A Mastercard az első fizetéstechnológiai szolgáltató a világon, amely kivezeti a mágnescsíkot. A cég szerint a már meglévő chipek fejlettebb technológiát és biztonságot nyújtanak a kártyás ügyfelek számára.

Nyugdíjazza a mágnescsíkot a Mastercard

A cég 2024-től az újonnan kibocsátott Mastercard hitel- és betéti kártyái a legtöbb piacon már nem rendelkeznek mágnescsíkkal, 2033-ra pedig valamennyi Mastercard kártyáról eltűnnek majd.

Chipkártya kell az egyre népszerűbb érintésmentes fizetéshez is

A mai chipkártyák mikroprocesszorokkal működnek, amelyek a mágnescsíkoknál sokkal nagyobb teljesítményűek és biztonságosabbak. Sok ilyen chipbe apró antennákat is építenek, amelyek az érintésmentes fizetéshez szükségesek. Még ennél is nagyobb biztonságot nyújtanak azok a biometrikus kártyák, amelyeket ujjlenyomat olvasóval is ellátnak.

A chipkártyás fizetések elterjedésével látványosan csökkenésnek indult a mágnescsíkos fizetések száma. A kártyakibocsátó cég megbízásából készült felmérésben, amit a Phoenix Consumer Monitor végzett el, az amerikaiak mindössze 11 százaléka mondta, hogy a mágnescsíkos fizetést részesíti előnyben, vagyis azt, amikor a kártyát a terminálon húzzák le.

Ez az arány 9%-ra csökkent azok körében, akik már kipróbálták az érintésmentes fizetést. A Mastercard 2021 első negyedévében 1 milliárddal több érintésmentes tranzakciót bonyolított le, egy évvel korábban, az idei második negyedévben pedig az összes személyes vásárlási tranzakció 45%-a volt már érintésmentes világszerte.

Az átállás fokozatos lesz

A változó trendekre és fejlett technológiákra reagálva döntött a Mastercard a mágnescsíkok kivezetése mellett. A 2033-as határidő kellően hosszú időt hagy azon partnereknek, a fokozatos átállásra.

A mágnescsíkok az 1960-as évek elején jelentek meg, és lehetővé tették a bankok számára, hogy a kártya adatait a hátoldalra laminált mágnesszalagra kódolják. Ez nyitotta meg az utat az elektronikus fizetési terminálok és a chipkártyák előtt, amelyek nagyobb biztonságot és valós idejű engedélyezést biztosítottak, miközben megkönnyítették a kártyaelfogadást a különböző méretű vállalkozások számára. Ez a vékony csík már közel 60 éve ott van a fizetési kártyákon, miközben a fizetési technológia óriásit fejlődött.