Két egyetemmel fűzi még szorosabbra eddigi képzési és kutatás-fejlesztési(k+f) kapcsolatait a Magyar Telekom és a T-Systems Magyarország. Erről írtak alá stratégiai megállapodást a Szegedi Tudományegyetemmel, valamint az agrár- és élelmiszeripari képzésben meghatározó szerepet játszó Szent István Egyetemmel.

Kutatás-fejlesztés Telekom

Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem(SZTE) rektora kiemelte, hogy a most aláírt szerződés az egyetem egyik olyan első megállapodása, ami az intézmény szinte minden akadémiai és logisztikai területét érinti.

Innovatív vállalkozásokat várnak az ELI Science Parkba

Az együttműködés egyik eleme, hogy az egyetem keretein belül működő ELI ALPS Lézerkutató Központ köré egy európai tudásváros épüljön. Az ELI Science Parkba kifejezetten tudás- és innováció orientált, kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató cégeket, laboratóriumokat várnak. A megállapodás ez irányú célja a központ támogatása, az innovációs tevékenységek összehangolása.

A szegedi egyetemmel kötött stratégiai szövetség kiterjed a képzésekre is. A tervek között szerepel közös, integrált oktatási, gyakornoki és ösztöndíjprogramok elindítása, illetve már meglévők átalakítása. „Az informatika és ezen belül az egészségügyi informatika robbanásszerű fejlődése mellett nem elégedhetünk meg azzal, hogy közelről figyeljük az eseményeket: a világ legjobb 500 egyetemének egyikeként a történések alakítói között kell lennünk, amihez ideális partner a Magyar Telekom Csoport” – mondta Rovó László.

Utalt az SZTE informatikai intézetének Szoftverfejlesztés Tanszékén évek óta eredményesen működő projektalapú oktatási modellre, amely megfelelő kiindulási pont lehet az oktatást és a szakember-utánpótlást biztosító, közös megoldások kifejlesztéséhez.

Agrár- és élelmiszerinformatikai szak indul duális képzésben

A Szent István Egyetemen(SZIE) zajló változásokról az intézmény rektora Palkovics László beszélt. Elmondta, a csúcstechnológia ma már a mezőgazdaságtól is elválaszthatatlan. A digitalizáció az agrárágazatban is versenyképességi tényező lett. A megállapodás alapján közös integrált gyakornoki programok kialakítását tervezik, és a SZIE Élelmiszertudományi Karán duális képzési keretek között a Telekommal közösen indulhat el az agrár- és élelmiszerinformatikai szak.

Az aláíráson jelen lévő Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta, hogy innovatív felsőoktatás csak a vállalatokkal és az egyetemeken meglévő tudással kölcsönhatásban valósítható meg.

Az egyetemekkel kialakított együttműködések közvetlen átjárást teremtenek a tudomány, az oktatás és a munka világa között, segítve ezzel azokat a hallgatókat, akik fontosnak tartják, hogy korszerű, versenyképes tudással felvértezve lépjenek majd ki a munkaerőpiacra – ezt már Rékasi Tibor, a Magyar Telekom vezérigazgatója mondta.

Fontos, hogy a jövő szakemberei már most a legújabb technológiát alkalmazó, valós üzleti projekteken szerezzenek gyakorlatot. Otthonosan mozogjanak a robotika, az automatizáció és az informatika világában is. Ezáltal még értékesebb, még versenyképesebb munkavállalók lesznek, – emelte ki Kaszás Zoltán, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója.