A VPN egy titkosított magánhálózat, amelyet sokáig csak az üzleti élet szereplői használtak, de ma már részben az otthoni munkavégzésnek is betudhatóan, egyre több magánember is igényel. Mire kell ügyelnünk, hogy a megfelelő platformot válasszuk, és valóban megvédi-e a VPN a magánéletünket?

Virtuális magánhálózatok

Alaposan megfizethetünk a digitális világban a másokkal megosztott privát adatainkért: a magánéletünk lehet az ára. Az általunk meglátogatott weboldalak, költéseink, tartózkodási helyünk és az, hogy milyen bankkártyával fizetünk, csak néhány azok közül az információk közül, amelyeket mások gyűjtenek és pénzzé tesznek – figyelmeztetnek az ESET kiberbiztonsági kutatói.

Háború idején a veszély még ennél is sokkal nagyobb: az adatokkal olyan módon élhetnek vissza, ami a virtuális és valós életünkre nézve is káros lehet.

Hat év alatt megduplázódik a VPN-technológia világpiaca

Azzal, hogy az internet a különböző iparágakban folytatott üzleti tevékenységek platformjaként megjelent, megnőtt az adatlopások kockázata. Az üzleti adatok és tranzakciók védelmének szükségessége tehát a rendkívül biztonságos technológiák felé terelte a vállalkozásokat, jelentős növekedési lehetőségeket kínálva ezáltal a VPN-piac számára.

A kibertámadások növekvő száma pedig sok vállalatot késztetett arra, hogy áttérjen át a VPN-technológiára. A COVID-19 járvány miatt, a vállalkozások egyre inkább az internet alapú szolgáltatások felé fordultak. A vállalati hálózatokhoz való még szélesebb körű hozzáférés biztosítása, különösen a távoli munkaerő számára szintén fokozta a VPN-ek elterjedését.

Az évtized elején 32,3 milliárd dollárra becsülték a VPN globális piacát, ami az előrejelzések szerint 2026-ra több mint megduplázódik, eléri a 77,1 milliárd dolláros mértéket, ami 15,3%-os éves növekedési ütemet jelent – olvasható a Reportlinker elemzésében.

A legszükségesebb tudnivalók a VPN-ről

A VPN-re úgy is gondolhatunk, mint az IP-címünk varázsköpenyére, amely láthatatlanná téve azt, áthelyezi a kapcsolatot egy általunk kiválasztott országban működő szerverre, és egy onnan származó IP-címet mutat.

Amolyan védőrétegként működik, titkosítja az összes adatot, amely áthalad rajta, és erősíti az online adatvédelmünket. A felhasználó adatai, tartózkodási helye és böngészési előzményei elérhetetlenek lesznek bárki számára, aki megpróbálja azonosítani és nyomon követni azokat. Nem így a nyilvános Wi-Fi-k esetében, amelyek jóval kevésbé biztonságosak.

Még az otthoni hálózatunk sem lehet annyira biztonságos, mint egy VPN, mert lehet, hogy az előbbihez tartozó jelszó illetéktelenekhez került egy adatszivárgás során, vagy feltörték a hálózati eszközünket. Ezzel szemben a VPN védi a személyes adatainkat is.

Megosztott adatainkat ugyanis az általunk választott országban lévő szervereken tárolják, így azok nem hozhatók kapcsolatba velünk. A legitim VPN-szolgáltatások pedig nem rögzítik a keresési előzményeket, rejtve marad az IP-címünk a webhelyek és alkalmazások elől. A közösségi médiaplatformokon viszont nem titkolózhatunk, ha be vagyunk jelentkezve fiókjainkba – vagyis ott a VPN nem képes teljes anonimitást biztosítani a felhasználóknak.

A VPN lehetővé teszi a blokkolt weboldalak elérését. Ha egy weboldal nem érhető el lakóhelyünkön, bizonyos korlátozásokat meg tudunk kerülni. A VPN használatával ugyanis úgy működik az internetkapcsolatunk, mintha egy másik országban lennénk.

