Hatalmas lendülettel zárta a 2021-es évet a globális PC-piac, a záró negyedév szállításai meghaladták a 90 milliót, az év egésze pedig a 340 milliót. Ennél jobban legutoljára 2012-ben teljesített a hardverágazat ezen szegmense. Az idei év még jobb teljesítményt ígér.

Rekord a PC piacon

A Canalys legfrissebb adatai szerint az asztali számítógépek, notebookok és munkaállomások szállítása 2021-ben világszerte mintegy 15 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A 2021-ben kiszállított 341 millió darab (sell-in adat) 27 százalékkal több, mint 2019-ben, és 2012 óta a legnagyobb éves mennyiség.

PC szállítás

Hasonló arányban nőttek a bevételek is

Az ágazat hasonlóan kedvező bevételi mutatókkal is dicsekedhet, az értékben kifejezett éves forgalom is 15 százalékkal nőtt tavaly, meghaladta a 250 milliárd dollárt, szemben a 2020-as 220 milliárd dollárral.

Az utóbbi két év összetett, 13%-os összetett növekedési rátája rávilágít arra, hogy milyen kiugróan nőtt a PC-k jelentősége a világjárvány kezdete óta. A termékkategórián belül továbbra is a notebookok és a mobil munkaállomások vezetnek, ezen eszközök szállítása 2021-ben 16%-kal nőtt, elérve a 275 millió darabot. Asztali gépekből és asztali munkaállomásokból pedig 7%-kal került több a világpiacra, a szállított mennyiség ezekből elérte a 66 millió darabot.

Az elemzők szerint 2021 vízválasztó év volt a PC-piac történetében, mivel a számítógépek szerepe mind a munka, mind a tanulás mind a szabadidő eltöltés szempontjából minden korábbinál jobban felértékelődött.

A fejlett piacokon már jellemző az egy főre jutó két vagy több gép

A személyi számítógépek ma már egyaránt elterjedtek a diákok és az idősebbek körében is, a fejlett piacokon pedig egyre jellemzőbb az egy főre jutó két vagy több számítógép birtoklása is. A járvány kitörése óta leszállított PC-knek a szokásosnál nagyobb hányada első készülék, nem pedig csereeszköz, különösen az oktatásban és a távmunkában.

Ami a gyártókat illeti, a tavalyi évet is a Lenovo zárhatta az első helyen, rekordmennyiségű, 82,1 millió darab különféle PC szállításával, ami 13,1%-os növekedést jelent 2020-hoz képest. A HP végzett a második helyen, 74,1 millió darabos szállítással, ami 9,5%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Dobogós még a Dell, amely 2021-ben 59,3 millió darabot szállított a világpiacra, esetében a növekedés 8,9 százalékos volt.

A negyedik helyen álló Apple 28,3%-kal növelte éves szállításait, ezzel összességében a legjobban teljesítő szállító az első öt között. Az ötös fogat tagja még az Acer, amelynek globális szállításai 2021-ben elérték a 24,4 millió darabot.

Számítógép piac

Míg 2021 a digitális átalakulás éve volt, 2022 a digitális felgyorsulás éve lesz – emeli ki a Canalys vezető elemzője. Hozzáteszi: a fogyasztói költési szokások is megváltoznak. Ennek nyomán a hardvergyártók a prémium PC-kre, monitorokra, tartozékokra és egyéb technológiai termékekre fordított kiadásokból származó bevételek növekedését tapasztalják majd az iparágban, amelyet segít a hibridre váltó munka világa. A gyorsabb, jobb, rugalmasabb és biztonságosabb PC-k jelentősége soha nem volt ekkora, az iparág pedig készen áll az innovációra és a határok feszegetésére, hogy ezt a lendületet fenntartsa.