Az akkumulátor-töltés merőben új formáját mutatta be a napokban a Xiaomi, amivel az elektromos eszközök vezeték, kábel, töltőállvány, vagy pad nélküli távoli töltése válik lehetővé.

Légből kapott energia

A Mi Air ChargeTechnology lényege, hogy az eszköz vezeték nélkül képes kommunikálni a töltőállomással, az onnan érkező jelet pedig energiává alakítja. A kínai cég által fejlesztett töltőállomásnak 5 beépített antennája van, amely pontosan meg tudja határozni az okostelefon helyét.

A 144 antennából álló fázisvezérlő tömb milliméteres hullámhosszon kapcsolódik a közelben lévő eszközhöz, amelyet a wi-fi jelet jelentősen javító“beamforming” technológiával céloz meg.

A technológia jelenleg 5 wattos töltésre alkalmas

Az okostelefonokra is kifejlesztett a Xiaomi egy miniatürizált – beépített jeladó- és vevőantennával ellátott – antennatömböt. Az alacsony fogyasztású jeladó antenna adja meg az eszköz pozícióját. A vevőantenna-tömb 14 antennából áll és egy egyenirányító áramkör segítségével alakítja át a töltőállomástól érkező milliméteres hullámhosszú jelet elektromos energiává.

A Mi Air ChargeTechnology jelenleg 5 watt teljesítményű töltésre alkalmas, néhány méter távolságból. Több készülék is csatlakoztatható egyidejűleg a töltőállomáshoz, feltéve, hogy ezek mindegyike támogatja az 5 wattos töltést, valamint ha az eszközök és a töltő közötti fizikai akadályok nem rontják a töltés hatékonyságát.

A jövő otthonát már vezetékmentesnek képzeljük el

A távoli töltési technológia már a közeljövőben alkalmas lesz okosórák és -karkötők, valamint egyéb viselhető eszközök töltésére is. A középtávú cél pedig, hogy idővel a különböző háztartási eszközöket, például a hangszórókat, asztali lámpákat is kábelek nélkül dobják piacra a gyártók, megszabadítva a lakásokat a kábelrengetegtől.