A logisztikai és a gyártási beruházások után egy kutatás-fejlesztési központtal is bővült a Huawei Technologies jelenléte Magyarországon. A társaság Európában 20 éve, nálunk 15 éve van jelen.

Huawei k+f bázis

Hivatalosan ma jelentették be a kínai távközlési berendezésgyártó magyarországi fejlesztőbázist, amely egyébként már tavasz óta működik a budapesti Infoparkban. A vállalat világszerte 16 kutatás-fejlesztési központot működtet.

A vállalat a bevételeinek 20 százalékát fordítja k+f-re

Az új magyarországi k+f központban dolgozó mintegy száz mérnök a mesterséges intelligencia(AI), a képfeldolgozási és jeltovábbítási technológiák, valamint a rendkívül nagyméretű elosztórendszerek fejlesztési munkálataiba kapcsolódott be.

A Huawei Technologies globálisan tavaly teljes bevételének közel 20 százalékát fordította kutatás-fejlesztésre, amivel a világ öt legtöbbet K+F-be fektető cégeinek egyike lett. Tavalyi bejelentés alapján öt év alatt mintegy 100 millió eurót fektet az európai mesterséges intelligencia programokba.

A több mint harminc éve startupként indult, mára nagyvállalattá fejlődött Huawei Technologies-nak nem ez az első k+f jellegű tevékenysége Magyarországon. a kínai cég tavaly áprilisban jelentette be, hogy támogatja a Szegedi Egyetem Szoftverfejlesztés tanszékén a szoftverminőséggel és annak vizsgálatával kapcsolatos kutatás-fejlesztési tevékenységet.

Magyarország a cég Kínán kívüli legnagyobb logisztikai és gyártóbázisa

A Huawei 2005 óta 1,5 milliárd dollárt fektetett be Magyarországon, amellyel a második legnagyobb kínai beruházóvá vált nálunk. A kereskedelmi jellegű jelenléten kívül először 2009-ben hozott összeszerelő kapacitást Magyarországra, majd 2013-ban megnyílt a cég Kínán kívüli legnagyobb logisztikai és gyártóbázisát, Europe Supply Center néven.

A központ több mint 50 országba gyárt és szállít Magyarországról távközlési berendezéseket, szervereket, adattárolókat és az Európai Unióban épülő 5G-s mobilhálózatokhoz szükséges eszközöket. A cég nálunk jelenleg 2400 embert foglalkoztat.

„A Huawei az elmúlt tizenöt évben stratégiai szempontból kiemelt helyszínként tekintett Magyarországra – jelentette ki a jubileumi rendezvényen Cai Lingyu, a vállalat magyarországi ügyvezető igazgatója. Hozzátette, a cég a jövőben is bővíteni akarja itteni tevékenységét többek között az egyetemi együttműködések, illetve a felnőttképzés területén.

A Huawei Technologies magyarországi árbevétele 2019-ban 77 milliárd forint volt. A cég gazdasági hatása az európai országok között – az Oxford Economics gazdaságkutató idén januárban publikált tanulmánya szerint – Magyarországon a legnagyobb, a GDP 0,39%-ára tehető.

A több mint 170 országban jelen levő, legnagyobb kínai magánvállalat termékeit és szolgáltatásait a világ népességének közel egyharmada használja. A Huawei 2019-ben összesítetten – mind a négy, a távközlési, a vállalati, a felhő és a végfelhasználói üzletágát tekintve – több mint 123 milliárd dolláros árbevételt ért el globálisan, ami 19,1 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest.