A németországi Rustban található Europa-Parkot az amerikai „AmusementToday” magazin már sokadjára választotta meg a világ legjobb vidámparkjának. A hatalmas területen számos hullámvasút is található, ezek működéséhez nagyon megbízható mérnöki megoldásokra van szükség.

Mérnöki tudás a szórakoztatóiparban

Az ottani legnépszerűbb hullámvasutat hurkok, függőleges közeli ejtések, gyors kanyarok és a modern virtuális valóság(VR) technológia jellemzi. Működéséhez és biztonságához megfelelő műszaki háttérre, automatizálásra, vezérlésre és hajtástechnikára volt szükség, ami zömében a Siemens megoldásaira épül.

Mérnöki tudás a szórakoztatóiparban

Vezérlők és hajtások

A park egyik ismert vízi hullámvasútja az „AtlanticaSuperSplash”. Ezt a német cég első fail-safe (üzembiztos) vezérlőjével szerelték fel, a Simatic F első generációját használva, ami akkoriban új és innovatív megoldásnak számított, és ami képes volt a korábbi két egymást figyelő vezérlőt helyettesíteni. A fail-safevezérlő mellett, amely azóta része lett a cégszabványos portfóliójának, a Sirius védelmi- és kapcsoló készülékek, valamint a Siemens hajtásai vezérlik a hullámvasút mozgását.

Egy másik ottani attrakcióhoz, az EurosatCanCanCoaster -hez a vezérlőt, a védelmi és kapcsolási technológiát, valamint a motorokat ugyancsak a Siemens szállította. Az 1FT szervomotorok a Sirius kapcsoló készülékek és a korszerű rugós csatlakozó technikával kombinálva maximális biztonságot nyújtanak.

Látványos manőverek, virtuális valóság

A „kék tűz Megacoaster” és az „Arthur” hullámvasutak különleges kialakításúak. Az előbbiben a vonatok látványos manőverekkel versenyeznek a zord sziklás tájak mellett, mielőtt végül egy katapult hullámvasút legmagasabb hurkán pörögnek át. A vonatot úgy lövik a levegőbe, mintha rakétaindító platformról vagy katapultról indulnának, mindezt a Siemens Sirius kapcsolás technológiája és a fail-safeSimatic vezérlőtechnológia segítségével.

Az „Arthur”-ra szállók tematikus utazás keretében a „Láthatatlanok birodalmában” járják végig az azonos nevű film eseményeit. Az egyedi, szabadon függő, külön motoros és irányítható gondolák, amelyeket a Siemens Sinamics hajtások vezérelnek, szabadon mozognak, és Luc Besson „Arthur and the Invisibles” filmtrilógiájának filmjeleneteivel a virtuális valóság világába viszik a látogatókat. A SCALANCE hálózati komponensek a hajtással együtt vannak telepítve, ami azt jelenti, hogy minden egyes gondola szélessávú ipari WLAN hálózaton és hozzáférési pontokon keresztül kommunikálhat a pályák mentén.

Modulárisan telepíthető alkatrészek – csavarok nélkül

A hullámvasút parkban működő Siemens megoldásoknak két követelménynek is meg kell felelniük, az egyik a funkcionalitás, a másik a kezelés. A rendkívül könnyű alkatrészeket a 3RV29 megtápláló rendszerrel nagyon gyors és egyszerű beépíteni, ahol az egyes elemeket úgy helyezik be, mint egy klasszikus moduláris rendszerben.

Mérnöki tudás a szórakoztatóiparban

A rugós csatlakozókkal ellátott vezetékezésnek köszönhetően nincs szükség csavarokra vagy más hasonló rögzítőkre a szerelés során. Ez nagy előnynek számít, mert a hullámvasút mozgásai által okozott ütések és rezgések idővel meglazíthatják a csavarokat, a meghúzásuk pedig jelentős karbantartási feladat.

Az üzembiztos vezérlésű mágneskapcsolók használata pedig azt jelenti, hogy nincs szükség külön csatoló elemekre. Ez tovább egyszerűsíti a telepítést és csökkenti a szükséges helyet.

Hosszú élettartamú védelmi és vezérlő eszközök

A park üzemeltetője számára a látnivalók biztonsága és elérhetősége az első számú szempont. Ennek fontos tényezői az alkatrészek gyors és egyszerű beszerzése, azok strapabírása és megbízhatósága, valamint a globális szervizelhetőség.

Ha a hullámvasút műszaki hiba miatt meghibásodik, előfordulhat, hogy az utasokat ki kell szállítani a kocsikból, és a várakozási idő jelentősen meghosszabbodik, de a legfontosabb az utasok biztonsága. Ezért például a fail-safe AS-Interface komponensek egyedileg ellenőrzik az egyesülések rögzítőit, és azt a hibamentes vezérlőben értékelik ki.

A Sirius védelmi és vezérlő eszközei hosszú élettartamukkal a hibák minimalizálását is segítik. A SiriusAct komponensek speciális változata IP67 -es védelemmel (por/részecskék és víz behatolása ellen) és a kapcsolási ciklusok nagy száma ugyancsak döntő szerepet játszanak. Mivel az alkatrészek a berendezés kezelőjének a kezelőpaneljében vannak elhelyezve, és ez a panel a szabadban található, az alkatrészeknek állniuk kell a zord időjárási körülményeket is.