A mesterséges intelligenciától(AI) a 48 megapixeles(MP) hátlapi kamerán át az extra hosszú üzemidőt adó akkumulátorig számos új technológiát tartalmaz a Honor View20. A kínai márka legújabb okostelefonja mostantól Európában, így a hazai piacon is elérhető.

Huawei Honor View 20

A Huawei csoporthoz tartozó Honor márka legújabb prémium készülékébe öt technológiai újdonságot is beépítettek. Az eszköz 48 MP-es hátlapi okostelefon kamerát, 25 MP-es kijelzőbe épített előlapi kamerát, mesterséges intelligenciával támogatott Kirin 980 lapkakészletet, ugyancsak AI-alapú tripla-antennás Wi-Fi technológiát és Aurora nanotextúra külsőt kapott.

Fotózási képesség, ami versenybe szállhat az SLR kamerákkal

A 48MP-es hátlapi kamera forradalmasítja az okostelefonos fényképezést. A képminőség és annak a részletgazdagsága még akkor is megmarad, ha a felhasználó belenagyít a felvételekbe. A mesterséges intelligenciával megtámogatott technológia révén az eszköz már felveheti a versenyt a tükörreflexes(SLR) fényképezőgépekkel is.

A kamera számos 48 MP-es képet rögzít egyetlen gombnyomással és a legszebb részletek kombinálásával alkot egyetlen 48 MP-es fotót. A Kirin 980 lapkakészlet kettős neurális feldolgozóegységének (NPU) egyik része mesterséges intelligencia-számításokat végez, a másik pedig a felhasználói élményt javító konkrét feladatokra összpontosít. A duál NPU fejlett AI algoritmussal dolgozza fel a képet, optimalizálja a sötét területek részleteit, így a színek élénkebbé és még több részletet tartalmazóvá válnak.

A másik hátlapi, 3D kamera információkat gyűjt a tárgyak, élőlények alakjáról a fény megtett útja alapján, ezzel lehetővé teszi a mélységérzékelést és a valós idejű mozgás lekövetését. A kamera a telefont képes egy mozgásvezérelt játékkonzollá is alakítani.

Nagyot újítottak a kijelző kivitelben is

A Honor All-View Display a világ első kijelzőbe épített kameradizájnja. A komplex, 18 rétegű kijelzőbe épített 25 MP-es előlapi kamerával a kijelző kihasználtságának aránya megközelíti a teljes képernyős megjelenítést. A márka mérnökei egy speciális tartószerkezettel oldották meg a kamera elhelyezését a mindössze 4,5 mm-es átlátszó lyukba.

A most bemutatott készülék az első okostelefon, amely nanolitográfiát használ a nanotextúra létrehozásához, amely merész újításként ötvözi a fém és az üveg textúráját. A telefon háromdimenziós,hajlított ívet leíró formája 8,1 mm vastag.

A Honor View20 hűtőrendszere folyadékkal működik, ami hatékonyan képes eloszlatni a hőt a jobb teljesítmény érdekében. Az AI tripla-antennás Wi-Fi technológia megakadályozza a jel gyengülését akkor is, amikor a felhasználó keze eltakarja az adóvevőt. A 4000 mAh-es akkumulátor pedig biztosítja a tartós és folyamatos játékot.

A mesterséges intelligencia használata már lassan alapfeltétele lesz a csúcstelefonoknak, a gyártók közötti rivalizálásban is egyre nagyobb szerephez jut. A technológianövekvő szerepét támasztja alá a PwC tanulmánya is, amely szerint 2030-ra az AI mintegy 15,7 ezer milliárd dollárnyi részt hasít ki a globális gazdaságból.
A Gartner legfrissebb globális felmérése szerint pedig a világ vállalatainak és intézményeinek már a 37 százaléka használja az AI-t valamilyen formában. A növekedési dinamika látványos gyorsulására utal, hogy tavaly egy év alatt megháromszorozódott a mesterséges intelligenciát komolyan vevő vállalkozások száma.

A most bemutatott készülék mesterséges intelligencia funkciói személyre szabható és könnyen kezelhető élményeket nyújtanak. Az AI-val támogatott 3D-s kamera – az anyacég csúcskészülékéhez a Mate 20 Prohoz hasonlóan –, több mint 100 féle élelmiszer azonosítására képes, információkat közöl ezek kalóriatartalmáról. Az objektumfelismerő funkció pedig több mint 300 építészeti nevezetességet és 100 000 híres festményt képes felismerni. A készülék ajánlott hazai bruttó fogyasztói ára 209 990 forint.

Ambíciózus növekedési tervek

Rekordévet zárt 2018-ra a márka, amely épp a Honor View20 globális megjelenésével kapcsolna új sebességfokozatra. Miközben a világpiac lejtmenetre váltott, az online értékesítésben már meghatározó brand tavaly 27,1 százalékos növekedést produkált. George Zhao, a Honor elnöke három éven belül a világ vezető öt telefonmárkája közé várja a vállalatot, ötéves távlatban pedig a top háromba.

A Huawei csoporton belül a Honor önálló márkaként saját fejlesztői csapattal is rendelkezik, lényegében a kínai anyamárka innovációs laborjának számít. Itt folytatják le az első kísérleteket az újdonsült technológiákkal. Célcsoportjába kezdetben a fiatal generációk tartoztak, most már a „young in heart”, vagyis a szívükben fiatal, új technológiákra nyitott korosztályok felé is nyitni kíván.