Az előzetes információk beigazolódtak kihasználta helyzeti előnyét az 5G technológiában a Vodafone a hazai mobilpiacon. Az operátor nem várta meg a félbeszakadt frekvenciatender végét, két nappal a hivatalos bejelentés előtt bekapcsolta a kereskedelmi szolgáltatást.

5G

Ahogy korábban szakértői becslésekre hivatkozva előre jeleztük október közepén tényleg élesítette 5G hálózatát a Vodafone Magyarország. A csütörtök esti protokolláris eseményt megelőzően már október 15-től elérhetővé vált a szolgáltatás Budapest belvárosában és egyelőre a Red díjcsomagra előfizető lakossági ügyfelek számára – vette észre a friss fejleményeket a Vodafone honlapján a HWSW.hu.

Frissítés: Díjcsomag szinten a lakossági Live, Red Live+ és Red Infinity Pro mellett vállalati ajánlatokban is felár nélkül lesz elérhető lesz az 5G szolgáltatás. Utóbbi kategóriába tartozik a Business Red 5GB, a Business Red 20GB, a Business Red Superior és a Business Red World csomag. Ezekkel az előfizetésekkel további költségek nélkül használható az 5G hálózat.

A hálózat féltucatnyi budapesti kerületre is kiterjed

A teljes kiépítettségű mobilhálózatokkal rendelkező hazai mobilszolgáltatók közül a Vodafone már egy korábbi tender révén rendelkezik 5G képes frekvenciakészlettel a 3,5 GHz-es tartományban. A szolgáltató még a 2016-os korábbi tenderen vásárolt belőle 60 MHz-nyi mennyiséget, ami nem elég a teljes lefedettséghez, de szigetszerű hálózatok kiépítésére alkalmas.(Rajta kívül ugyanazon a tenderen – a mobilpiacra még csak az idén lépő – Digi jutott ugyanebben a sávban frekvenciahasználati engedélyhez.)

Egy éve annak, hogy a Vodafone az országban elsőként streamelt az 5G hálózaton keresztül élő online videós tartalmat HD minőségben a világhálóra. Az idén nyáron végrehajtott tesztek során pedig fel is állította első saját jogú valódi 5G-s bázisállomásait, egyet Zalaegerszegen az önvezető autó tesztpályán, a másikat pedig a cég fővárosi székháza tetején.

Azóta a belvárosban járva egyre több helyen tűntek fel a cég újabb 5G antennái. A szakértők szerint a már megvásárolt frekvenciamennyiség még legalább 10 hazai város belvárosának a lefedésére elegendő.

A cég honlapjára felkerült lefedettségi térkép alapján a szolgáltatás kezdetben Budapesten, észak-déli irányban, a Duna tengelye mentén érhető el. Bár alapvetően a főváros központi területeire fókuszál a szolgáltató, a vételi viszonyoktól és végberendezéstől függően beltéren és kültéren egyaránt nem csak a közvetlen belvárosra, hanem legalább féltucatnyi budapesti kerületre terjed ki kisebb-nagyobb mértékben a kereskedelmi hálózat – olvasható a HWSW-n.

Frissítés: A hivatalos bejelentésen elhangzott, hogy a most bekapcsolt egyelőre kültéri kereskedelmi szolgáltatást nyújtó budapesti 5G hálózat összesen 33 darab állandó, élő 5G bázisállomást foglal magába. A bázisállomások non-standalone szabvány szerint működnek, tehát a már meglévő 4G állomásokra épülnek. A budapesti hálózat a Vodafone saját 3,5GHz-es sávján működik.

A szolgáltatásért nem kér felárat az operátor

A honlapon szereplő információkból kiderül, hogy hasonlóan más úttörő 5G operátorokhoz a szolgáltatást jelenleg 0 forintra árazta be a cég. Az előfizetőnek viszont ha használni szeretné az új lehetőséget készüléket kell váltania, egy ma még igen szűk kínálatból választva. A Vodafone-nál jelenleg a Huawei Mate 20 5G-s változata, valamint az LG V50 ThingQ 5G-s modellje érhető el, mindkettő nagyjából 400 ezer forint körüli áron.

Frissítés: A jövőben tovább fog bővülni a készülék portfólió. Információink szerint a Samsung novemberben két készülékkel is tervez megjelenni a magyar piacon, függően attól is, hogy mikor tud elindulni az 5G-n a Telekom és a Telenor.

A Vodafone az új generációs hálózaton jelenleg a cellák leterheltségétől, a vételi viszonyoktól függően átlagosan 150-600 Mbps letöltési sebességet ígér, ami nagyjából tízszerese a 4G-s hálózatokénak.

Frissítés: Az első magyarországi 5G hálózat elméleti maximális letöltési sebessége meghaladhatja az 1,4 gigabit per szekundumot, a késleltetés pedig 10 milliszekundum alá is csökkenhet.

Frissítés: „Az 5G sikerének záloga a jó partneri kapcsolatokban keresendő: vállalkozók, kormányzati szereplők, szabályozók, egyetemek, innovátorok és iparági szereplők kell, hogy összedolgozzanak annak érdekében, hogy izgalmas, új megoldások születhessenek az 5G segítségével” – mondta el a hivatalos bejelentésen Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója.

Hogy mikor követheti a Vodafone-t a többi szolgáltató? Nagy kérdés, többen többféle jóslatba is bocsátkoznak. Vannak optimistább szakértők, akik szerint a Digi fellebbezése miatt félbeszakadt mobiltender legfeljebb pár hétig késleltetheti a többiek piacra lépését.

A pesszimistábbak szerint viszont jó esetben a jövő év elejére zárulhat le az 5G frekvenciák értékesítése, amiről részletesebben a már idézett cikk mellett még itt írtunk. A többi szolgáltató is rajtra készen várja az indulást a hónapok óta tartó tesztsorozatok után.