Az elosztóközpont a német csoport elektromos kéziszerszám üzletágának egyik meghatározó késztermék raktára lesz a kelet-európai régióban. A másik beruházás innovatívabb akkumulátorok, valamint vezeték nélküli kézi- és kerti szerszámok fejlesztésére és gyártására ad lehetőséget.

Bosch miskolci telephely

Két beruházást is bejelentett be a Bosch csoport, mindkettő az elektromos kéziszerszám üzletág miskolci telephelyét érinti. A Robert Bosch Power Tool Kft. 2024 végéig két, összesen közel 70 milliárd forint értékű beruházást valósít meg.

A vállalat a folyamatosan növekvő raktározási és elosztási igények miatt több mint 54 milliárd forintból logisztikai és disztribúciós központot hoz létre a borsodi megyeszékhelyen, illetve több mint 15,7 milliárd forintot fordít ottani gyártási kapacitásának a bővítésére.

A két beruházáshoz a magyar állam egyedi kormánydöntés alapján együttvéve mintegy 10,2 milliárd forinttal járul hozzá, ami utófinanszírozás keretében nyújtható, és vissza nem térítendő készpénzes támogatást jelent.

Nagy automatizáltságú raktár épül az ipari parkban

A logisztikai beruházással egy jelentősen automatizált raktár jön létre a Miskolci Ipari Parkban. A közel 100 ezer négyzetméteres komplexum a csoport elektromos kéziszerszám üzletágának egyik meghatározó késztermék-elosztó bázisa és alapanyag raktára lesz a kelet-európai régióban. Mellé költözik a 2017-ben átadott, többek között csomagolási tevékenységet végző regionális szolgáltató központ is.

A miskolci logisztikai központ a Bosch 780 raktárból álló nemzetközi ellátásilánc-hálózatának a részévé válik. A német nagyvállalatnál világszerte 37 ezer fő foglalkozik beszerzéssel és logisztikával, naponta mintegy 230 gyárat látnak el alkatrészekkel és nyersanyagokkal.

A 2001-ben létesített, 3800 főt foglalkoztató miskolci kéziszerszámgyár 2018-ban a technológiai infrastruktúrája, az ott dolgozók speciális szaktudása és a nagy gyártási volumen alapján a csoport elektromos kéziszerszám üzletágának európai akkumulátorgyártási kompetencia-központja lett.

Az akkumulátorokat a cég által előállított kéziszerszámokhoz, kerti gépekhez és eBike-okhoz gyártják. A most bejelentett kapacitásbővítés a jelenlegieknél innovatívabb akkumulátorok, illetve vezeték nélküli kézi-, valamint kerti szerszámok fejlesztésére és gyártására ad lehetőséget.