A tetőtéri napelemes tűzesetek megelőzésére fejlesztett ki új megoldást a Huawei Technologies. A lakossági rendszerekben használható új terméket fejlett érzékelőkkel és gyorsleállítási technológiával szerelték fel az ívzárlati hibákból eredő elektromos tüzek kiküszöbölésére.

Napelemes tüzek kivédése

Nálunk is egyre jobban terjed a napenergia hasznosítása, hivatalos adatok szerint 2019-ben magánszemélyek több mint 14 ezer napelemes háztartási méretű kiserőművet telepítettek, míg a vállalkozások, önkormányzatok, intézmények közel 2500 napelemes rendszert kapcsoltak a hazai villamoshálózatra.

A kereskedelmi forgalomban lévő napelemeknél elsősorban az egyébként ritkán előforduló egyenáramú ív okozta elektromos tűzesetek jelentenek kockázatot. Kutatások szerint a napelemmel felszerelt épületeknél regisztrált tűzesetek többségében nem a szerkezetben bekövetkezett rövidzárlat miatt alakulnak ki, hanem kivitelezési hiba miatt.

Itt az AI-alapú ívzárlati hibajelző

A napelemes rendszerben az íveket laza csatlakozások, gyenge érintkezés, megszakadt kábelek, öregedő, vagy sérült szigetelőanyagok, hibás vezetékek okozhatják. A gyártók által forgalmazott csomagokban a rendszer működésének beállítása hagyományosan főként emberi tapasztalatokon alapul, vagyis a technológia korábban nem volt képes az ívkisüléseket megfelelően azonosítani.

A Huawei ezen hibák megoldására fejlesztette ki az AI BOOST AFCI intelligens ívérzékelő megoldást. Ez a mesterséges intelligenciának(AI) köszönhetően hatékonyan alkalmazkodik és képes azonosítani az ívjellemzőket a különböző helyzetekben.

A tetőtéri napelem rendszerekben használható ívérzékelő és a gyors leállítási technológia a nagy pontosságú érzékelést akár 200 méteres kábelhossz esetében is képes megvalósítani – áll a cég közleményében.

Megkeresésünkre a cég szakértői elmondták, hogy a napelemes inverterek már Magyarországon is elérhetőek a kínai márka viszonteladóinál.

 

Napelemes tüzek kivédése