Két héttel az 5G-tender lezárása után frissen szerzett frekvenciahasználati engedélye birtokában a Magyar Telekom április 9-én elindította kereskedelmi 5G szolgáltatását. Ez egyelőre a korábbi 5G tesztek helyszínén, Budapesten és Zalaegerszegen használható.

Telekom 5G start

A szolgáltatás 5G-képes készülékkel és az arra alkalmas havidíjas díjcsomaggal használható, amit a cég automatikusan és folyamatosan aktivál az érintett ügyfeleknek. Az új hálózati technológia az eddigieknél jóval nagyobb adatátviteli sebességet, alacsony késleltetést, és számtalan hálózati eszköz csatlakozását teszi lehetővé mind az ipari , mind a lakossági felhasználásban.

Egyelőre a korábbi teszthelyszíneken indul el a szolgáltatás

A szolgáltatás egyelőre azokon a helyszíneken érhető el, ahol korábban már tesztelték az újgenerációs technológiát. Ez azt jelenti, hogy első körben Budapesten a belváros egyes részein, a Telekom Könyves Kálmán körúti székházában és az azzal szomszédos Groupama Arénában, a Puskás Ferenc stadionban, Zalaegerszeg belvárosában, valamint a zalaegerszegi ZalaZone járműipari tesztpályán érhető el.

Igénybevételéhez 5G-képes készülékre és megfelelő mobiladat-csomagra van szükség. Az5G szolgáltatást a Telekom a Korlátlan Net, Korlátlan Net Max, Flotta Korlátlan Net vagy Üzleti Adat Korlátlan mobilinternet szolgáltatással rendelkező, vagy arra váltó ügyfeleinek 6 hónapra adja díjmentesen.

Az új 5G-képes eszközt vásárló és a Net 10 GB, Flotta Net 10 GB, Flotta Net 20 GB, Üzleti Adat 15GB mobilinternet csomagok valamelyikét választó, vagy azzal rendelkező ügyfelek pedig a vásárlást követő aktiválástól számított 3 hónapig használhatják azt ugyancsak ingyen, promóciós jelleggel.

A Telekom portfoliójában jelenleg két 5G-képes készülék van, az LG V50 és a Huawei Mate 20X 5G. A választék hamarosan tovább bővül, amint a készülékkínálatban már szereplő Samsung 5G készülékek is 5G- képessé válnak, egy szoftverfrissítést követően. Az év végéig újabb gyártó 5G-képes eszközeit is értékesíteni tervezi a legnagyobb hazai távközlési szolgáltató.

A Telekom kereskedelmi 5G szolgáltatása a 3,6 GHz-es frekvenciasávban működik. A 2G, 3G, 4G technológiákhoz hasonlóan a kereskedelmi indulásnál működő 5G állomások kiépítésében az Ericsson Magyarország volt a Magyar Telekom partnere.

„A Magyar Telekom hosszú ideje készül az 5G bevezetésére, több éve vizsgálja az 5G technológiát és a benne rejlő üzleti lehetőségeket, és fél éve teszthálózatot is működtet. Ennek is köszönthető, hogy néhány nappal a sikeres frekvenciaaukció eredményhirdetését követően már el tudjuk indítani kereskedelmi 5G szolgáltatásunkat. Az újonnan elnyert frekvenciák révén, terveink szerint az év végére tovább növeljük majd az 5G területi lefedettséget” – mondta el Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója.

Készülnek az ipari igényekre is

Az újonnan elnyert frekvenciák az 5G üzleti és ipari felhasználási lehetőséget is teremtenek mindenekelőtt az IoT (dolgok internete) területén. Erre többek között campus megoldásokkal készül a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország.

Az 5G szolgáltatás teljesen új felhasználási területeket nyithat meg a gyártásban, a logisztikában, a közlekedésben, vagy az okos városok működtetésében. .(Mint korábban megírtuk az eredeti tervekkel ellentétben mégsem kap önálló frekvenciát Magyarországon az ipar és a felsőoktatás.)

A hálózat további bővítésének az ütemével kapcsolatban megkeresésünkre Kutas István a Magyar Telekom kommunikációs igazgatója elmondta, hogy a mostani járványhelyzet ezt nem befolyásolja, mivel a szabadtéren folyó hálózatépítés biztonságosan megoldható. Ezzel szemben függ majd az 5G-képes készüléket használók számának a növekedésétől.

Hogyan épül (tovább) a többi szolgáltató 5G-hálózata

Frissítés: Megkerestük kérdéseinkkel az 5G piacról még hiányzó Telenor Magyarországot. A cég az elmúlt hónapokban tesztfrekvencián működtette az erre a célra kiválasztott 5G bázisállomásait. A szolgáltató a kísérleti frekvenciáról való átállást követően – az aukción elnyert 3600MHz-es sávon – rövidesen elindítja a kereskedelmi 5G szolgáltatását, így meghatározott budapesti, győri és törökbálinti bázisállomásain is elérhetővé válik az új technológia.

A Telenor úgy véli, hogy az új technológia új lehetőségeket teremthet, de a hazai 4G-s hálózatok tudják szolgálni a növekvő felhasználói igényeket – mint ahogy ez az elmúlt hetekben is történt a koronavírus miatt megnövekedett extra terhelés esetében.

Az 5G technológia fokozatosan fogja csak átvenni a korábbi műszaki megoldások helyét. Egyelőre az 5G-képes készülékek elérhetősége és elterjedtsége is igen alacsony. A lakossági felhasználáson túl a Telenor az 5G lehetőségeit az ipari felhasználásban és a kísérletekben látja – áll a lapunkhoz eljuttatott válaszban.

A két hete lezárt 5G-tender nem elindítja, hanem kibővíti a hazai 5G szolgáltatók körét. Két szolgáltató: a Vodafone és a tenderből kizárt Digi, a korábbi pályázatok jóvoltából ugyanis már rendelkezett egy kisebb mennyiségű 5G-képes frekvenciával.

Élve a helyzeti előnnyel kettejük közül a Vodafone Magyarország indította el elsőként még tavaly októberben az élő kereskedelmi 5G szolgáltatását Budapest belvárosában, valamint a ZalaZONE járműipari tesztpályán, a 2016-ban vásárolt 3600MHz-es frekvenciakészletének köszönhetően. A kereskedelmi szolgáltatást nyújtó budapesti 5G hálózat összesen 34 darab 5G-s bázisállomást foglal magába.

Egy hónappal később startolt el ugyancsak a fővárosban a Digi első éles 5G bázisállomása, amihez a 3.400 MHz-es frekvenciatartományban szerzett 20 MHz-es blokkot használ.

A Telekomnál és a Telenornál az újonnan megszerzett frekvenciák kapcsán egyébként folyamatban van a hálózati szállítók tendereztetése. A Magyar Telekom mobilhálózatában jelen van az Ericsson mellett a Nokia is, de a cég a zalai tesztpályán felállított bázisállomását a Huawei szállította. A Telenor hálózata jelenleg a ZTE technológiájára épül, vele tesztelte tavaly Győrben az 5G-t.

Négyük közül a Digi hálózatának a további fejlesztése kérdéses, mivel az eddig megvásárolt frekvenciamennyiséggel nem lehet országos hálózatot építeni. A tenderből való kizárását megfellebbező eddigi jogi eljárások egyelőre nem jártak sikerrel.