A digitális átalakulás gyors ütemben formálja át az oktatási igényeket is. A lexikális tudás helyébe az egyéni képességek fejlesztése lép. Az ezt támogató feltételek megteremtésébe pedig egyre nagyobb mértékben kapcsolódnak be az üzleti vállalkozások.

Modern Iskola program

A diákok optimális tanulási környezetének a kialakításához most a T-Systems Magyarország jelentette be Modern Iskola programját. Ennek keretében ingyenes, továbbképzési kreditet érő online tananyagot kínál a tanároknak, az iskolák számára pedig játékos robotika oktatócsomagot.

A kréta és a tábla mindenhol legyen a múlté

Egészen másfajta tanulási környezetre van ugyanis szükségük a mai gyerekeknek, mint amit az oktatás megörökölt a 20. századból. Míg korábban az adott korszakban elérhető ismeretek megszerzése volt a legfontosabb, a mai egyre gyorsabban változó környezet sokkal inkább a képességek felismerését, azok kibontakozását tartja a tanulás alapjának.

Az oktatás akkor képes lépést tartani az iparban, az agráriumban vagy a kereskedelemben zajló technológiai forradalmakkal, ha a diákokkal időben megismerteti a robotika, az automatizáció és az informatika alapjait.

Alapvetően megváltoznak az oktatási módszerek is: a kréta és a tábla ma már nem elegendő 20-30 diák figyelmének lekötéséhez. A digitális eszközök aktív tantermi használata nemcsak a technológiát csempészi be az iskola falai közé, de közelebb hozza a tananyagot az okos eszközökkel teli mindennapi élethez is .

A T-Systems Magyarország innovatív pedagógiai eszközökben és módszerekben jártas szakemberek támogatásával fejlesztette ki pedagógusoknak szánt továbbképző programját. A Válj te is digitális pedagógussá MOST! oktatófüzet letölthető a vállalat weboldaláról, illetve nyomtatott formában is elérhető.

LEGO robotika a programozási ismeretek elsajátításához

A kiadvány új módszereket, a tanórákba könnyen és gyorsan beépíthető, a tanulók érdeklődését felkeltő digitális programokat mutat be. A tanórai ötleteken túl olyan megoldásokat is megismerhetnek a pedagógusok, amelyek az adminisztrációt, a szülőkkel való kapcsolattartást vagy a tanárkollégákkal való közös munkát teszik hatékonyabbá. A könyvet kísérő online teszt sikeres kitöltését követően az első 15 ezer vizsgázó 5 kreditpontos igazolást kap.

Az általános tananyag digitális támogatása mellett a program olyan fizetős elemet is tartalmaz, ami szórakoztató elemekre építve segíti elő új készségek fejlesztését, akár már óvodás kortól. Ez nem más, mint a LEGO robotika, amely a programozási ismeretek és a logikus gondolkodás elsajátításához nyújt segítséget a diákoknak. A LEGO robotika csomagokhoz a T-Systems partneriskolái akkreditált pedagógusképzés keretében kérhetnek továbbképzést. A képzési anyagok mellett három kedvezményes mobil díjcsomagot is igényelhetnek a pedagógusok, amit a családtagjaik is használhatnak.

A Modern Iskola program kapcsolódik a cég korábbi oktatási együttműködési megállapodásaihoz, amit az év elején írtak alá a Szegedi Tudományegyetemmel, valamint a gödöllői Szent István Egyetemmel.