A tavalyi rekordnövekedés után, 2022-re közel 10 százalékos csökkenés várható a PC-piacon, de nem sokkal jobb a helyzet a mobiltelefonok piacán sem. Magyarországon a 3G-hálózatok lekapcsolását támogató készülékcsere program meghosszabbítása nyomán várható keresletélénkülés a 4G-s 5G-s telefonok piacán.

Lejtőn a PC-k és a mobiltelefonok

Az amerikai Gartner piackutató legfrissebb előrejelzése szerint a PC-szállítások 2022-ben 9,5 százalékkal zsugorodnak világszerte. Az infokommunikációs eszközök közül idén várhatóan a személyi számítógépek piacán várható a legmeredekebb visszaesés.

„A geopolitikai zűrzavar, a magas infláció, az árfolyam-ingadozások és az ellátási lánc zavarai világszerte csökkentették az eszközök iránti üzleti és fogyasztói keresletet, és ezek a folyamatok 2022-ben várhatóan a PC-piacot fogják a legsúlyosabban érinteni” – emelik ki az elemzők.

A lakossági piacon a kereslet üteme 13,1%-kal csökken 2022-ben, közel kétszer akkora mértékben, mint az üzleti számítógépek iránti kereslet, amely a várakozások szerint éves szinten 7,2%-kal esik vissza.

Pedig az év eleje még igen biztatóan indult, amikor a Canalys elemzői 2021-re évtizedes rekordról számolhattak be. A záró negyedév szállításai meghaladták a 90 milliót, az év egésze pedig a 340 milliót. Ennél jobban legutoljára 2012-ben teljesített a hardverágazat ezen szegmense. Az idei évre pedig még jobb teljesítményt ígértek, ami úgy tűnik a felsorolt és többségében előre nem látott okok miatt mégsem teljesülhet.

A legnagyobb visszaesést éppen Európa szenvedi el

Regionális szempontból az Európát is magában foglaló EMEA PC-piac az előrejelzések szerint 2022-ben 14%-os csökkenéssel számolhat, ami a fogyasztói PC-k iránti kereslet visszaesése miatt következik be. Az ukrajnai orosz invázió, az áremelkedések és a kínai bezárások miatt a termékek korlátozott elérhetősége jelentősen befolyásolja a fogyasztói keresletet a régióban.

Összességében az összes eszköz (számítógépek, táblagépek és mobiltelefonok) globális szállítása 2022-ben 7,6%-kal csökken, Ezen belül Kína és Kelet-Európa kétszámjegyű csökkenést mutat majd.

Lejtőn a PC-k és a mobiltelefonok

A mobilpiacot a kínai kereslet zuhanása húzza le

Míg a globális mobiltelefon-szállítások összességében várhatóan 7,1%-kal csökkennek 2022-ben, addig az okostelefon-szállítások mérséklődése 5,8%-os lehet a Gartner elemzői szerint.

Egy tavaly nyári jelentés szerint a mobiltelefont-használók száma akkor már megközelítette az 5,3 milliárdot, ami a Föld népességének a 67% -át jelenti. A mobilpenetrációban Európa jár az élen. Mindeközben újabb 10 százalékot nőtt akkor az új okostelefonok piaca is.

Idén a világpiacot leginkább a kínai okostelefon kereslet zuhanása sújtja majd, ami 2022-ben meghaladhatja a 18 százalékot is, miközben az elmúlt két évben Kína vezette az 5G-s modellek értékesítését.

A távol-keleti ország okostelefon-piacának összeomlása azonban 2022-ben 2%-os visszaesést jelent majd az 5G-s telefonok szállításában a 2021-es 65%-os növekedés után.

Az év elején a Kína az 5G-s piacon még kétszámjegyű növekedést várt. A pandémiával kapcsolatos kínai zéró tolerancia hatása és az ebből eredő korlátozások drámai módon megfordították ezt a tendenciát. A fogyasztók nagy része felhagyott a nem alapvető termékek, köztük az 5G okostelefonok vásárlásával – emeli ki az elemzés.

Idén a Gartner arra számít, hogy világszerte összesen 710 millió darab 5G-s telefon kerül a világpiacra. Bár ez 29%-os növekedést jelent 2021-hez képest, elmarad az év elején várt 47 százalékos növekedéstől, ami közel 100 millió darabbal csökkenti a szállítható mennyiséget.

Az 5G telefonok iránti kereslet 2023-ban várhatóan ismét gyorsabb ütemben növekszik. „Az 5G-re való áttérés felgyorsul, mivel a felhasználók a készülékek életciklusa végén a régebbi 4G okostelefonokat már 5G-kompatibilis modellekre cserélik, az elemzők szerint.

Megnövelt hazai készülékcsere támogatás, jövő tavaszig kiterjesztve

Nálunk még akár látványosabb növekedés is bekövetkezhet a mobiltelefon-piacon a 3G-hálózatok kivezetése kapcsán elindított állami támogatási program révén. A napokban jelentette be a hírközlési hatóság(NMHH), hogy a jövő év első negyedének végéig hosszabbítja meg mobiltelefon készülékcsere támogatási programját igazodva a hazai mobilszolgáltatók 3G-hálózatainak lekapcsolási tervéhez.

Azok után, hogy májustól a kezdeményezés már a 2G-s készülékekre is kiterjed, a támogatás összege 40 ezer forintra emelkedik, illetve megszűnik a választható telefonokra vonatkozó 120 ezer forintos felső értékhatár is.

A program pedig az eredeti, 2022. július 17-ei végdátum helyett 2023. március 31-ig tart majd. Többek számára lesz elérhető a kezdeményezés azáltal is, hogy a jogosultsághoz szükséges elvárt aktivitási időszakot is meghosszabbítja a hatóság 2022. április 30-ig. Ezek a feltételek a július 18-ától benyújtott pályázatokra vonatkoznak majd.

„Azt látjuk, hogy a szolgáltatók saját döntéseik alapján, eltérő ütemben végzik 3G-hálózataik kivezetését. Az NMHH feladata, hogy az érintett fogyasztókat ne érje hátrányosan a technológiai változás” – mondta Vári Péter, az NMHH főigazgató-helyettese. A szakember szerint a módosítások révén sokkal több felhasználó tud majd élni a mobiltelefon készülékcsere támogatási program lehetőségével.

A folyamatot legkorábban elindító Magyar Telekom június 30-ig teljesen leállította 3G hálózatát, a Vodafone és a Yettel pedig 2022 májusától kezdte meg a lekapcsolási folyamatot. A technológiai fejlesztés a legfeljebb 3G-képes mobiltelefont használókat érinti: ahhoz, hogy ők továbbra is élvezhessék a mobilinternet nyújtotta előnyöket, például használhassák a csevegőalkalmazásokat, a levelezőapplikációkat, a navigációt, fejlett, 4G- és 5G-képes mobiltelefonra kell váltaniuk.

Azoknak, akik hanghívásra, sms-küldésre használják a készüléküket, nincs tennivalójuk, ezek a funkciók továbbra is működnek majd a 2G-hálózatokon – emeli ki a hatóság közleménye. (További részletek a programról netrefel.hu oldalon találhatók. )