Egyre többen használják a világon a befektetési tanácsadásra fejlesztett robotokat, a járvány csak felerősítette ezt a trendet. A kezelésükben lévő vagyoni eszközök összértéke már most meghaladja az ezermilliárd dolláros értéket, de az iparág évi 30 százalék körüli ütemben növekszik.

Befektetői tanácsadók

Minden eddiginél több befektető használja a digitális platformokat az automatizált, algoritmus-vezérelt befektetési szolgáltatásokhoz. Tavaly a pandémia által okozott piaci ingadozások ellenére az ágazatban kezelt összvagyon meghaladta az ezermilliárd dollár értéket. A következő években még ennél is látványosabb növekedésnek lehetünk tanúi.

Alacsony díjak, könnyű használat, minimális nyitóegyenleg

A Block Arabia szakportálon megjelent elemzés szerint a befektetési tanácsadó robotok(robo-advisors) kezelésében lévő eszközök összértéke a következő két évben több mint megduplázódik, és meghaladja akár a 2 ezer milliárd dollár értéket is.

Befektetői tanácsadók

A befektetési tanácsadó robotok olyan online platformok, amelyek összetett algoritmusokat használva hozzák létre a regisztrált ügyfelek befektetési portfolióját. Az alacsony díjak, a könnyű használat és a minimális nyitóegyenlegük miatt kiváló választás lehet a belépő szintű befektetők számára.

A koronavírus járvány után a tanácsadó robot szolgáltatásokra oly mértékben megnőtt a regisztráció, mint még soha azelőtt, és ennek több okát is látják az elemzők.

A robotizált tanácsadók legnagyobb előnye, hogy valós idejű statisztikák alapján hoznak döntéseket, kiküszöbölve a rossz döntéshozatalt vagy a spontán vételi vagy eladási döntéseket. Alacsony díjakkal dolgoznak, évi 0,25% -tól felfelé, így jóval olcsóbbak, mint mondjuk a hagyományos tőzsdeügynökök.

A Statista felmérése szerint tavaly 30, idén már további 33% -kal növekszik az ily módon kezelt befektetői vagyon értéke, ami meghaladja az 1,4 ezermilliárd dollárt. A következő két évben ez a szám további 712 milliárd dollárral nő, és 2025-re pedig már elérheti a 2,8 ezermilliárd dolláros értéket.

A statisztikák azt mutatják, hogy a felhasználónként kezelt átlagos vagyon is újra látványosan növekedni fog a következő években. Míg a 2017. évi közel 7000 dollárról 2020 -ra 4757 dollárra esett, ez a mutató két év múlva megközelíti az 5500 dollárt.

Befektetői tanácsadók

Több, mint 140 millióan fektetnek be robotizált módon, Kína a legnagyobb piac

Az automatizált számlák általában olcsóbbak, mert emberi erőforrás helyett számítógépes algoritmusokat használnak. Éppen ezért is különösen vonzóak voltak a fiatalabb, technikában jártas befektetők számára, akik nyugdíjba vonulásuk előtt növelni szeretnék megtakarításaikat.

Az ügyfelek száma 2017 és 2019 között megháromszorozódott, világszerte meghaladta a 150 milliót. A járvány kitörése után azonban további 140 millióan kezdtek el tanácsadó robotokat igénybe venni a befektetéseikhez, így a felhasználók összlétszáma már megközelíti 293 milliót. A Statista előrejelzése alapján a robot alapú befektetési szolgáltatásokat igénybe vevők száma 2023-ra már közel 394 millióra is nőhet, ami közel háromszorosa a járvány előtti adatoknak.

A földrajzi megoszlás szerint az Egyesült Államok a világ vezető befektetési tanácsadó robot piaca, amely önmagában közel ezermilliárd dollárt érhet el az idén. A második legnagyobb piacnak számító Kínához képest azonban az USA-nak jóval kevesebb felhasználója van.

Az amerikai ügyfelek száma 11 millió, ami tizenötször kevesebb, mint Kínáé, amely több mint 170 millió felhasználóval rendelkezik, egyharmaduk 25 és 36 év közötti. Két év múlva viszont a kínai ügyfelek száma már eléri a 217 milliót, vagyis az ázsiai ország a globális felhasználók több mint felét adja majd.