fúró dolgozik a bányában. Minden kotrógéphez és fúróberendezéshez három kamera tartozik, ami élőben, HD minőségben közvetíti a képet és a hangot az operátoroknak.

Szórakoztatás 4K-ban és 8K-ban

Dél-Korea világelső az 5G elterjesztésében és a felhasználók számában. Mindössze 69 nap alatt egymillió felhasználót kapcsoltak rá az 5G-re, ehhez a 4G korszakában még 150 nap kellett. Jelenleg a kiterjesztett- és a virtuális valóság, valamint a sport adja az 5G-szolgáltatások legnagyobb részét. A gyors terjedésben nagy szerepe van a minőségi 5G-hálózat mellett a felhasználók számára rendelkezésre álló számtalan tartalomnak is.

Az 5G sikeresen alkalmazható alternatíva 4K-s TV adások helyettesítésére, továbbá képes száloptikás kábel minőségben 8K felbontású tartalmakat továbbítani szórakoztató, vagy sporteseményekről. Az élő eseményeken használt közvetítőkocsik ugyanis hatalmas energiafogyasztásuk mellett rendkívül drágák is, míg az 5G-s megoldáshoz csak egy átjátszót tartalmazó hátizsákra van szükség. Egyedüli költségként az adatok továbbításának díját kell megfizetni.

Kereskedelmi 5G

Jövőkutató az 5G technológia jelentőségéről

Az esemény egyik hazai előadója Rab Árpád információstársadalom-kutató volt. A Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint a jövő szolgáltatásai, az egyre fejlettebb és olcsóbb szenzorokra, kamerákra, algoritmusokra alapozva létrehozzák az intelligens környezeteket, ahol egyre több gép, szolgáltatás és ember kerül kapcsolatba automatizáltan.

Az információs társadalom egyre komolyabb környezeteinket fejleszti: előbb a kommunikáció, a média, és a szórakozás világát, ma már az üzlet, oktatás, közlekedés, egészségügy, kormányzás stb. szintén digitális platformon zajlik.

„Ezen rendszerek összetettsége és sebességigénye elképzelhetetlen az 5G nélkül, ami életszínvonalunk megtartásának és fejlesztésének alapvető infrastruktúrája” – hívta fel a figyelmet a kutató.