Noha mi magyarok nem igazán tudjuk mit is jelent és mire jó a mesterséges intelligencia(AI), a többségünk mégis szívesen használná a technológiát. Egyebek mellett ez derül ki abból a felmérésből, amit a Trend International végzett a Huawei hazai leányvállalatának a megbízásából.

Huawei AI

A 18-50 év közötti korosztályt kérdezték a mesterséges intelligencia előnyeiről, hátrányairól. Az AI a fiatal férfiak körében a legnépszerűbb , míg leginkább az alacsony iskolai végzettségűek tartanak tőle. Előnyei elsősorban az orvostudományban, a közlekedésben és az okosotthonokban érvényesülnek majd.

Nem tudjuk, de már használjuk

Az átlagember már nem csodálkozik rá az egyre népszerűbbé váló mesterséges intelligenciára, köszönhetően a tudományos fantasztikus irodalomnak, illetve az ilyen témájú filmeknek. Megosztottak viszont abban, hogy mit is jelent pontosan a technológia.

A megkérdezettek 60 százaléka gépekben szimulált intelligenciaként határozta meg az AI-t, amelyet emberi cselekvés utánzására és racionális döntések meghozatalára programoztak. Azt azonban kevesen gondolják, hogy a mesterséges intelligencia képes lenne saját döntéseket hozni, vagy önállóan tudna tanulni.

Mindössze a válaszadók 9 százaléka azonosítja a filmekből ismerős robotokkal, közel egyharmaduk szerint az AI számítógép formájában jelenik meg, míg egynegyedük gondolja úgy, hogy a mesterséges intelligencia valamiféle szoftver.

A válaszadók 19 százaléka teljesen elfogadja és pozitívan értékeli a mesterséges intelligencia létezését, 67 százalékuk óvatosan áll a technológiához, és mindössze 11 százalékuk idegenkedik tőle. Az AI-val teljesen azonosulni tudók zöme a 45 évnél fiatalabb férfiak köréből kerül ki. Ők azok, akik a felhasználásával kapcsolatban az átlagnál is optimistábbak, de fontosnak tartják az óvatosságot is.

A kevésbé iskolázottak idegenkednek tőle, és többségük attól tart, hogy a technológia elveszi a munkájukat. Azt viszont a válaszadóknak csupán a 3 százaléka gondolja, hogy a mesterséges intelligencia idővel akár az uralmat is átveheti az emberiség fölött.

Azok, akik már használták a mesterséges intelligenciát, leginkább a Google billentyűzetét, a Facebook célzott hirdetéseit, valamint a telefonokba épített virtuális asszisztenseket említették. Sokan azonban nem tudják beazonosítani az AI-funkciókat, így sok esetben nem is tudják, hogy már rég használják a technológiát, legalább egy okostelefonos alkalmazásban.

Fókuszban az okostelefonok

A megkérdezettek 70 százaléka úgy gondolja, az okostelefonok az AI egy-egy fajtáját alkalmazzák, a válaszadók által legismertebb (80%) és legtöbbet használt (66%) okostelefonos mesterséges intelligencia funkció az útvonaltervező.

A válaszadók körülbelül a felének fontos, hogy okostelefonjuk mesterséges intelligenciával támogatott legyen. A fiatalabb korosztály 17 százaléka elengedhetetlennek tartja, a középkorúaknak viszont már csak az 5 százaléka gondolja úgy, hogy a mobil AI mindennapi segítség lehet a számára. A magyarok túlnyomó többségének jelenleg nem alapszükséglet a mesterséges intelligencia vezérelt telefon, a jövőben azonban várhatóan egyre többen igénylik majd.

Szép, vagy sötét jövőt hoz a mesterséges intelligencia?

A felmérésben résztvevők AI-vel kapcsolatos jövőképe között kérdéses és negatív hatások is felbukkannak. A válaszadók 3 százaléka a mesterséges intelligencia feletti irányítás elvesztésétől, a munkahelyek számának csökkenésétől, az emberi kapcsolatok romlásától tart. A válaszadók egy része szerint ijesztő belegondolni, hogy az AI-nek érzelmei lesznek. A technológiát pártolók között ugyanakkor sokan az az idős, magányos emberek jövőbeli társát vizionálják.

Akik nyitottak rá, fő pozitívumként a kényelmi szempontokat szolgáló technológiai fejlesztéseket –okosotthonok, önvezető autók és a mindennapi feladatok automatizálása – emelték ki. A válaszadók 36 százaléka továbbá úgy látja, hogy az orvostudomány is sokat nyerhet az AI-vel, sőt segítségével akár az emberi élet meghosszabbítása is lehetségessé válhat.

A megkérdezettek számos egyéb pozitív hatást is társítanak hozzá: az AI meggyorsíthatja a tudomány, azon belül is a környezetvédelmi megoldások és az űrkutatás fejlődését, valamint a vállalati szektorban a költséghatékonyság és a folyamatok automatizálásának eszköze lehet.

A Huawei Technologies Hungary a kutatás eredményeinek figyelembevételével, és a témában jártas szakemberek – kutatók, mérnökök, üzletemberek – segítségével a közeljövőben edukációs kampányt tervez indítani Magyarországon a technológia hétköznapi alkalmazásával kapcsolatban.