Tungsram Innovative Solutions néven a Tungsram leányvállalataként működik tovább az ArchiFM létesítménykezelő szoftver fejlesztője, miután a fényforrásgyártó márka többségi részesedést szerzett benne.

Tungsram

Az ArchiFM tulajdonosa előzőleg öt magánszemély volt, egyikük kisebbségi tulajdonos maradt. Az ArchiFM az építészeti szoftverek piacán két másik programmal alkot egységet. Az egyik a jó nevű épületdizájn szoftver, az ArchiCAD, a másik pedig az OrthoGraph néven ismert épületfelmérő program – olvasható a Tungsram közleményében.

Az ezek által a szoftverek által összegyűjtött adatok azonnal továbbíthatók az ArchiFM felé. A szoftver az összes, nagy létesítmény portfólió menedzseléséhez elengedhetetlen funkciót tartalmazza, továbbá számos hasznos tippet és modult is magában foglal.

„Az ArchiFM tökéletesen illeszkedik a Tungsram Edge divízió portfóliójába, amely innovatív okostermékekre és -szolgáltatásokra specializálódik” – indokolja a lépést Pongrácz Ferenc, a Tungsram innovációért felelős igazgatója.

„A Tungsram segítségével az ArchiFM külföldön is terjeszkedhet, ezáltal olyan nemzetközi ismeretekhez jut, amelyekkel itthon is megszilárdíthatjuk tudásunk alapjait” – teszi hozzá Korbuly Ádám, a felvásárolt cég kisebbségi tulajdonosa. Az ügylet egyéb részleteire nem tért ki a közlemény.

A Tungsram tavaly áprilisban magyarországi központú, globális márkaként tért vissza a piacra, nem sokkal azután, hogy a GE Lighting bejelentette: eladja európai, közel-keleti, afrikai és törökországi fényforrás üzletágát, valamint a globális autólámpa-ágazatát a GE egy korábbi felső vezetője, Jörg Bauer irányította cégnek. Az eladás első mérföldköveként a Tungsram Group tulajdonába került a Tungsram Operations Kft., a GE Lighting magyarországi egységeivel, vagyonával és szerződéseivel együtt.

Tavaly novemberben fejeződött be a csoport külföldi egységeinek az átvétele. Ezzel a magyarországi központhoz 22 országban működő 23 leányvállalat csatlakozott, közel 5 ezerre bővítve a cég összlétszámát. A Tungsram ma már Észak-Amerikán kívül a világon mindenhol értékesíthet épület- és közvilágítási termékeket, és mindenhol a világon eladhat autólámpákat. A Magyarországon fejlesztő és öt itteni gyárat is működtető csoport a termékek 95 százalékát exportálja, értékesítési hálózatával 110 nemzetközi piacon van jelen.