Dinamikus csapatépítést folytat Budapesten a felsővezetői vállalatirányítási és kockázat-kezelő rendszerek(GRC) meghatározó SaaS szolgáltatója, az amerikai Diligent Corp. A 300 fősre tervezett itteni globális termékinnovációs központ előtt álló lehetőségekről és kihívásokról Szatmári Júliával, a cég szoftverfejlesztéséért felelős senior vice president-jével beszélgettünk.

Fejlesztés a Diligentnél

Digitrendi: Először is tisztázzuk, konkrétan milyen üzleti szoftverek fejlesztéséről van szó? Ismerünk vállalatirányítási, vezetői információs és más hasonló rendszereket, a Diligent terméke hová sorolható be?

Szatmári JúliaSzatmári Júlia: A Diligent a világ vezető szolgáltatás alapú (SaaS)Governance-Risk-Compliance(GRC), fejlesztője. Ebből a „governance” fedi le azt a területet, amely a befektetői bizalom megerősítését, a vállalat érintettjeivel való kapcsolattartást és a fenntartható működést szolgálja. A„risk”a kockázatkezelésről szól: arról, hogy a vállalat miként kezeli a váratlan helyzeteket, miközben a vállalati célok teljesítését tartja szem előtt.A „compliance” a különféle megfelelőségi területeket fogja össze, vagyis a különböző szabályok, tanúsítványok és törvények előírásainak eleget téve biztosítja a szervezet integritását.

Nemcsak egy termékről beszélünk, hanem egy komplex termékportfolióról. A modern, integrált GRC platformunk összegyűjti azokat az információkat, amelyek meghatározóak mindhárom említett területen, így támogatja a felsővezetői, igazgatósági kört az ezekkel kapcsolatos döntéseik meghozatalában.

D.: A felsővezetőknek ma már egyre gyakrabban kell olyan témákban is döntéseket kell hozniuk, mint a fenntarthatóság, környezetvédelem, a nemek és az etnikai csoportok közti egyenlőség. Ezekre is kiterjed a platform „hatósugara”?

Sz.J.: Igen, a platform ezeket az igényeket is támogatja,maga a technológia ugyanis széles körben alkalmas különféle statisztikák, dashboardok készítésére. A dashboard és az adatelemzés így abban is segíti a vezetőket, hogy ne csak az üzleti eredményességet figyeljék, hanem az ön által felsorolt témákra is fordítsanak kellő figyelmet. Fenntartunk egy Director Network hálózatot is, amelyben a legkülönbözőbb területeken dolgozó azon vezetők vesznek részt, akikből a jövőben igazgatósági tag lehet.

D.: A speciális igények kielégítésénél mihez igazodik a Diligent, az adott ügyfél országának a szabályozásához, vagy valami máshoz? Mindenki testreszabott terméket kap?

Sz.J.: Nem, ezek alapvetően globális piacra szánt megoldások, amiket az ügyfelek tudnak a saját igényeik, országaik szabályozása szerint kezelni a későbbiekben.

D.: Hol tart a csapat építése a budapesti fejlesztési központban?

Sz.J.: A Diligent Magyarország története még tavaly novemberben kezdődött, akkor jelentette be a cég, hogy Budapesten építi fel a globális termékinnovációs központját. Azóta keressük a megfelelő szakembereket. A tényleges fejlesztői munka márciusban indult, egyelőre egy átmeneti irodában, a végleges központ várhatóan novemberre készül el.

Komoly mérföldkőnek tekintjük, hogy sikerült megtalálni az első száz szakembert a csapatba, ami az egyharmada az első évre tervezett létszámnak.

D.: Már szinte közhely számba megy az informatikushiány folyamatos emlegetése. Mi ebben a Diligent tapasztalata? Mennyire nehéz megtalálni nálunk a megfelelő szakembereket?

Sz.J.: Egy tapasztalt toborzó céggel dolgozunk együtt, hogy minél előbb betöltsük a 300 fős budapesti létszámot. Veszünk fel szoftverfejlesztőket, tesztelőket, kutatással foglalkozó szakembereket, termékmenedzsereket, biztonsági szakértőket, infrastruktúrával foglalkozó embereket.

D.: A toborzás során milyen szakemberek hiányoznak mégis leginkább?

