Bár az újabb és újabb technológiák megjelenése miatt a tudás elévülése az informatika területén az egyik leggyorsabb, több olyan munkakört is találhatnak az IT-s karriert tervezők, amelyek hosszú távon is keresettek lesznek, és jól fizetnek.

Hosszabb távon is piacképes IT szakmák

Kutatások szerint a magyar informatikusok többsége a szaktudás gyors elévülését tartja az IT-szakma legnagyobb kihívásának. Az adatelemzőkre, a programozókra és tesztelőkre viszont még tíz év múlva is szükség lesz – állítja a junior szoftverfejlesztők és tesztelők képzésével foglalkozó PROGmasters.

A technológián túlmutató készségek szerepe

Az adatelemző, adattudós – vagy más néven datascientist – szakemberek feladata például a vásárlói szokásokról begyűjtött adatok feldolgozása, majd a jövőbeli fogyasztói döntések előrejelzése. Egy élelmiszerlánc vagy egy internetes áruház adatelemzője ennek alapján képes megjósolni, hogy egy-egy termékből mekkora raktárkészletre van szükség ahhoz, hogy se fölösleg, se hiány ne alakuljon ki, így elkerülhető legyen a veszteség.

Az adatelemzők által is használt szoftvereket a programozók – vagy más néven szoftverfejlesztők –írják: ők tervezik meg a különféle számítógépes programok, weboldalak és mobilapplikációk működését, és készítik el az ezekhez szükséges programkódot.

A szoftvertesztelők feladata pedig az, hogy megbizonyosodjanak az elkészült programok hibátlan működéséről. A szerepük ezért nagyon fontos például egy orvosi, egy közlekedési vagy egy távközlési eszköz programjának előállítása során.

„Mindhárom területen nélkülözhetetlenek ugyanakkor olyan készségek is, amelyek a technológia fejlődése mellett sem avulnak el . Ilyen a speciális gondolkodásmód, vagy a kreatív problémamegoldó-készség” – mondja Filep Szabolcs, a PROGmasters alapítója és vezetője.

A digitalizáció tovább növeli a speciális tudású szakemberek lehetőségeit

Mivel számos szektorban még csak most kezdik felismerni az IT szerepét, a jövőben tovább nő a munkaerő-piaci igény ezekre a szakemberekre. „A fintech-forradalom után a szoftverek a mezőgazdaságot is kezdik megreformálni. Segítségükkel optimalizálni lehet például azt, hogy milyen sűrűn kell elvetni a vetőmagot, és a talaj minőségétől függően mennyi műtrágya kell. A jövőben az ipar különböző területein, sőt, a politikában is még nagyobb szerep jut majd a szoftvereknek” – állítja a PROGmasters vezetője.

Hozzáteszi: mindhárom munkakör anyagilag is nagyon megbecsült az IT-szektorban, itthon ezeken a területeken havi 600 ezer és 1,2 millió forint között keresnek a 4-5 év tapasztalattal rendelkező szakemberek.

Az IT-sek könnyen elcsábíthatók egy jó külföldi állásra

Az IT- szakemberek ugyanakkor kevésbé hagyják magukat röghöz kötni, és az átlagosnál nyitottabbak a külföldi munkavállalásra is. A hazai informatikusok közel fele, máshol a világon a kétharmaduk lépné át a határt egy jobb állás reményében.

Ez egy nemzetközi és hazai kutatás összesített eredménye, amelyet a Boston Consulting Group (BCG), a The Network HR hálózat és a Profession.hu készített programozók, applikáció fejlesztők, robotika szakértők megkérdezésével.

Itthon a fizetés a második legfontosabb szempont az informatikusoknak, a világ más tájain viszont a fizetésnél már fontosabb, hogy az adott munkahely törődik-e a szakmai fejlődésükkel is.