Több tartalmat is elérhetővé tesz a streaming platformokon. Miután az IP-címünk földrajzilag egy adott helyen van, a VPN segítségével olyan műsorokat is láthatunk, amely amúgy egy esetleges korlátozás miatt, elvileg csak más területi régiókban lenne elérhető.

Spórolhatunk is a használatával, feltéve, ha nem egy magasabb jövedelmű régióba „helyezzük át a hálózatunk székhelyét”. Utóbbi szempont azért is fontos, hogy sok online kereskedő a magasabb jövedelmű régiókban emelt árakon forgalmazza a termékeit.

Az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint a magánélet védelméhez önmagában nem elegendő a VPN. Nem létezik ugyanis egyetlen megoldás az összes adatvédelmi és biztonsági aggályra, a VPN használata ugyanakkor kezdetnek mindenképpen jó, csak ki kell választani az igényeinknek megfelelőt.

De hogyan válasszuk ki a megfelelő privát magánhálózatunkat?

A netes kapcsolat másik szerverre irányítása miatt az internet sebessége lassabb lehet. A szolgáltatók különböző maximális sebességgel rendelkező szervereket kínálnak, a gyorsabb jobb, és általában nem ingyenes.

Egyes VPN-ek az adatvédelemre, mások pedig az összetettebb biztonsági funkciókra helyezik a hangsúlyt. Nem minden, VPN-t kínáló vállalat olyan megbízható, mint amilyennek látszik. A VPN-ek néhány országban illegálisak, főként olyan államokban, ahol erre lenne szükség a hírközlő médiát sújtó korlátozások megkerüléséhez. Bizonyos országokban ugyan nem illegális, de a kormányok titokban szisztematikusan próbálják megakadályozni a VPN szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

Ha a VPN használata közben bejelentkeztünk valamely közösségi média fiókunkba, onnantól tevékenységünk már nem marad rejtve az adott közösségi média platform előtt. Lényeg, hogy egyetlen VPN sem nyújt teljes biztonságot, a vállalatok, az internetszolgáltatók és egyes kormányok pedig megpróbálhatják letiltani őket.

Használatuk pénzbe kerül, de érdemes rájuk költeni. Az ingyenes VPN-ek számtalan gondot okozhatnak, nemcsak tárolhatják az érzékeny adatainkat és a böngészési előzményeinket, hanem el is adhatják azokat.

Így mindenképpen érdemes annak is utánajárni, hogy van-e anonim regisztráció, pontosan mit naplóz a szolgáltató, és vajon eladja-e a felhasználói adatokat harmadik félnek, például hirdetőknek.

Így használjuk profi módon a VPN-ünket

Nem szükséges minden eszközünkre VPN-t telepíteni, mert azt állandóan ki- és bekapcsolni elég körülményes. Ahelyett, hogy külön-külön csatlakoznánk, engedélyezhetjük a VPN opciót a routeren, ha az kínál ilyen lehetőséget. Ezáltal a hálózatunkhoz csatlakozó összes eszköz forgalma a VPN titkosított csatornáján keresztül halad át, így még az olyan eszközök is nagyobb biztonságban vannak, amelyek nem támogatják az alkalmazásokat.

Olyan világban élünk, ahol online tevékenységünkkel digitális lábnyomot hagyunk magunk után: a hátfájással kapcsolatos keresés eredménye akár egy a fájdalomcsillapítókról szóló hirdetés lehet. A tengerparton reggel készített fotó miatt délután napozókrém reklámok jelennek meg a képernyőn.

Az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint nem árt azzal tisztában lennünk, hogy adataink értékesek a vállalatok számára, akik olyan pontos információkat akarnak szerezni az érdeklődési körünkről, valamint tartózkodási helyünkről, amennyire azt az algoritmusok csak lehetővé teszik. Minél inkább jelen van az internet az életünkben, annál nagyobb hasznát vehetjük a VPN használatának.