Sz. J.: Mielőtt megszületett volna a döntés, hogy Budapesten lesz a legújabb fejlesztőközpont,elég alapos felmérést készített a Diligent. Ennek eredményei alapján tisztában voltunk a magyarországi álláspiaci helyzettel. Tudtuk azt is, hogy Budapest egy technológiai központ, ahol sok a tehetséges szakember, és sok a rájuk pályázó cég is. Készültünk arra, hogy megtaláljuk a legjobb embereket.

Olyan csomagot állítottunk össze, amiről tudjuk, hogy vonzó a szakmában és versenyképes a magyar piacon. Jól haladunk a munkaerő felvétellel, mint cég is egyre ismertebbek vagyunk lokálisan is.

Az eddig felvettek képességei nagyon meggyőzőek, kiemelkedően jó szakembereket találtunk.Vannak jó szakemberek, csak meg kell találni a kulcsot hozzájuk. Nagyon elégedettek vagyunk az emberek tudásával, igaz szigorú kritériumokat alkalmazunk a felvételi eljárás során, erős, három-négy fázisból álló interjúfolyamatunk van.

Szigorú elvárás nálunk például a jó angol nyelvtudás, mivel folyamatos az együttműködés a Magyarországon kívüli csapatokkal, így a jelentkezőknek nemcsak az informatika nyelvében kell otthon lenniük.

D.: A Diligent Magyarországon is szeretne piacot építeni? A toborzás ezt a célt is szolgálja?

Sz.J.: A termékeinket egymillió szakember használja a világ 130 országában több mint 25 ezer cégnél és intézménynél, a Fortune 500 vállalatok négyötöde támaszkodik a Diligent megoldásokra. Maga a budapesti központ kimondottan a termékfejlesztésre jött létre. Az ügyfélszerzést a cég egyéb földrajzi helyszínein lévő csapatok végzik, nálunk nincsenek dedikált termékértesítők.

D.: Egyébként mi számít a Diligentnél versenyképes juttatásnak, figyelembe véve azt is, hogy ma már nem minden a jó fizetés?

Sz.J.: Erősen támogatjuk az emberek továbbfejlődését, ami nemcsak lehetőség, hanem elvárás is. Maga a munka természete is olyan, hogy folyamatosan tanulni kell, képben kell lenni az új technológiákkal, módszerekkel. Ehhez meg is van a szükséges támogatás, van oktatási büdzsénk, amit fel lehet használni globális képzésekre is, de személyre szabottakra is. Ha valaki például szeretne valamilyen területen elmélyedni, az ehhez szükséges képzéseket is támogatjuk.

Versenyképes fizetéseket kínálunk, sőt egyszeri 1,2 millió forintos belépési bónusszal díjazzuk azokat, akik szeptember 30-ig tartó időszakban csatlakoznak hozzánk, vagyis akkor, amikor kisebb az aktivitás az álláspiacon.

D.: A pályázóknál számít-e az, hogy valaki azegyetemen szerezte meg a tudását, vagy a ma divatos bootcampek egyikében?Egyáltalán, Ön hogy ítéli meg ez utóbbi oktatási formát, ahol egy-másfél évbe tömörítik azt a tudást, amit a hallgatók a műszaki felsőoktatásban több éven keresztül szereznek meg?

Sz. J.: Egyelőre most többségében tapasztalt szenior munkatársakat veszünk fel, a csapatépítés ezen szakaszában ugyanis nagyon fontos, hogy stabil alapra építkezzünk. Ennek megfelelően elsősorban felsőfokú képesítéssel rendelkezőket alkalmazunk. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy elzárkózunk a bootcampekről érkező jelöltektől, de erre inkább egy későbbi fázisban kerül majd sor.

Ami az oktatási formákat illeti, én nagyra értékelem azt az energiát, amit az emberek egy egyetemi diplomamegszerzésébe fektetnek. Szerintem ez alaposabb, mélyebb tudást is ad, mint egy bootcamp. Ennek ellenére, saját tapasztalatból is tudom, hogy kerülnek ki jó szakemberek az utóbbi oktatási keretrendszerből is.

Ha ehhez még megszerzik a pár éves megfelelő tapasztalatot is, akkor nagyon jó szoftverfejlesztőkké válhatnak. A motivációjuk erősebb, mert ezek az emberek általában pályamódosítók, akik tudják, miért akarnak mással foglalkozni, mint amivel eddig. Nagyon sokan hatalmas energiát tesznek abba, hogy felzárkózzanak a szakirányú diplomásokhoz. A szakmai tapasztalat viszont feltétlenül szükséges, hogy ebből stabil tudás legyen.