A világ legnépszerűbb egyetemeiről készült rangsorát idén is közzétette a QuacquarelliSymonds (QS). A mérnöki-technológiai profilúak listájára a hazai intézmények közül egyedül a Műegyetem fért fel, de a szűkebb szakterületekben több más hazai oktatási műhely is megtalálható.

QS rangsor

Az egyik legismertebb egyetemi összehasonlító portál a QS, világranglistája pedig az egyik legnépszerűbb információforrás, nemcsak a felvételi előtt álló diákok körében, hanem a munkaadókat is gyakran orientálja, ha nem tudnak dönteni az állásra pályázók közül.

A listán öt tágabb tudományág (bölcsészettudomány, mérnöki-technológiai tudományok, élet- és orvostudományok, természettudományok, társadalomtudományok) és ezen belül 51 szűkebb szakterület szerint értékelték idén a vizsgálatba bevont több mint 1400 felsőoktatási intézmény teljesítményét.

A mérnöki-technológiai tudományok legnépszerűbb felsőoktatási intézményei továbbra is az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában vannak. Közülük a bostoni MIT már sorozatban 9. éve letaszíthatatlan a trónról, de a többi nagy múltú egyetem, mint a Stanford, a Harvard az oxfordi, vagy a cambridge-i egyetem is kényesen vigyáz a hírnevére és előkelő helyezésére.

A rangsor alapját jelentő 100-as pontrendszer több szempontot is figyelembe vesz: egyfelől milyen vélemény alakult ki az adott intézményről tudományos körökben, másfelől hogyan ítélik meg az onnan érkezők tudását a munkaadók, végül az adott intézmény milyen nyomot hagy a kutatói szférában. Ez utóbbit az intézményhez köthető publikáció mennyisége alapján is mérik, de figyelembe veszik azt is, hogy mi jelenik meg az adott intézményről a különféle médiumokban.

A mérnöki-technológiai tudományok egyetemeinek az idei első 10-es rangsorában három amerikai, három brit, egy svájci, két szingapúri és egy kínai található.

A mérnöki-technológiai profilú egyetemek toplistája, 2021

QS rangsor
Forrás: QS

A visegrádi országok egyetemeit nem jegyzik az első 200-ban

A visegrádi országok egyetemeiből az első 300-ba mindössze három intézmény fért bele. Közülük a legjobb helyezést(221.) a Prágai Műszaki Egyetem érte el, nem sokkal előzve meg a Varsói Műszaki Egyetemet(230). A magyar egyetemek közül ebbe a körbe egyedüliként a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kerülhetett a 273.helyezésével. Jó hír, hogy a Duna-parti intézmény javítani tudott a tavalyi 295. helyezésén és jelentőset ugrott előre a 2019-es 401-450.pozíciójáról.

Ha az egyes műszaki szakterületeket nézzük – informatikus, villamosmérnök, gépész-, vegyész-, építőmérnök stb, itt a Műegyetem mellett az Eötvös Lóránd Tudományegyetem(ELTE) és a Miskolci Egyetem is megtalálható a listán.

Szakterületi szintű helyezések, 2021

Egyetem lista
Forrás: BME