Az, hogy valami igaz vagy hamis, a kibertér folyamatosan megkérdőjelezi. Az elmúlt években számos esemény bebizonyította: az igaznak hitt hamis információ hatalommá is tud válni. Az álhírek és kezelésük a fókusztémája a15. ITBN (Informatikai Biztonság Napja) konferenciának.

ITBN

Ma kezdődik a kiberbiztonsági szakma legnagyobb régiós rendezvénye Budapesten. amelynek fő címe a TRUE/FALSE arra utal, hogy átalakulóban a valóság, az igazság megtalálása pedig mind nehezebbé válik. Az idei ITBN erre a bajlós fenyegetésre, és a rá adható válaszokra fókuszál.

Feltörték az e-mail fiókomat?

A tematikának megfelelően a világ ismert szakértői fejtik ki véleményüket a kétnapos rendezvényen. Többek között itt lesz a deepfake celebjének számító Mona Lisa videó egyik alkotója, Egor Zakharov. A Samsung moszkvai, mesterséges intelligencia-kutató központjának mérnöke bemutatja, hol tart a technika ezen a téren. Fejlesztésük már egy kétdimenziós kép alapján is képes természetesnek látszó mozgást és beszédet bemutató videókat készíteni egy személyről. Így tudták Mona Lisa mellett Marilyn Monroe száját is megmozgatni.

Első ízben lép közönség elé Magyarországon az ausztrál Troy Hunt, aki napjaink egyik legnépszerűbb szakmai véleményvezére. Hat éve hozta létre Have I Been Pwned adatbázisát, mely ma már mintegy 8 milliárd, adatszivárgásokban érintett email címet tartalmaz. A hatalmasra nőtt adatbázisban naponta átlagosan 150 ezer felhasználó keres.

Clare Lain stratégiai kutató a NATO Kibervédelmi Központjából érkezik a rendezvényre, és a katonai szövetség kibertérben végrehajtott műveleteinek keretrendszeréről tart előadást. Különösen fontos téma ez, mert a fizikai világtól eltérően a kibertérben korántsem egyszerű meghatározni, hogy támadás esetén kinek meddig terjed a felelőssége, és a védekezés mikor fordul ellentámadásba.

Az állampolgárokat pontozó rendszerek

Håkan Nohre, a Cisco Cyber Security munkatársa az offenzív security világába – a támadók munkamódszereibe nyújt bepillantást prezentációjában. Prinya Hom-Anek thaiföldi biztonsági szakértő pedig az ázsiai megfigyelőrendszerekről és az állampolgárokat pontozó rendszerek beszél, tőle a digitális diktatúrák kialakulását övező ködös területről is többet tudhatunk meg.

A T-Systems szakmai körökben régóta várt az etikus hackereket érintő tartalommal, konkrét incidensek kezelésével, valamint az adatelemzéssel végrehajtott hatékony csalásmegelőzéssel jelentkezik. A Microsoft szakértői pedig az egészségügy kibervédelmi ellenállóképességéről tartanak előadást. A szervezők idén külön workshoppal készültek a média munkatársai számára, hogy a álhírek témakörét körbejárják.

Új fogalmat tanulunk – mi az AIC?

Keleti ArthurKeleti Arthur az ITBN alapítója és főszervezője: Óriási utat járt be a biztonsági szakma az elmúlt 15 évben. 2005-höz képest több mint tízszer többet költenek a cégek biztonságra. Az alkalmazások által készített naplókat a cégek 83 százaléka gyűjti vagy elemzi, és a biztonsági szakember a legkeresettebb szakmák egyike lett.

Az idei év slágere a hamis hírek, videók és tartalmak gyártása és a horizonton az AIC vagyis az Artificial Intelligence Crime, amikor tartalmak előállításához a bűnözők is mesterséges intelligenciát használnak. A védelem sem alszik. Az első ITBN-en még csak 500-an voltunk, most már több mint 2000 vagyunk. Tizenöt éve még a cégek egyharmadánál egyáltalán nem végeztek információbiztonsági vizsgálatokat, mára ez már elképzelhetetlen.

Az ITBN folyamatosan változva biztosít egy a hazai informatikában egyedülálló iparági független platformot a vélemények cseréjéhez, a legjobb megoldások bemutatásához, olyan szakértők meghívásához, mint Kevin Mitnick, Mikko Hyppönen, Troy Hunt vagy az FBI kibervédelmi igazgatója Donald Good. Segítünk a fiatal biztonsági cégek és startupok bemutatkozásában, az utánpótlás képzéséhez is.